Αρχική Ενέργεια Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Κλιματιστικό
Διαφήμιση

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 135 έως 710 ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση στο  allazosyskevi.gov.gr , όπως ανακοίνωσαν πριν από λίγο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Μέσω του προγράμματος θα αντικατασταθούν 380.000 ενεργοβόρες συσκευές και οι ωφελούμενοι θα δουν μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος από 150-300 ευρώ το χρόνο, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ηλεκτροπαραγωγής θα φτάσει τις 209.000 μεγαβατώρες.

Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε το προσεχές διάστημα έρχεται και νέα δράση που θα αφορά στην αντικατάσταση επαγγελματικών ψυγείων, τα οποία είναι και τα πιο ενεργοβόρα.

Όπως εξήγησε η κ. Σκούδου, το πρόγραμμα προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, επιχορηγεί νοικοκυριά και όχι επιχειρήσεις, και κάθε αίτηση μπορεί να περιλαμβάνει από 1 έως 3 συσκευές και σε κάθε περίπτωση έως δύο κλιματιστικά και ένα ψυγείο ή έναν καταψύκτη.

Η πλατφόρμα, η οποία θα τεθεί αύριο Τρίτη 21 Ιουνίου σε λειτουργεία, θα ανοίγει σταδιακά με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ. 

air condition, κλιματιστικό

Αιτήσεις ανάλογα με το ΑΦΜ

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για όσους ο ΑΦΜ τους λήγει σε 1 και 2, ενώ την επόμενη μέρα (22 Ιουνίου) θα ανοίξει και για όσους ο λήγων αριθμός του ΑΦΜ λήγει σε 3. 

Για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτείται κανένα δικαιολογητικό, καθώς όλα τα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα και θα διασταυρώνονται.

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, μπορεί να υποβάλλεται μόνο μια αίτηση για κάθε κατοικία, είτε κύρια είτε εξοχική. Για παράδειγμα, σε μια οικογένεια με 2 γονείς και 2 παιδιά, θα μπορούν να υποβάλουν οι δύο γονείς έως 2 χωριστές αιτήσεις για διαφορετική ωστόσο κατοικία ο καθένας.

Ωστόσο, η κατοικία, κύρια ή δευτερεύουσα, θα πρέπει να ταυτίζεται με την οικία που ήταν τοποθετημένη η παλιά.

Το μέτρο αφορά πολίτες με με κατοικία είτε ιδιόκτητη είτε ενοικιασμένη είτε παραχωρημένη.

Ύψος και διαδικασία ενίσχυσης 

Το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται από 30% έως 50% του κόστους συσκευών ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία των δικαιούχων.

Διαβάστε επίσης:  «Ρωσικός χειμώνας» απειλεί την Ευρώπη - Δυσβάσταχτο το κόστος ενέργειας από τα νοικοκυριά

Έτσι, πολίτες με εισόδημα κάτω από 5.000 ευρώ, θα λάβουν το ανώτατο ύψος της επιδότησης (50%), ενώ για εισοδήματα πάνω από 20.000 ευρώ η επιδότηση διαμορφώνεται στο 30%.

Τα όρια ενίσχυσης διαμορφώνονται από 135-710 ευρώ, ενώ οι κάτοικοι της Αθήνας, σύμφωνα με την κ. Σδούκου, θα λάβουν μεγαλύτερη επιδότηση από τους κατοίκους των νησιών, λόγω του μειωμένου ΦΠΑ.

Ψυγείο

  • Για παράδειγμα, κάτοικος της Αθήνας για ένα κλιματιστικό 9.000 BTW μπορεί να λάβει ενίσχυση 340 ευρώ, ενώ του νησιού 320 ευρώ.
  • Για κλιματιστικό 24.000 BTW το ανώτατο ποσό φτάνει τα 710 ευρώ.

Χρήση κουπονιού μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου

Ως προς τη διαδικασία, όταν κλείσει η πλατφόρμα στις 5 Ιουλίου, θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια. Όπως τόνισε η κ. Σδούκου, η ενίσχυση αφορά όλους ανεξαρήτως εισοδήματος, ωστόσο θα δοθεί προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους.

Στη συνέχεια, οι ωφελούμενοι με βάση τη σειρά κατάταξης δε θα λάβουν χρηματικό ποσό αλλά ψηφιακό κουπόνι, ένα ανά συσκευή. Πάνω στο κουπόνι θα υπάρχει ένας μοναδικός κωδικός, το όνομα, το ΑΦΜ και το κινητό του δικαιούχου, η κατηγορία συσκευής, το ποσοστό ενίσχυσης, ο αριθμός παροχής και η διεύθυνση κατοικίας του.

Τα πρώτα κουπόνια θα είναι διαθέσιμα σε 3 εβδομάδες από το κλείσιμο της πλατφόρμας, ενώ μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν κάνει χρήση των voucher.  

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠλαστικό για ρύζι – Πώς το Μπαλί επιβίωσε από τον αποκλεισμό λόγω COVID
Επόμενο άρθροΜουσείο Ακρόπολης: Γενέθλια με έκθεση Παναθηναϊκών αμφορέων και μειωμένο εισιτήριο