Αρχική Special Topics Ημέρα του Πατέρα-Παγκόσμια γιορτή για όλες τις πατρικές παρουσίες στη ζωή μας

Ημέρα του Πατέρα-Παγκόσμια γιορτή για όλες τις πατρικές παρουσίες στη ζωή μας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
father baby
Διαφήμιση

Η Hμέρα του Πατέρα είναι η παγκόσμια γιορτή που τιμούμε τους πατέρες όλου του κόσμου. Γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου σε πολλές χώρες παγκοσμίως αν και σε ορισμένες χώρες η ημερομηνία μπορεί να διαφέρει.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ καμία ανάγκη στην παιδική ηλικία τόσο έντονη όσο η ανάγκη προστασίας από τον πατέρα» είχε πει ο «πατέρας της ψυχανάλυσης» Σίγκμουντ Φρόιντ, πολύ πριν καθιερωθεί η Ημέρα του Πατέρα, μία γιορτή αφιερωμένη σε όλους τους μπαμπάδες του κόσμου, αντίστοιχη με τη γιορτή της μητέρας.

Για τα παιδιά, είναι μια ημέρα που δείχνουν την εκτίμησή τους για τους πατέρες τους και τις πατρικές φιγούρες. Για τους ενήλικες, είναι μια ημέρα που δείχνουν ότι αγαπούν και εκτιμούν πολύ τη σκληρή δουλειά των πατεράδων και των συζύγων στη ζωή τους.

Παρόλο που πολλοί από εμάς γιορτάζουμε την Ημέρα του Πατέρα, μπορεί να μην γνωρίζουμε την ιστορία πίσω από αυτή την παράδοση. Παραδόξως, η γιορτή αυτή δεν έγινε αρχικά πλήρως αποδεκτή. Με την πάροδο του χρόνου, όμως, οι άνθρωποι υιοθέτησαν την ιδέα της επιρροής που είχαν οι πατέρες στις οικογένειές τους, ιδίως στη ζωή των παιδιών τους.

father girl

Ο πρώτος εορτασμός

Η πρώτη γνωστή ιστορικά περίπτωση οργανωμένου εορτασμού της Ημέρας του Πατέρα έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908.

Διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.
Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο και αφορούσε στην επισημοποίηση της Γιορτής του Πατέρα το 1913 καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής.

Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα.
Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Στην Ελλάδα, καθιέρωσαν τη γιορτή οι διαζευγμένοι πατεράδες μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.) από τον ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα, εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια.

Έτσι, μαζί με όλους τους Ευρωπαίους, γιορτάζουν κάθε δεύτερη Κυριακή του Ιουνίου όταν μάλιστα τα σχολεία είναι ακόμα ανοικτά για να διδάξουν οι δάσκαλοι τον ρόλο και τις αξίες του πατέρα στην οικογένεια.

Τουρισμός

Πόσο σημαντικό είναι να τιμούμε αυτή την ημέρα

δεκαετία του 1970, οι ψυχολόγοι άρχισαν να αναγνωρίζουν τη σημασία των πατέρων.

Σε πρόσφατες μελέτες, το Psychology Today διαπίστωσε ότιτα παιδιά που έχουν έναν εμπλεκόμενο πατέρα έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι συναισθηματικά ασφαλή, να έχουν αυτοπεποίθηση για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους και, καθώς μεγαλώνουν, να έχουν καλύτερες κοινωνικές σχέσεις. Πολλές μελέτες διαπιστώνουν ότι ένα ενεργό και φροντιστικό στυλ πατρότητας συνδέεται με καλύτερες λεκτικές δεξιότητες, πνευματική λειτουργία και ακαδημαϊκές επιδόσεις μεταξύ των εφήβων“.

Βασικά, τα παιδιά που έχουν εμπλεκόμενους πατέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υγιή συναισθηματικά, κοινωνικά και πνευματικά. Ακόμα και όταν τα παιδιά αντιμετωπίζουν κρίσεις, η συμμετοχή του πατέρα βοηθά τα παιδιά να ρυθμίζουν καλύτερα τη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι πατέρες απουσιάζουν.
Επιπλέον, τα παιδιά που έχουν απόντες πατέρες είναι πιο πιθανό να εμπλακούν σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει υπάρξει μια ώθηση για άνδρες μέντορες στα δημοτικά σχολεία.

Ενώ οι μητέρες έχουν αναγνωριστεί ως οι κύριοι φροντιστές, οι καιροί σίγουρα αλλάζουν, καθώς σε περισσότερες γυναίκες προσφέρονται περισσότερες ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο και οι πατέρες εμπλέκονται περισσότερο στην ανατροφή των παιδιών αντί να επικεντρώνονται κυρίως στην παροχή φροντίδας για την οικογένεια. Οι πατέρες σήμερα εργάζονται σκληρά για να φροντίζουν τις οικογένειές τους, καλύπτοντας τις ανάγκες τους, βοηθώντας στις δουλειές του σπιτιού και περνώντας χρόνο με τα παιδιά τους.

father baby

Αλλά μερικές φορές, οι πατέρες μας δεν είναι εδώ για να γιορτάσουν. Αν ο πατέρας σας έχει πεθάνει ή ζει αλλά απουσιάζει ή αν δεν έχετε σύζυγο και παιδιά, μπορείτε να τιμήσετε έναν παππού ή έναν άνδρα μέντορα. Σκεφτείτε έναν άλλο άνθρωπο που έχει επηρεάσει θετικά τη ζωή σας (όπως ένας δάσκαλος, προπονητής ή πάστορας) στον οποίο μπορείτε να ευχηθείτε καλή γιορτή του πατέρα. Μπορείτε ακόμη και να γιορτάσετε έναν φίλο ή έναν γείτονα που είναι μπαμπάς την Ημέρα του Πατέρα.

 

Διαφήμιση