Αρχική Διάστημα Σπάνιο “συνάντηση” Δία με την Αφροδίτη και ευθυγράμμιση 4 πλανητών

Σπάνιο “συνάντηση” Δία με την Αφροδίτη και ευθυγράμμιση 4 πλανητών

Δίας και Αφροδίτη σε ένα σπάνιο αντάμωμα, ενώ με Κρόνο και Άρη θα φαίνονται επίσης σαν να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή με Δία και Αφροδίτη.

0
jup
Δίας και Αφροδίτη πριν την ανατολή, από το κάστρο Rocca Calascio, Ιταλία, στις 30 Απριλίου. Εικόνα: Lorenzo Di Cola/NurPhoto/Rex/Shutterstock
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Δίας και η Αφροδίτη θα μοιάζουν σχεδόν σαν να συγκρούονται σε ένα σπάνιο ουράνιο θέαμα και ευθυγραμμίζονται με Άρη και Κρόνο. Οι παρατηρητές του ουρανού θα πρέπει να περιμένουν χρόνια μέχρι να δουν τέσσερις πλανήτες να ευθυγραμμίζονται.

Ο Δίας και η Αφροδίτη, δύο από τους φωτεινότερους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, θα φαίνονται σχεδόν σαν να έρχονται σε επαφή σε ένα σπάνιο ουράνιο θέαμα αυτό το Σαββατοκύριακο.

Αν και στην πραγματικότητα θα απέχουν εκατομμύρια μίλια μεταξύ τους, για τους αστρονόμους στη Γη θα φαίνονται αρκετά κοντά ώστε σχεδόν να συγκρουστούν σε μια πλανητική σύνοδο που συμβαίνει μία φορά το χρόνο.

Κάθε 17 χρόνια

Ωστόσο, φέτος ο Δίας και η Αφροδίτη θα φαίνονται πολύ πιο κοντά μεταξύ τους από ό,τι συνήθως και θα πρέπει να είναι ορατοί μόνο με ένα ζευγάρι κιάλια ή ακόμα και με γυμνό μάτι. Αν το χάσετε, θα πρέπει να περιμένετε άλλα 17 χρόνια για μια επανάληψη της παράστασης.

Ευθυγράμμιση

Εκτός από αυτή την εκπληκτική πλανητική σύνοδο, ο Κρόνος και ο Άρης θα φαίνονται επίσης να βρίσκονται σε ευθεία γραμμή με τον Δία και την Αφροδίτη.

Η εικόνα από το Βόρειο ημισφαίριο με τη βοήθεια του Guardian:

nord

Ο Μπραντ Τάκερ, ένας αστροφυσικός στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας, είπε ότι οι πλανήτες πλησίαζαν πιο κοντά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Παρόλο που η Αφροδίτη και ο Δίας πλησιάζουν ο ένας τον άλλον κάθε λίγα χρόνια, αυτή τη φορά υπάρχει επίσης ο Άρης και ο Κρόνος στο μείγμα που είναι αρκετά σπάνιο», είπε.

«Αν έχετε ένα τηλεσκόπιο, ένα ζευγάρι κιάλια ή μια αξιοπρεπή κάμερα, τότε θα έχετε ακόμα καλύτερη θέα».

Παρά τη στενή εμφάνισή τους, οι πλανήτες θα απέχουν στην πραγματικότητα 430 μέτρα μίλια μεταξύ τους σε τροχιά.

 

Διαφήμιση