Αρχική Πολιτισμός Ιστορική μέρα – Επέστρεψαν το «θραύσμα Fagan» στη ζωφόρο του Παρθενώνα

Ιστορική μέρα – Επέστρεψαν το «θραύσμα Fagan» στη ζωφόρο του Παρθενώνα

Επήλθε η Συμφωνία μεταξύ της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Σικελίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, οπότε το θραύσμα Fagan «κατετέθη» στο Μουσείο της Ακρόπολης

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ACROPOLIS MUSEUM 4 6 22 0576
Διαφήμιση

Επανένωση του «θραύσματος Fagan» στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης, εκεί δηλαδή που ανήκει πραγματοποιήθηκε χθες καθώς το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο το επέστρεψε για πάντα.

Το θραύσμα αποτελεί απόσπασμα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται οι θεοί του Ολύμπου καθιστοί, να παρακολουθούν την πομπή  και την παράδοση του πέπλου στην Αθηνά, την Πολιούχο θεά και προστάτιδα της Αθήνας. Απεικονίζει τα κάτω άκρα της θεάς Αρτέμιδας, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό.

ACROPOLIS MUSEUM 4 6 22 0476
(από αριστερά) Deputy Head of Mission Susanna Schlein , Διευθύντρια Μουσείου Antonino Salinas, Dr. Caterina Greco Γενικός Διευθ. Μουσείων Ιταλικού Υπ. Πολιτισμού, Prof. Massimo Osanna Υπ. Πολιτισμού&Αθλητισμού, Δρ. Λίνα Μενδώνη Πρόεδρος ΔΣ Μουσείου Ακρόπολης, Καθ. Δημήτρης Παντερμαλής Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης, Καθ. Νίκος Σταμπολίδης Γ.Γ. Πολιτισμού Γ. Διδασκάλου

Μενδώνη: Ιστορική ήμερα

«Σήμερα, μια ιστορική μέρα, το θραύσμα Fagan, το οποίο μέχρι πριν λίγο καιρό εξετίθετο στο Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, επανενώνεται με τα συμφραζόμενά του στην ζωφόρο του Παρθενώνα.

Σήμερα γίνεται η αρχή. Μία ιστορικών διαστάσεων αρχή. 

Σήμερα, ολοκληρώνεται μια προσπάθεια, η οποία συζητείτο κατά περιόδους στο παρελθόν και πάντα κατέληγε σε αδιέξοδο. Αυτή η προσπάθεια πήρε ουσιαστική και συγκεκριμένη μορφή τον Ιανουάριο του 2022.

Όταν –μετά από πολύμηνες φιλικές διαβουλεύσεις- επήλθε η Συμφωνία μεταξύ της Αυτόνομης Κυβέρνησης της Σικελίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, οπότε το θραύσμα Fagan «κατετέθη» στο Μουσείο της Ακρόπολης, προκειμένου να ρυθμιστεί το θεσμικό πλαίσιο από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλικής Δημοκρατίας, ώστε να επιτρέπεται η μόνιμη επιστροφή του Γλυπτού στην Αθήνα.

Η επανένωση αυτή οφείλεται στη σοβαρή και ουσιαστική εργασία όλων όσων ασχολήθηκαν με αυτήν, τόσο από τη Σικελική όσο και από την Ελληνική πλευρά, στην αγάπη και τη φιλία τους, στην πίστη τους για τη συνεισφορά του κλασικού ελληνικού πολιτισμού στην ιστορία της ανθρωπότητας, και στον συμβολισμό του Παρθενώνα ως μνημείου-συμβόλου της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

ACROPOLIS MUSEUM 4 6 22 0242

Πρόκειται για την πρώτη επανένωση τμήματος από τα αρχιτεκτονικά γλυπτά του Παρθενώνα με παραχώρηση για πάντα

χωρίς δηλαδή να περιλαμβάνονται όροι όπως δωρεά, δάνειο ή αγορά, τους οποίους έχει πάντοτε απορρίψει η Ελλάδα

Δυνατό μήνυμα φιλίας Σικελίας-Ελλάδας

«Είναι χαρά μου να γιορτάζω με τους Έλληνες φίλους και την Περιφέρεια της Σικελίας τη μόνιμη επιστροφή του θραύσματος Fagan στην Αθήνα» δήλωσε ο Ιταλός Υπουργός Πολιτισμού Dario Franceschini.

«Η Ιταλία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή έμπρακτης επιβεβαίωσης της αρχής της επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών, με σκοπό την αποκατάσταση της ιστορικής πολιτιστικής κληρονομιάς στους τόπους και στους λαούς καταγωγής τους.

Σε αυτήν την περίπτωση το πολιτιστικό αγαθό βρισκόταν νόμιμα στην Ιταλία αλλά θελήσαμε να αποστείλουμε ένα δυνατό μήνυμα φιλίας και εγγύτητας στην Ελλάδα.

Η συνεργασία μας με την Υπουργό κ. Λίνα Μενδώνη την οποία χαιρετώ και ευχαριστώ, θα συνεχιστεί εντατικά σε αυτό το πεδίο, όπως και σε πολλά άλλα, στα οποία οι χώρες μας στέκονται μαζί με σκοπό την επιβεβαίωση μιας θετικής διεθνούς ατζέντας για την πολιτιστική συνεργασία».

Να ακολουθήσει και το Ηνωμένο Βασίλειο

«Το θραύσμα Fagan δεν είναι πια ορφανό, δείγμα μιας αποκοπής, ενός τεμαχισμού, γιατί ο Παρθενώνας δεν είναι Corpus Christi, που διαμελιζόμενος μεταλαμβάνεται. Είναι ένα σώμα που ζητά, που απαιτεί την ένωσή του, είναι αίτημα της παγκόσμιας κοινότητας» δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης.

ACROPOLIS MUSEUM 4 6 22 0513

«Η οριστική επιστροφή και επανένωση του σικελικού κομματιού είναι τεράστιας σημασίας, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Είναι η πρώτη επανένωση στο παρόν μνημείο που συντελείται από κράτος σε κράτος υποδεικνύοντας έτσι τον δρόμο που μένει να ακολουθηθεί και από αλλού, κυρίως από το Ηνωμένο Βασίλειο, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση του μνημείου – συμβόλου του Παγκόσμιου Πολιτισμού, τον Παρθενώνα, στην αποκατάσταση της Ιστορίας και της Δημοκρατίας. Ο τρώσας και ιάσεται, αυτός που άνοιξε την πληγή αυτός και να τη θεραπεύσει».

Ο πρώτος επαναπατρισμός αρχαιότητας

Είναι o  πρώτoς επαναπατρισμός που έγινε από κράτος σε κράτος. Κατέστη δυνατός βάσει Συμφωνίας, η οποία προέκυψε από τον γόνιμο διάλογο μεταξύ της Κυβέρνησης της Σικελίας -με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας Alberto Samonà – και της Ελληνικής Κυβέρνησης -με την Υπουργό Λ. Μενδώνη- και συνήφθη μεταξύ του Περιφερειακού Αρχαιολογικού Μουσείου «Antonino Salinas» του Παλέρμο, υπό τη διεύθυνση της Δρ Caterina Greco, και του Μουσείου της Ακρόπολης των Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Νικολάου Σταμπολίδη.

Η όλη διαδικασία επικυρώθηκε με Διάταγμα (Decreto) και πράξεις της Κυβέρνησης της Περιφέρειας της Σικελίας από τον Assessore Alberto Samonà και τον Πρόεδρο Nello Musumeci, επικυρωμένων από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας και τον Υπουργό Dario Franceschini προς το Μουσείο της Ακρόπολης, το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό Λίνα Μενδώνη.

ACROPOLIS MUSEUM 4 6 22 0337
Ο Γενικός Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης, Καθ. Νίκος Σταμπολίδης

Η Σικελία ανοίγει το δρόμο για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα

Επομένως, αφού όπως λέγεται “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”, ο δρόμος που άνοιξε η Κυβέρνηση της Περιφέρειας της Σικελίας με την Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αποτελεί την οδό που μπορεί και πρέπει να ακολουθήσει και το βρετανικό Κοινοβούλιο για την οριστική επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, αποδεικνύοντας έτσι τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Βρετανίας σε θέματα ηθικής και πολιτισμού.

Η οριστική επανένωση του «θραύσματος Fagan» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, σε μια σεμνή και ουσιαστική εκδήλωση στην εμβληματική Αίθουσα του Παρθενώνα, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη, του Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού, κυρίου Γιώργου Διδασκάλου, του Γενικού Διευθυντή των Μουσείων του Ιταλικού Υπουργείου Πολιτισμού, Prof. Massimo Osanna, του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Ακρόπολης, Kαθ. Δημήτρη Παντερμαλή, του Γενικού Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Kαθ. Νίκου Σταμπολίδη και της Διευθύντριας του Μουσείου A. Salinas, Dr. Caterina Greco. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε σε οθόνη η ομιλία του Assessore της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, Dr. Alberto Samonà και διαβάστηκε το μήνυμα του Ιταλού Υπουργού Πολιτισμού, Dario Franceschini, από τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, Καθ. Νίκο Σταμπολίδη.

Διαφήμιση