Αρχική Υγεία - Διατροφή Βιολογικές φράουλες ύποπτες για ξέσπασμα ηπατίτιδας Α

Βιολογικές φράουλες ύποπτες για ξέσπασμα ηπατίτιδας Α

Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως εντός 15 έως 50 ημερών μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
fraoules johnny martinez unsplash
Διαφήμιση

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ερευνά δύο μάρκες βιολογικών φραουλών που πωλούνται σε πολλά παντοπωλεία για πιθανή σχέση με επιδημία ηπατίτιδας Α στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Τοπολυκρατικό ξέσπασμαέχει ενδεχομένως συνδεθεί με βιολογικές φράουλες με την επωνυμία FreshKampo και HEB, δήλωσε ο FDA. Η επιδημία ερευνάται επίσης από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, την Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά και την Καναδική Υπηρεσία Επιθεώρησης Τροφίμων.

Οι φρέσκες βιολογικές φράουλες με την επωνυμία FreshKampo και HEB πωλήθηκαν σε διάφορα καταστήματα λιανικής πώλησης σε όλη τη χώρα, όπως: Aldi, HEB, Kroger, Safeway, Sprouts Farmers Market, Trader Joes, Walmart, Weis Markets και WinCo Foods.

σούπερ μάρκετ

Οι προσβεβλημένες φράουλες αγοράστηκαν από τις 5 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου, μετά την πάροδο της διάρκειας ζωής στο ράφι. Ωστόσο, οι καταναλωτές που αγόρασαν τα μούρα και τα κατέψυξαν για να τα καταναλώσουν αργότερα, καλούνται να τα απορρίψουν αμέσως.

Εάν δεν είστε σίγουροι για το ποια μάρκα αγοράσατε, πότε αγοράσατε τις φράουλες σας ή από πού τις αγοράσατε πριν τις καταψύξετε, οι φράουλες πρέπει να πεταχτούν, δήλωσε ο FDA.
Η ηπατίτιδα Α είναι μια ηπατική λοίμωξη που μπορεί να προληφθεί με εμβόλιο, σύμφωνα με το CDC. Είναι μεταδοτική ασθένεια και τα συμπτώματά της όπως κόπωση, ναυτία, στομαχόπονος και ίκτερος μπορεί να διαρκέσουν έως και δύο μήνες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο FDA δήλωσε ότι μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο.

ypatitida

Ο FDA δήλωσε ότι έχουν αναφερθεί 17 κρούσματα ηπατίτιδας Α στο πλαίσιο της επιδημίας, 12 εκ των οποίων ήταν νοσηλείες. Υπάρχουν 15 περιπτώσεις στην Καλιφόρνια, μία στη Μινεσότα και μία στη Βόρεια Ντακότα.

Τι είναι η ηπατίτιδα Α

Η ηπατίτιδα Α είναι ένας μεταδοτικός ιός που μπορεί να προκαλέσει ηπατική νόσο. Η λοίμωξη από τον ιό της ηπατίτιδας Α (HAV) μπορεί να κυμαίνεται σε σοβαρότητα από μια ήπια ασθένεια που διαρκεί μερικές εβδομάδες έως μια σοβαρή ασθένεια που διαρκεί αρκετούς μήνες. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ιδίως σε άτομα με προϋπάρχουσα κατάσταση υγείας ή σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, οι λοιμώξεις από ηπατίτιδα Α μπορεί να εξελιχθούν σε ηπατική ανεπάρκεια και θάνατο.

Η πλειονότητα των λοιμώξεων από ηπατίτιδα Α οφείλεται σε άγνωστα αίτια ή σε στενή επαφή με μολυσμένο άτομοωστόσο, ορισμένες λοιμώξεις από ηπατίτιδα Α προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Η μόλυνση των τροφίμων και του νερού μπορεί να συμβεί όταν ένας μολυσμένος χειριστής τροφίμων προετοιμάζει τρόφιμα χωρίς την κατάλληλη υγιεινή πλύσης των χεριών.

stomach pain ga61521316 1920

Συμπτώματα

Η ασθένεια εμφανίζεται συνήθως εντός 15 έως 50 ημερών μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από ηπατίτιδα Α περιλαμβάνουν κόπωση, ναυτία, έμετο, κοιλιακό άλγος, ίκτερο, σκούρα ούρα και χλωμά κόπρανα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως σε παιδιά κάτω των έξι ετών, η λοίμωξη από ηπατίτιδα Α μπορεί να είναι ασυμπτωματική.Τα άτομα με λοίμωξη από ηπατίτιδα Α συνήθως αναρρώνουν πλήρως μέσα σε μία έως δύο εβδομάδεςωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις η ηπατίτιδα Α μπορεί να γίνει χρόνια, προκαλώντας υποτροπιάζουσα λοίμωξη. Η χρόνια λοίμωξη από ηπατίτιδα Α μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ηπατικής ανεπάρκειας, και στο θάνατο.

Λόγω του εύρους της σοβαρότητας της ασθένειας, οι άνθρωποι θα πρέπει να συμβουλεύονται τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης εάν υποπτεύονται ότι έχουν εμφανίσει συμπτώματα που μοιάζουν με λοίμωξη από ηπατίτιδα Α.

ΠΗΓΕΣ: Usatoday, FDA

Διαφήμιση