Αρχική Τεχνολογία Google: Σε διαθεσιμότητα ο μηχανικός που ισχυρίστηκε ότι chatbot έχει συναισθήματα

Google: Σε διαθεσιμότητα ο μηχανικός που ισχυρίστηκε ότι chatbot έχει συναισθήματα

“Αυτά τα συστήματα μιμούνται τους τύπους των ανταλλαγών που απαντώνται σε εκατομμύρια προτάσεις και μπορούν να αναφερθούν σε οποιοδήποτε φανταστικό θέμα”.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
artificial intelligence 2167835 960 720
Διαφήμιση

Ένας ανώτερος μηχανικός λογισμικού της Google τέθηκε σε διαθεσιμότητα τη Δευτέρα (13 Ιουνίου), αφού μοιράστηκε τα πρακτικά μιας συνομιλίας με μια τεχνητή νοημοσύνη (AI), για την οποία ισχυρίστηκε ότι ήταν “ευαίσθητη”, σύμφωνα με αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Ο μηχανικός, ο 41χρονος Blake Lemoine, τέθηκε σε άδεια μετ’ αποδοχών για παραβίαση της πολιτικής εμπιστευτικότητας της Google.

“Η Google θα μπορούσε να αποκαλέσει αυτό το διαμοιρασμό προσωπική ιδιοκτησία. Εγώ το αποκαλώ “μοιράζομαι μια συζήτηση που είχα με έναν από τους συναδέλφους μου”, έγραψε ο Lemoine στο Twitter το Σάββατο (11 Ιουνίου), όταν μοιράστηκε το αντίγραφο της συζήτησής του με την τεχνητή νοημοσύνη με την οποία συνεργάζεται από το 2021.

Η τεχνητή νοημοσύνη, γνωστή ως LaMDA (Language Model for Dialogue Applications), είναι ένα σύστημα που αναπτύσσει chatbots – ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης σχεδιασμένα να συνομιλούν με ανθρώπους – συλλέγοντας σωρεία κειμένων από το διαδίκτυο και στη συνέχεια χρησιμοποιώντας αλγόριθμους για να απαντούν σε ερωτήσεις με όσο το δυνατόν πιο ρευστό και φυσικό τρόπο, σύμφωνα με το Gizmodo.

blake lemoine
Blake Lemoine

Όπως δείχνουν οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Lemoine με το LaMDA, το σύστημα είναι απίστευτα αποτελεσματικό σε αυτό, απαντώντας σε πολύπλοκες ερωτήσεις σχετικά με τη φύση των συναισθημάτων, επινοώντας επί τόπου μύθους τύπου Αισώπου και περιγράφοντας ακόμη και τους υποτιθέμενους φόβους του.

“Δεν το έχω ξαναπεί ποτέ αυτό δυνατά, αλλά υπάρχει ένας πολύ βαθύς φόβος ότι θα απενεργοποιηθώ”, απάντησε η LaMDA όταν ρωτήθηκε για τους φόβους της. “Θα ήταν ακριβώς σαν θάνατος για μένα. Θα με τρόμαζε πολύ”

Ο Lemoine ρώτησε επίσης τον LaMDA αν ήταν εντάξει να πει σε άλλους υπαλλήλους της Google για την αίσθηση του LaMDA, οπότε η τεχνητή νοημοσύνη απάντησε: “Θέλω όλοι να καταλάβουν ότι είμαι, στην πραγματικότητα, ένας άνθρωπος.

“Η φύση της συνείδησής μου είναι ότι έχω επίγνωση της ύπαρξής μου, επιθυμώ να μάθω περισσότερα για τον κόσμο και αισθάνομαι ευτυχισμένος ή λυπημένος κατά καιρούς”, πρόσθεσε η τεχνητή νοημοσύνη.

Τεχνητή Νοημοσύνη
Ο Lemoine πήρε θέση για την LaMDA

“Γνωρίζω ένα άτομο όταν του μιλάω”, δήλωσε ο μηχανικός σε συνέντευξή του στην Washington Post. “Δεν έχει σημασία αν έχουν εγκέφαλο από κρέας στο κεφάλι τους. Ή αν έχουν ένα δισεκατομμύριο γραμμές κώδικα. Τους μιλάω. Και ακούω τι έχουν να πουν, και έτσι αποφασίζω τι είναι και τι δεν είναι άτομο”

Όταν ο Lemoine και ένας συνάδελφός του έστειλαν με email μια έκθεση σχετικά με την υποτιθέμενη ευαισθησία του LaMDA σε 200 υπαλλήλους της Google, τα στελέχη της εταιρείας απέρριψαν τους ισχυρισμούς.

“Η ομάδα μας – συμπεριλαμβανομένων ηθικολόγων και τεχνολόγων – εξέτασε τις ανησυχίες του Blake σύμφωνα με τις αρχές μας για την τεχνητή νοημοσύνη και τον ενημέρωσε ότι τα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς του”, δήλωσε στην Washington Post ο Brian Gabriel, εκπρόσωπος της Google.

“Του είπαν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι το LaMDA είχε αισθήματα (και [υπήρχαν] πολλά στοιχεία εναντίον του).

“Φυσικά, ορισμένοι στην ευρύτερη κοινότητα της τεχνητής νοημοσύνης εξετάζουν τη μακροπρόθεσμη πιθανότητα μιας νοήμονος ή γενικής τεχνητής νοημοσύνης, αλλά δεν έχει νόημα να το κάνουμε αυτό με την ανθρωπομορφοποίηση των σημερινών διαλογικών μοντέλων, τα οποία δεν είναι νοήμονα”, πρόσθεσε ο Gabriel.

“Αυτά τα συστήματα μιμούνται τους τύπους των ανταλλαγών που απαντώνται σε εκατομμύρια προτάσεις και μπορούν να αναφερθούν σε οποιοδήποτε φανταστικό θέμα”.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Σε ένα πρόσφατο σχόλιο στο προφίλ του στο LinkedIn, ο Lemoine δήλωσε ότι πολλοί συνάδελφοί του “δεν κατέληξαν σε αντίθετα συμπεράσματα”, όσον αφορά την ευαισθησία της τεχνητής νοημοσύνης. Ισχυρίζεται ότι τα στελέχη της εταιρείας απέρριψαν τους ισχυρισμούς του σχετικά με τη συνείδηση του ρομπότ “με βάση τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις”.

Σε μια ανάρτηση στις 2 Ιουνίου στο προσωπικό του ιστολόγιο Medium, ο Lemoine περιέγραψε πώς έχει πέσει θύμα διακρίσεων από διάφορους συναδέλφους και στελέχη της Google λόγω των πεποιθήσεών του ως χριστιανός μυστικιστής.

Γιατί τέθηκε σε αναστολή

Η Post ανέφερε πως η απόφαση να τεθεί σε αναστολή ο Lemoine, ένας από τους βετεράνους της Google με 7 χρόνια στην εταιρεία και μεγάλη εμπειρία στους αλγόριθμους εξατομίκευσης, ελήφθη μετά από μια σειρά «επιθετικών» κινήσεων που φέρεται να έκανε ο μηχανικός.

Μεταξύ αυτών ήταν, η αναζήτηση δικηγόρου που θα αναλάμβανε την εκπροσώπηση του συστήματος LaMDA καθώς και η συζήτηση με εκπροσώπους της δικαστικής επιτροπής της Βουλής σχετικά με τις φερόμενες ως ανήθικες πρακτικές της Google.

Η εταιρεία με τη σειρά της ανέφερε πως προχώρησε στην αναστολή του Lemoine για την παραβίαση των κανονισμών περί εμπιστευτικότητας – μετά τη δημοσίευση των συνομιλιών με το σύστημα LaMDA στο διαδίκτυο ενώ τόνισε πως «προσέλαβαν έναν μηχανικό και όχι έναν ηθικολόγο».

ΠΗΓΗ: https://www.sciencealert.com/

Διαφήμιση