Αρχική Περιβάλλον “Εναλεία” : Ψαρεύοντας… πλαστικά με τον Πρέσβη της Μεσογειακής Ακτής

“Εναλεία” : Ψαρεύοντας… πλαστικά με τον Πρέσβη της Μεσογειακής Ακτής

Σχεδόν 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών πετάγονται στους ωκεανούς κάθε μέρα και με αυτόν τον ρυθμό υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στη θάλασσα απ’ ότι ψάρια.

0
ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΡΑΠΑΚΗΣ
Διαφήμιση

Της Δήμητρας Τσώτση

Τι κάνεις όταν πας για ψάρεμα και αντί ψάρια στα δίχτυα σου μπλέκονται πλαστικά απορρίμματα; Τα μαζεύεις και ενημερώνεις την “Εναλεία”.

Η “Εναλεία” ξεκίνησε ως η πρώτη σχολή στην Ελλάδα με στόχο να διδάξει έναν βιώσιμο τρόπο αλιείας με έντονη οικολογική συνείδηση, να μειώσει την ανεργία αλλά και το μέσο όρο ηλικίας των ψαράδων εισάγοντας “νέο αίμα” στο επάγγελμα.

Εμπνευστής της ο Λευτέρης Αραπάκης, μέλος οικογένειας ψαράδων από τον Πειραιά, κάτοχος πτυχίου Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας που θέλοντας και ο ίδιος να βρίσκεται στο οικείο περιβάλλον της θάλασσας “είδε” αρχικά μια δημιουργική διέξοδο στην “Εναλεία”.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΡΑΠΑΚΗΣ

Η απογοήτευση βέβαια ήταν ότι εκτός από λίγα ψάρια, μάζευαν πολλά πλαστικά που τα ξέμπλεκαν από τα δίχτυα και τα πετούσαν πάλι στη θάλασσα. “Δεν είναι δικό μας πρόβλημα αυτό, μου έλεγαν οι ψαράδες και εκεί σκέφτηκα ότι κάτι έπρεπε να γίνει”, δήλωσε στο “Ecozen” ο Λευτέρης Αραπάκης.

Η απόφαση ήταν άμεση όπως και η κινητοποίηση του ίδιου και των συνεργατών του. Η ανταπόκριση από τους ψαράδες ανά την Ελλάδα ήταν θετική κι έτσι ξεκίνησε η ψαριά πλαστικών που λίγο καιρό αργότερα έγινε η ολοκληρωμένη περιβαλλοντική δράση Mediterranean Cleanup.

Η αναγνώριση του έργου του Λευτέρη με τις καινοτόμες περιβαλλοντικές δράσεις δεν άργησε να έρθει. Ο ΟΗΕ τον βράβευσε συμπεριλαμβάνοντάς τον ανάμεσα στους επτά “Νέους Πρωταθλητές της Γης” (Young Champions of the Earth) το 2020. Το βραβείο δίδεται από τον ΟΗΕ στο πλαίσιο του προγράμματος για το περιβάλλον (UNEP).

“Η εμπνευσμένη δουλειά του Λευτέρη Αραπάκη με την “Εναλεία” καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των ατομικών και τοπικών πρωτοβουλιών που οδηγούνται από το πάθος και τις κοινές προτεραιότητες για τη συμπλήρωση των δράσεων που λαμβάνονται σε περιφερειακό επίπεδο” είχε ανακοινώσει ο ΟΗΕ για τη βράβευση του Λευτέρη.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΡΑΠΑΚΗΣ

Πρέσβης για τη Μεσογειακή Ακτή

Ένα χρόνο μετά , τον Σεπτέμβρη του 2021, ο Λευτέρης Αραπάκης έλαβε τον τιμητικό τίτλο του Πρέσβη για τη Μεσογειακή Ακτή από το Σχέδιο Δράσης για τη Μεσόγειο του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (UNEP MAP) και συγκεκριμένα από το Κέντρο Περιφερειακής Δράσης (PAP/RAC) που εδρεύει στο Σπλιτ της Κροατίας.

Ο τίτλος του Πρέσβη για τη Μεσογειακή Ακτή απονέμεται σε άτομα που μέσω του έργου τους και της δέσμευσής τους, αποτελούν πηγή έμπνευσης για την προστασία και τον σεβασμό των ακτών και του περιβάλλοντος.

Στο λιμάνι της Πρέβεζας

Τον Λευτέρη τον συναντήσαμε στο Λιμάνι της Πρέβεζας μαζί με συνεργάτες της “Εναλείας” τους ψαράδες που καθαρίζουν τη θάλασσα της περιοχής από τα απορρίμματα.

«Οι δράσεις μας γίνονται στη θάλασσα του Αμβρακικού, στον Αστακό, στο λιμάνι της Βόνιτσας και της Πρέβεζας με τη συνεργασία 70 αλιέων» μας είπε.

Η δραστηριοποίηση των ψαράδων της περιοχής είναι μεγάλη και η απόδοση του έργου τους ανάλογο.

«Είναι απίστευτο το τι μπορεί να βρει κάποιος στο βυθό της θάλασσας, από πλαστικά μπουκάλια μέχρι μηχανάκια και μηχανές αεροπλάνων» δηλώνει ψαράς που συνεργάζεται με την “Εναλεία”.

Η Nestle Hellas, βρίσκεται το πλευρό της “Εναλείας” εδώ και τρία χρόνια και στηρίζει έμπρακτα το έργο της.

03

«Το πιο δύσκολο ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε σε ό,τι αφορά το πλαστικό που συλλέγουμε, είναι η αξιοποίηση του. Και σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μας με τη Nestlé γιατί μας καθοδηγεί στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να εντάξουμε αυτό το πλαστικό στην κυκλική οικονομία» όπως είπε ο Λευτέρης.

Τα πλαστικά θα είναι περισσότερα από τα ψάρια

Σχεδόν 13 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών πετάγονται στους ωκεανούς κάθε μέρα και με αυτόν τον ρυθμό υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά στη θάλασσα απ’ ότι ψάρια.

Ο καθαρισμός του βυθού των θαλασσών με έντονη περιβαλλοντική ρύπανση, η περισυλλογή απορριμάτων και ειδών αλίευσης (χρησιμοποιημένα δίχτυα ψαράδων), η ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας μέσω της αξιοποίησής τους αλλά και η ενίσχυση του εισοδήματος των αλιέων από τη συλλογή των απορριμάτων είναι οι ενέργειες που γίνονται στο πλαίσιο αυτής της δράσης.

Οι αριθμοί ζαλίζουν καθώς έχουν αφαιρεθεί από τους 1.600 ψαράδες που συνεργάζονται με την “Εναλεία” πάνω από 300.000 κιλά πλαστικών απορριμάτων που βρίσκονταν στη θάλασσα. Το 50% αυτών των απορριμάτων αποτελούσαν χρησιμοποιημένα δίχτυα αλίευσης.

Ποια είναι η πορεία των πλαστικών που αφαιρούν οι αλιείς από τον βυθό της θάλασσας, ρωτήσαμε τον Λευτέρη.

ΕΝΑΛΕΙΑ

“Συλλέγονται σε κάθε λιμάνι με το οποίο συνεργάζεται η “Εναλεία” και μπαίνουν σε ειδικό κάδο που όταν γεμίσει μεταφέρεται το περιεχόμενο σε ειδικές εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο Αττικής. Τα δίχτυα μεταφέρονται στην Ολλανδία στην οργάνωση Healthy Seas όπου και ανακυκλώνονται σε χαλιά, κάλτσες κ.α. Τα πλαστικά PET μεταφέρονται στη Μαδρίτη όπου εταιρεία μόδας τα μετατρέπει σε είδη ρουχισμού”.

Η απορία είναι γιατί δεν υπάρχουν αντίστοιχες εταιρείες ή οργανώσεις στην Ελλάδα που να ανακυκλώνουν τα συγκεκριμένα είδη απορριμάτων.

“Έχουμε αποτανθεί σε εταιρείες στην Ελλάδα όμως δεν υπάρχει τεχνογνωσία και εξοπλισμός απ’ ό,τι μας έχουν απαντήσει. Βέβαια και στην Ισπανία δεν υπήρχαν αυτά όμως οι άνθρωποι ήταν δεκτικοί στο να ψάξουν να βρουν τον τρόπο” λέει ο Λευτέρης.

Όπως αποδεικνύεται και ο τρόπος υπάρχει και επικερδής είναι καθώς ο ρουχισμός από ίνες ανακυκλωμένου πλαστικού κερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των εταιριών μόδας αλλά και των καταναλωτών.

ΕΝΑΛΕΙΑ

Τι κάνει η “Εναλεία” στην Κένυα;

Η «Εναλεία» συνεργάζεται με ψαράδες στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Κύπρο οι οποίες βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η ανακοίνωση της μη κερδοσκοπικής κοινωνικής επιχείρησης για συνεργασία με την μακρινή Κένυα προκάλεσε το εύλογο ερώτημα, γιατί επέλεξε η “Ενάλεια” τη χώρα αυτή για τις δράσεις της;

«Αυτό που δε γνωρίζουν πολλοί είναι ότι το 50% των πλαστικών απορριμάτων στην θάλασσα της Μεσογείου προέρχεται από τον ποταμό Νείλο. Πολλές Αφρικανικές χώρες πετούν τα σκουπίδια τους στον ποταμό, τα οποία καταλήγουν στη λεκάνη της Μεσογείου και μία από αυτές τις χώρες είναι η Κένυα» σύμφωνα με τον Λευτέρη.

Σημειώνεται ότι στη Μεσόγειο καταλήγουν 570.000 τόνοι πλαστικού το χρόνο.

Η Εναλεία, μαζί με τη Watamu Marine Association και το Kwale Recycling Center πραγματοποιούν τη συλλογή και ανακύκλωση αλιευτικού εξοπλισμού και πλαστικών απορριμμάτων ωκεανών σε συνεργασία με θαλάσσιες αρχές, ηγέτες της αλιείας και της «Μπλε Οικονομίας», μονάδες διαχείρισης παραλιών και αλιευτικές κοινότητες.

«Δίχτυα φαντάσματα»

Τα Ghost Nets, τα δίχτυα φαντάσματα δηλαδή αποτελούν το 20% της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά. Γιατί όμως τα ονομάζουν έτσι;

«Στα χρησιμοποιημένα δίχτυα που πετούν οι ψαράδες στη θάλασσα παγιδεύονται πολλά ψάρια και πεθαίνουν» μας λέει ο Λευτέρης.

Σε ένα από αυτά τα δίχτυα μπορεί να παγιδευτούν και να πεθάνουν 40 με 50 θαλάσσια ζώα. Όταν αυτά αποσυντίθενται ανεβαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας και γίνονται παγίδα για άλλα ψάρια. Αυτός ο μακάβριος κύκλος λέγεται Ghost Fishing.

Ο κοινωνικός  αντίκτυπος της “Εναλείας” σε αριθμούς

  • Περισσότερα από 300.000 Kg πλαστικού έχουν αφαιρεθεί από τη θάλασσα.
  • Περισσότερα από 20.000 κιλά χρησιμοποιημένων αλιευτικών διχτυών συλλέχθηκαν στα πλαίσια της πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης, τα οποία αξιοποιήθηκαν για να δημιουργηθούν πάνω από 260.000 ζευγάρια κάλτσες.
  • Περισσότερα από 400 αλιευτικά σκάφη συμμετέχουν στη δράση καθαρισμού της θάλασσας από πλαστικό.
  • Δημιουργήθηκε επιπλέον εισόδημα για περισσότερους από 1.300 αλιείς.
  • 270 παράκτιοι επαγγελματίες αλιείς εκπαιδεύτηκαν σε βιώσιμες τεχνικές αλιείας.
  • 114 άνεργοι εκπαιδεύτηκαν στην επαγγελματική αλιεία.

 

Διαφήμιση