Αρχική Υγεία - Διατροφή Δηλητηρίαση από νιτρικά άλατα σε καρπούζι

Δηλητηρίαση από νιτρικά άλατα σε καρπούζι

Σύνταξη: ecozen.gr

0
kafsonas zesti καύσωνας ζέστη καρπούζι
Διαφήμιση

Το άζωτο είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την αύξηση και την ανάπτυξη των φυτών. Ωστόσο, οι καλλιεργητές καρπουζιών τείνουν να υπερβαίνουν τα αποδεκτά όρια, επειδή αυτό το τέχνασμα τους βοηθά να φτάσουν το καρπούζι να ζυγίζει έως και 12 κιλά μέσα σε μόλις 3 εβδομάδες. Αυτό όμως μπορεί να προκαλέσει σοβαρά θέματα υγείας στον καταναλωτή που δεν ξέρει πώς να ξεχωρίσει ένα καρπούζι που έχει πολλά νιτρικά άλατα.

Ακολουθεί ένας οδηγός που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πότε ένα καρπούζι είναι επικίνδυνο προς κατανάλωση.

Ο κίτρινος φλοιός είναι σημάδι υψηλής συγκέντρωσης νιτρικών

Όταν κόβετε το καρπούζι, προσέξτε το χρώμα της φλούδας του δεν πρέπει να είναι κίτρινη, ενώ η σάρκα του δεν πρέπει να έχει λευκές λωρίδες.

καρπουζι1

Ελέγξτε αν το καρπούζι έχει τρύπες

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι τρύπες στα καρπούζια είναι ίχνη από έντομα και όχι βελόνες νιτρικών αλάτων, αλλά εξακολουθούν να προσπαθούν να μένουν μακριά από φρούτα με τρύπες. Ακόμα και αν είναι καλό εσωτερικά, ένα μέρος της σάρκας του θα χαλάσει λόγω της τρύπας.

καρπουζι2

Μην τρώτε καρπούζι με μεγάλο κούφιο κέντρο

Τα σπασίματα στη σάρκα υποδηλώνουν ότι ο καρπός είναι υπερώριμος ή ότι περιέχει αυξητικές ορμόνες. Ένα υπερώριμο καρπούζι μπορεί να είναι λίγο πικρό, ενώ ένα καρπούζι με αυξητικές ορμόνες μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση. Γιαυτό είναι προτιμότερο να μην το φάτε αν δείτε τον καρπό σε αυτή την κατάσταση.

καρπουζι4

Βάλτε ένα κομμάτι καρπουζιού στο νερό πριν το φάτε

Μπορείτε να ελέγξετε τη συγκέντρωση νιτρικών αλάτων σε ένα καρπούζι και να αποφύγετε τη δηλητηρίαση, τοποθετώντας ένα μικρό κομμάτι από τη σάρκα του σε καθαρό νερό σε θερμοκρασία δωματίου. Αν ο καρπός είναι επικίνδυνος, το νερό θα πάρει ένα έντονο ροζ χρώμα και καλύτερα να πετάξετε το πεπόνι.

καρπουζι5

Ένα καρπούζι δεν πρέπει να είναι ελαφρύ όταν το σηκώνετε

Μερικές φορές ακόμη και μια όμορφη και λεία φλούδα, μια κίτρινη απόχρωση και μια ξηρή ουρά δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι αυτό το καρπούζι είναι νόστιμο. Θυμηθείτε να το ζυγίζετε πάντα πριν από την αγορά πρέπει να είναι πυκνό και βαρύ. Αν δεν υπάρχουν ζυγαριές στο κατάστημα, ακούστε το ένστικτό σας. Ένα ώριμο φρούτο πρέπει να είναι αρκετά βαρύ όταν το σηκώνετε.

καρπουζι6

Διαφήμιση