Αρχική Περιβάλλον VIDEO: Αυτό το μπλουζάκι βιοδιασπάται και γίνεται τροφή για σκουλήκια

VIDEO: Αυτό το μπλουζάκι βιοδιασπάται και γίνεται τροφή για σκουλήκια

Αυτό το μπλουζάκι έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει, αντί να βλάψει, το περιβάλλον. Τα φύκια και τα δέντρα από τα οποία είναι φτιαγμένο αφαιρούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα και στη συνέχεια, μετά από τρεις μήνες, μετατρέπεται σε χώμα, βοηθώντας την ανάπτυξη νέων φυτών.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
plant and algae t 2 2752 1377x600
Διαφήμιση

Μια Βρετανική εταιρία δημιούργησε ένα βιοδιασπώμενο μπλουζάκι από πολτό ξύλου και φύκια το οποίο μπορείτε να κομποστοποιήσετε ή να το θάψετε στον κήπο για να ταΐσετε τα χρήσιμα σκουλήκια. Το μπλουζάκι της Vollebak ονομάζεται T-shirt Plant and Algae είναι από ξύλο και φύκια και αποσυντίθενται σε 12 εβδομάδες. Σε ένα βίντεο, παρουσιάζουν πώς το μπλουζάκι βιοδιασπάται και μετατρέπεται σε τροφή για σκουλήκια.

Οι χωματερές μας είναι γεμάτες με ρούχα. Η EPA εκτιμά ότι 10,5 εκατομμύρια τόνοι κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων πετιούνται σε αυτούς κάθε χρόνο, αντιπροσωπεύοντας το 7,6% του συνόλου των αποβλήτων σε χώρους υγειονομικής ταφής. Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα από τα ρούχα μας περιέχουν κάποιο είδος συνθετικού υλικού, το οποίο χρειάζεται εκατοντάδες χρόνια για να αποσυντεθεί, οπότε καταλαμβάνουν χώρο στον πλανήτη μας για πολύ καιρό μετά την εξαφάνισή μας.

plant and algaet 60 1376 688x388

Τα φυσικά υλικά, όπως το βαμβάκι και το μαλλί, αποσυντίθενται πολύ πιο γρήγορα, συνήθως σε λιγότερο από ένα χρόνο. Αλλά αν θέλετε να μειώσετε ακόμη περισσότερο το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα, ίσως να θέλετε να ελέγξετε τη μάρκα ρούχων Vollebak.

Το ύφασμα που χρησιμοποιεί η εταιρία είναι κατασκευασμένο από ξυλοπολτό που έχει πιστοποιηθεί ως βιώσιμος από το Forestry Stewardship Council (FSC), έναν οργανισμό που προωθεί την υπεύθυνη διαχείριση των παγκόσμιων δασών. Η Vollebak χρησιμοποίησε ευκάλυπτο, οξιά και ερυθρελάτη, τα οποία τεμαχίστηκαν, πολτοποιήθηκαν και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε ίνες.

«Ζωντανό» μπλουζάκι

Το μπλουζάκι είναι διακοσμημένο με ένα μεγάλο πράσινο ορθογώνιο στο μπροστινό μέρος. Αντί να χρησιμοποιεί παραδοσιακά μελάνια, τα οποία είναι συχνά συνθετικά, η εταιρεία κατασκεύασε εκτυπώσιμο μελάνι από φύκια. Η εταιρεία πήρε νερό από φύκια και το πέρασε από ένα φίλτρο, δημιουργώντας μια σούπα από φύκια. Αυτή η πάστα ξηραίνεται στον ήλιο για να δημιουργηθεί μια λεπτή πράσινη σκόνη, η οποία αναμιγνύεται με ένα συνδετικό υλικό με βάση το νερό για να δημιουργηθεί το μελάνι φυκιών.

plant and algaet 300 1376 688x388

Η χρήση μελανιού φυτικής προέλευσης και όχι συνθετικού, σημαίνει ότι το πουκάμισο θα ξεθωριάσει με την πάροδο του χρόνου. Αλλά ο συνιδρυτής της Vollebak, Steve Tidball, προτρέπει τους πελάτες να το δουν αυτό ως κάτι καλό.

“[Επειδή [το μελάνι] ξεκίνησε τη ζωή του ως φυτό και όχι ως χημική βαφή, η φυσική χρωστική ουσία στα φύκια είναι πιο ευαίσθητη και δεν συμπεριφέρεται όπως το χρώμα στα ρούχα, λέει.Μόλις έρθει σε επαφή με τον αέρα αρχίζει να οξειδώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι το πράσινο θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα και το μπλουζάκι σας μπορεί να φαίνεται διαφορετικό από τη μία εβδομάδα στην άλλη καθώς ξεθωριάζει, κάνοντας κάθε μπλουζάκι μοναδικό“.
plant and algaet 3001 1376 688x388
Η Vollebak είναι μια νεοσύστατη εταιρεία ένδυσης γνωστή για τη χρήση υφασμάτων υψηλής τεχνολογίας. Ο Tidball εξηγεί ότι σκέφτεται τα ρούχα που μπορεί να χρειαστούμε στο μέλλον.

Για παράδειγμα, η εταιρεία κυκλοφόρησε ένα μπλουζάκι κατασκευασμένο από ίνες άνθρακα που χρησιμοποιούνται σε κινητήρες τζετ, έτσι ώστε να είναι ιδιαίτερα ισχυρό και ανθεκτικό στο σκίσιμο. Ανέπτυξε ένα μπουφάν από γραφένιο, το οποίο είναι το πιο αγώγιμο υλικό στον πλανήτη. Με την πάροδο του χρόνου, η εταιρεία σχεδιάζει να προσθέσει στο μπουφάν πρόσθετες λειτουργίες που απαιτούν ηλεκτρική ενέργεια, όπως θέρμανση ή φως.

Αλλά αν σκεφτόμαστε το μέλλον των ρούχων, πρέπει να σκεφτούμε και τον αντίκτυπο που θα έχουν στον πλανήτη μας. Αυτό το μπλουζάκι έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει, αντί να βλάψει, το περιβάλλον. Τα φύκια και τα δέντρα από τα οποία είναι φτιαγμένο αφαιρούν άνθρακα από την ατμόσφαιρα και στη συνέχεια, μετά από τρεις μήνες, μετατρέπεται σε χώμα, βοηθώντας την ανάπτυξη νέων φυτών.

Είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία όχι μόνο για να δημιουργήσουμε δροσερά, φουτουριστικά ρούχα, αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι ο πλανήτης μας θα έχει μέλλον.

ΠΗΓΕΣ: www.fastcompany.com www.vollebak.com

 

Διαφήμιση