Αρχική Ζώα Η Φερνάντα βρέθηκε μετά από 100 χρόνια στα Γκαλαπάγκος

Η Φερνάντα βρέθηκε μετά από 100 χρόνια στα Γκαλαπάγκος

Με το μυστήριο για το αν η Fern ήταν, πράγματι, η γιγαντιαία χελώνα Fernandina επιτέλους λύθηκε, τώρα οι ερευνητές πρέπει να προσδιορίσουν αν υπάρχουν άλλα άτομα στο νησί και αν ναι, αν είναι επίσης γιγαντιαίες χελώνες Fernandina.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
FERNANDA TURTLE 2
Fernandina's giant tortoise. (Twitter/@parquegalapagos)
Διαφήμιση

Η Φερνάντα, η γιγαντιαία χελώνα του νησιού Φερναντίνα στα Γκαλαπάνγκος, βρέθηκε μετά από 100 χρόνια αναζητήσεων των επιστημόνων για το συγκεκριμένο είδος που θεωρούνταν εξαφανισμένο.

Οι γιγάντιες χελώνες είναι τα πιο γνωστά ζώα στα νησιά Γκαλαπάγκος, αλλά μια μοναχική χελώνα δίνει ελπίδες για ένα λιγότερο γνωστό είδος, ένα είδος που έχει χαθεί από την επιστήμη από τότε που ο Τέντι Ρούσβελτ ήταν πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Yale –με επικεφαλής τη δρα Gisella Caccone και με την υποστήριξη των Re:wild, Turtle Conservancy, Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund και Galapagos Conservancy- επιβεβαίωσαν τη γενετική ταύτιση μεταξύ της μοναδικής χελώνας Fernandina Giant Tortoise -που συλλέχθηκε το 1906- και μιας θηλυκής χελώνας που βρέθηκε κατά τη διάρκεια αποστολής του 2019 στο νησί Fernandina.

χελωνα Φερνάντα

Η αποστολή που βρήκε τη χελώνα, η οποία ονομάστηκε Fernanda από αυτούς που τη βρήκαν (και είναι γνωστή ως Fern σε άλλους), καθοδηγήθηκε από τη Διεύθυνση του Εθνικού Πάρκου Γκαλαπάγκος και τη Συντήρηση των Γκαλαπάγκος και υποστηρίχθηκε από την εκπομπή Animal Planet του Discovery.

Το εύρημα αυτό σηματοδοτεί την έβδομη επανανακάλυψη ενός από τα 25 πιο περιζήτητα χαμένα είδη της Re:wild στο πλαίσιο του προγράμματος Search for Lost Species

Από τα επτά είδη του καταλόγου των πιο περιζήτητων ειδών που ανακαλύφθηκαν εκ νέου, η γιγαντιαία χελώνα Fernandina που απειλείται με εξαφάνιση σε κρίσιμο βαθμό ήταν το είδος που είχε χαθεί περισσότερο.
“Οι γιγάντιες χελώνες αποτελούσαν πάντα πηγή θαυμασμού και δέους και τώρα, μέσω της Φερνάντας, αναλαμβάνουν και πάλι τον μανδύα τους ως σύμβολο ελπίδας για τα χαμένα και απειλούμενα είδη του πλανήτη μας και την προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας”, λέει ο Don Church, πρόεδρος της Re:wild.

Οι γιγάντιες χελώνες δίνουν ζωή στα Γκαλαπάγκος

“Δεν μπορούμε να ξαναζωντανέψουμε τα Γκαλαπάγκος χωρίς τις γιγάντιες χελώνες τους και ανυπομονούμε να υποστηρίξουμε τη Διεύθυνση του Εθνικού Πάρκου Γκαλαπάγκος και το Galapagos Conservancy σε επερχόμενες αποστολές φέτος για να βρούμε άλλες γιγάντιες χελώνες της Φερναντίνα για ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής διατήρησης. Αν πετύχει, ελπίζουμε να δούμε κάποια μέρα τους απογόνους της Φερνάντα να ευδοκιμούν στη Φερναντίνα”

γκαλαπαγκος

Όταν η ομάδα αποστολής βρήκε τη Fernanda το 2019, βρισκόταν στην περιφέρεια του ηφαιστείου, κρυμμένη βαθιά μέσα σε ένα σύμπλεγμα θάμνων. Το κύριο ερώτημα που έπρεπε να απαντήσει η ομάδα ήταν αν επρόκειτο όντως για την πιθανώς εξαφανισμένη γιγάντια χελώνα της Φερναντίνα ή για ένα διαφορετικό είδος χελώνας με τη μορφή ατόμου που μεταφέρθηκε από άλλο νησί. Για πολλά χρόνια, για παράδειγμα, οι φαλαινοθήρες και οι ψαράδες κυνηγούσαν τις χελώνες και τις μετακινούσαν από νησί σε νησί.

Με το μυστήριο για το αν η Fern ήταν, πράγματι, η γιγαντιαία χελώνα Fernandina επιτέλους λύθηκε, τώρα οι ερευνητές πρέπει να προσδιορίσουν αν υπάρχουν άλλα άτομα στο νησί και αν ναι, αν είναι επίσης γιγαντιαίες χελώνες Fernandina. Το Re:wild και το Galapagos Conservancy εργάζονται για να ενώσουν τις προσπάθειες του Εθνικού Πάρκου Γκαλαπάγκος για την υποστήριξη περαιτέρω αποστολών.

Το 1906 η τελευταία θέαση γιγάντιας χελώνας

Πριν από το 2019, η μόνη άλλη γιγάντια χελώνα της Φερναντίνα που είχε επιβεβαιωθεί ποτέ ήταν το μοναδικό αρσενικό που βρέθηκε το 1906. Μια αποστολή το 1964 ανακάλυψε φρέσκα περιττώματα χελώνας, και μια υπερπτήση το 2009 ανέφερε ότι είδε κάτι που έμοιαζε με χελώνα από αέρος, ανανεώνοντας την ελπίδα ότι το είδος εξακολουθεί να κρατιέται.

Fernandina Crater

Το νησί Φερναντίνα είναι το γεωλογικά νεότερο, πιο παρθένο και λιγότερο εξερευνημένο από τα νησιά Γκαλαπάγκος, κυρίως επειδή είναι απομακρυσμένο και δύσκολο να βγει κανείς στην ξηρά, αλλά και επειδή είναι δύσκολο να το διασχίσει κανείς, καθώς το 80% της επιφάνειάς του καλύπτεται από άγονη λάβα και το ηφαίστειο εκρήγνυται τακτικά.

“Χωρίς αμφιβολία, αυτή η ανακάλυψη ανανεώνει την ελπίδα μας για την ανάκτηση αυτού του είδους”, έγραψε στα ισπανικά ο Danny Rueda, διευθυντής της Διεύθυνσης του Εθνικού Πάρκου Γκαλαπάγκος, σε ανάρτηση στο Instagram.

Τεστ DNA 

Οι γενετικές αναλύσεις στο Γέιλ συνεχίζονται και οι ερευνητές υποβάλλουν επιστημονική δημοσίευση που θα παρέχει τα πραγματικά αποτελέσματα που αφορούν την ταύτιση του DNA μεταξύ της Fern και του ατόμου από το 1906.

Η μελέτη θα περιλαμβάνει τις επιπτώσεις αυτού του ευρήματος στο πλαίσιο της εξελικτικής ιστορίας όλων των γιγάντιων χελωνών των Γκαλαπάγκος και τις ανάγκες διατήρησης αυτού του συγκεκριμένου χαμένου είδους. Οι αξιόπιστες επιστημονικές πληροφορίες αυτού του είδους συμβάλλουν στην παροχή μιας σημαντικής βάσης για αποφάσεις και δράσεις διατήρησης.

Φαλαινοθήρες και πειρατές εξαφάνισαν τις χελώνες

Ο σημερινός πληθυσμός των ειδών γιγαντιαίων χελωνών σε όλα τα Γκαλαπάγκος είναι μόνο το 10-15% των περισσότερων από 300. 000 χελωνών που κάποτε αποκαλούσαν το αρχιπέλαγος σπίτι τους, ως αποτέλεσμα της αρχικής σοβαρής υπερεκμετάλλευσης των ενηλίκων από φαλαινοθήρες, πειρατές και άλλους ναυτικούς. Ακολούθησαν δύο αιώνες ξενικών εισαγόμενων ζώων – αρουραίοι, χοίροι, σκύλοι, ακόμη και μυρμήγκια – που κυνηγούσαν τα μικρά ή τα αυγά των ερπετών, ενώ οι κατσίκες και τα γαϊδούρια κατέστρεψαν επίσης το βιότοπό τους. Όλα τα είδη γιγάντιων χελωνών των Γκαλαπάγκος απειλούνται σε κάποιο βαθμό με εξαφάνιση, ενώ τρία είδη έχουν ήδη εξαφανιστεί.

Galapagos Lancha

Το Εθνικό Πάρκο Γκαλαπάγκος

Η Διεύθυνση του Εθνικού Πάρκου Γκαλαπάγκος έχει μακρά ιστορία στη διαχείριση των κέντρων αναπαραγωγής χελωνών στα Γκαλαπάγκος και παρακολουθεί και διαχειρίζεται όλους τους άγριους πληθυσμούς για να διευκολύνει την ανάκαμψή τους.

Μέχρι το τέλος του 2017, το εθνικό πάρκο είχε αναθρέψει και απελευθερώσει περισσότερες από 7. 000 νεαρές χελώνες στα νησιά προέλευσής τους, συμπεριλαμβανομένων των Española, Isabela, Pinzón, San Cristobal, Santa Cruz και Santiago.

Μεταξύ 2015 και 2021, το GTRI απελευθέρωσε περισσότερες από 500 νεαρές και υπο-εφηβικές χελώνες Española στο νησί Σάντα Φε, όπου οι χελώνες εξαφανίστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1800.
Η Αναζήτηση για τα χαμένα είδη είναι η μεγαλύτερη αναζήτηση που έγινε ποτέ για την ανεύρεση και τη διατήρηση της άγριας ζωής που έχει χαθεί από την επιστήμη εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

ΠΗΓΗ: https://www.rewild.org/

Διαφήμιση