Αρχική Καταστροφές Φωτιές σε Φθιώτιδα, Χαλκιδική και Φωκίδα – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο

Φωτιές σε Φθιώτιδα, Χαλκιδική και Φωκίδα – Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΦΩΤΙΑ ΜΑΡΚΑΤΙ ΚΕΡΑΤΕΑΣ
Διαφήμιση

Δύο νέα πύρινα μέτωπα ξέσπασαν το απόγευμα της Κυριακής, στο Ζέλι Φθιώτιδας και στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στην Φωκίδα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά στην Κασσάνδρα καίει δασική έκταση στο βουνό πάνω από την περιοχή Ραχώνα και δεν απειλεί κατοικημένη περιοχή.

Επιχειρούν 77 πυροσβέστες, 24 οχήματα, 4 πεζοπόρα τμήματα, καθώς και εναέρια μέσα. Η φωτιά στο Ζέλι Φθιώτιδας καίει αγροτοδασική έκταση και εκεί επιχειρούν 24 πυροσβέστες, 12 οχήματα, 2 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά και στην περιοχή Βουνιχώρα Φωκίδας, που ξέσπασε γύρω στις 3 το μεσημέρι.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΣΤΟ ΑΛΕΠΟΧΩΡΙ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/ EUROKINISSI)
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/ EUROKINISSI

Η φωτιά καίει δασική έκταση σε δύσβατο σημείο, κοντά σε οικισμό, ο οποίος όμως δεν απειλείται. Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν άμεσα επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 28 πυροσβέστες, δέκα οχήματα, ένα πεζοπόρο τμήμα και τέσσερα αεροπλάνα.

Κίνδυνος πυρκαγιάς και αύριο

Υψηλός είναι για αύριο ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και Κύθηρα, κεντρική και νότια Εύβοια, Αργολίδα, περιοχές σε Βοιωτία, Κόρινθο, Λακωνία, Κρήτη, νησιά του ανατολικού Αιγαίου και νησιά των Δωδεκανήσων.

Αναλυτικότερα, οι παραπάνω περιοχές εκτιμάται πως βρίσκονται σε κίνδυνο επιπέδο 3 σύμφωνα με τον χάρτη που εξέδωσε η πολιτική προστασία για την Δευτέρα 20 Ιουνίου.

Οι κατηγορίες κινδύνου

Στον χάρτη διακρίνονται τέσσερις κανονικές κατηγορίες κινδύνου, χαμηλή, μέση, υψηλή και πολύ υψηλή, βαθμολογούμενες αντίστοιχα με αριθμούς από το 1 έως το 4. Η κατηγορία με αριθμό 5, κατά κανόνα, εμφανίζεται σπάνια στο χάρτη. Η κατηγορία αυτή αντιστοιχεί με Κατάσταση Συναγερμού.

Κατηγορία Κινδύνου 1 (Χαμηλή)

Ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Η πιθανότητα για εκδήλωση πυρκαγιάς δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή. Εάν εκδηλωθεί πυρκαγιά, οι συνθήκες (κατάσταση καύσιμης ύλης, μετεωρολογικές συνθήκες) δεν θα ευνοήσουν τη γρήγορη εξέλιξή της.

χαρτης φωτιας

Κατηγορία Κινδύνου 2 (Μέση)

Ο κίνδυνος είναι συνήθης για τη θερινή περίοδο. Πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, αναμένεται να είναι μέσης δυσκολίας στην αντιμετώπισή τους.

Κατηγορία Κινδύνου 3 (Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι υψηλός. Είναι πιθανό να εκδηλωθεί αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, αρκετές από τις οποίες θα είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν όταν οι τοπικές συνθήκες είναι ευνοϊκές (μορφολογία εδάφους, τοπικοί άνεμοι κλπ).

Κατηγορία Κινδύνου 4 (Πολύ Υψηλή)

Ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι μεγάλος αλλά, το κυριότερο, κάθε πυρκαγιά μπορεί να λάβει μεγάλες διαστάσεις εφόσον ξεφύγει από την αρχική προσβολή.

Κατηγορία Κινδύνου 5 (Κατάσταση Συναγερμού)

Ο κίνδυνος είναι ακραίος. Ο αριθμός των πυρκαγιών που αναμένεται να εκδηλωθούν, πιθανόν να είναι πολύ μεγάλος. Όλες οι πυρκαγιές που ενδέχεται να εκδηλωθούν, μπορεί να λάβουν γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και να αναπτύξουν ακραία συμπεριφορά αμέσως μετά την εκδήλωσή τους. Η δυσκολία ελέγχου αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη μέχρι να μεταβληθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αναπτύσσονται οι πυρκαγιές.

Διαφήμιση