Αρχική Ελλάδα Γερμανία: Φόβοι για ρωσικές επιθέσεις ενεργοποιούν σχέδιο άμυνας

Γερμανία: Φόβοι για ρωσικές επιθέσεις ενεργοποιούν σχέδιο άμυνας

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Κορονοϊός, Σούπερ Μάρκετ
Διαφήμιση

Πανικό προκάλεσαν οι δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών της Γερμανίας Nancy Faeser που προτρέπει τους πολίτες της χώρας να εξασφαλίσουν είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, φάρμακα και νερό για 10 ημέρες τουλάχιστον. Με φόβο αντίποινα της Ρωσίας με επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που θα πλήξουν την παροχή ηλεκτροδότησης, νερού και μεταφοράς τροφίμων η Γερμανία δημοσίευσε λίστα προμηθειών που πρέπει να εξασφαλίσουν οι πολίτες της.

Σκεφτείτε, για παράδειγμα, τις κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές, δήλωσε η πολιτικός του SPD στηνHandelsblatt.

Αν υπάρξει πράγματι παρατεταμένη διακοπή ρεύματος ή η καθημερινή ζωή είναι περιορισμένη με άλλο τρόπο, τότε σίγουρα έχει νόημα να έχουμε απαραίτητες προμήθειες στο σπίτιΣτο πλαίσιο αυτό, η Faeser αναφέρθηκε σε κατάλογο που δημοσιεύθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Πρέπει να βιαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές κρίσεις πανδημίες, κλιματικές επιπτώσεις, απειλές πολέμου. “

Θα πρέπει να εξεταστεί ποια προστατευτικά μέτρα είναι απαραίτητα. Αυτό δεν αφορά μόνο τεχνικά θέματα, αλλά και προμήθειες τροφίμων, φαρμάκων ή ιατρικών υλικών.

Η λίστα

Προκειμένου, λοιπόν, να είναι προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο αυτό, η υπουργός παρέπεμψε τους πολίτες σε ειδική λίστα της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις προμήθειες που πρέπει να έχει κάποιος.

Και αυτές είναι «10 λίτρα σε νερό και υγρά, 3,5 κιλά σιτηρά, ψωμί, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, 1,5 κιλό κρέας, ψάρι, αυγά».

σούπερ μάρκετ
Ανάγκη προμήθειας και νερού ανακοίνωσε η Γερμανική Κυβέρνηση

Δίνονται μάλιστα οδηγίες για τη σωστή αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων, βασικές πληροφορίες για το τι χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα καθημερινά σε θρεπτικά συστατικά, αλλά και ειδικές πληροφορίες για την κάλυψη βιοτικών αναγκών των κατοικιδίων.

Μάλιστα, συστήνεται στους πολίτες να δημιουργήσουν αποθέματα σταδιακά και όχι να πάνε μαζικά για ψώνια και δημιουργηθεί πανικός και ελλείψεις στις αγορά.

Καταφύγια

Ακόμα έκανε λόγο για ανάγκη επαναδραστηριοποίησης ορισμένων καταφυγίων από τα 599 που υπάρχουν σήμερα στη Γερμανία. “Υπάρχουν ορισμένα που χρησιμοποιούνται διαφορετικά σήμερα. “Είναι λογικό να επαναδραστηριοποιήσουμε κάποια από αυτά, δήλωσε η Faeser.

Οι ειδικοί πάντως για τα καταφύγια δηλώνουν ότι δεν είναι κατάλληλα για ανθρώπους παρά μόνο για φύλαξη αντικειμένων. Ένας εξ αυτών είναι ο Νιλς Μπρένεκε, επικεφαλής και ιδιοκτήτης του Μουσείου Καταφυγίων. Έχει αγοράσει ένα δικό του στην πόλη Σβάινφουρτ και γνωρίζει όσο κανένας άλλος την άθλια κατάσταση, στην οποία βρίσκονται.

Γι αυτό και δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να τα επανεργοποιήσει, επειδή πολλές από τις εσωτερικές εγκαταστάσεις τους δεν υπάρχουν πια ή έχουν αποσυναρμολογηθεί. Επίσης, ο Μπρένεκε αμφιβάλει κατά πόσο οι τοίχοι από οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους δύο μέτρων, που άντεξαν στους βομβαρδισμούς κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα μπορούσαν να αντέξουν στις σύγχρονες βόμβες.

καταφυγιο γερμανια

«Σταμάτησε η διάλυση των καταφυγίων»

Σε συνέντευξη στην κυριακάτικη Die Welt, η υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ έκανε λόγο για «αλλαγή εποχής» λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία, που «επιτάσσει σημαντική ενίσχυση της προστασίας από στρατιωτικές απειλές».

Όπως ανέφερε, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 599 δημόσιοι χώροι προστασίας στη Γερμανία. «Θα διερευνήσουμε εάν υπάρχουν περισσότεροι για να τους αναβαθμίσουμε, σε κάθε περίπτωση η διάλυσή τους έχει σταματήσει» διαβεβαίωσε η υπουργός. «Πρώτα από όλα όμως πρέπει να ενισχύσουμε τη στατική επάρκεια και τη δομή των κτηρίων. Πρόκειται για υπόγειους χώρους, χώρους στάθμευσης, σταθμούς μετρό και υπόγεια. Επεξεργαζόμαστε νέες ιδέες γι αυτό».

Πληροφορίες για την εικόνα των γερμανικών χώρων προστασίας και μπούνκερ δίνει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Πληθυσμού και Βοήθειας σε Καταστροφές.

Τη δεκαετία του 1980 στην πρώην Δυτική Γερμανία υπήρχαν 2.000 δημόσια προσβάσιμες εγκαταστάσεις προστασίας σε μορφή υπέργειων και υπόγειων μπούνκερ. Μετά την Επανένωση, όσα υπήρχαν στην πρώην Ανατολική Γερμανία δεν συμπεριλήφθηκαν στα σχέδια της κυβέρνησης για δημόσια καταφύγια και χρησιμοποιούνται, όσα δεν διατηρήθηκαν, ως μουσεία ή πουλήθηκαν σε ιδιώτες.

Σε ορισμένα ανατολικά κρατίδια είναι επισκέψιμα για ιστορικούς λόγους, αλλά δεν μπορούν να προσφέρουν καμιά προστασία. Σε ολόκληρη τη Γερμανία υπάρχουν και περίπου 9.000 ιδιωτικά καταφύγια που μέχρι το 1996, η κατασκευή τους επιδοτούνταν. Τώρα ο πόλεμος στη Ρωσία έφερε τα πάνω-κάτω. Η γερμανική κυβέρνηση καλείται να αναθεωρήσει σχέδια και να ανταποκριθεί στη νέα πραγματικότητα.

Αλλά ειδικοί, όπως ο Νιλς Μπρένεκε, υποστηρίζουν ότι τα παλιά μπούνκερ μόνο για τη φύλαξη ειδών και δεδομένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν. «Αποτελούν σιωπηλά κολοσσιαία κτήρια που θυμίζουν το πιο τρομερό κεφάλαιο της Γερμανίας, τίποτα περισσότερο».

Για δεύτερη φορά σε εφαρμογή το σχέδιο άμυνας

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία καλεί τους πολίτες της σε προμήθειες 10 ημερών. Το 2016 το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της λεγόμενης πολιτικής άμυνας έπειτα από τις αιματηρές επιθέσεις σε Βίρτσμπουργκ και Άνσμπαχ είχε δημιουργήσει σχέδιο πολιτικής άμυνας που περιελάμβανε και συγκέντρωση προμηθειών.
Στη σχετική έκθεση αναφερόταν ότι βάσει των προληπτικών μέτρων οι Γερμανοί πολίτες θα πρέπει να «προετοιμαστούν κατάλληλα για μια εξέλιξη που θα μπορούσε να απειλήσει την ύπαρξή μας και η οποία δεν μπορεί να αποκλειστεί κατηγορηματικά για το μέλλον».

 

ΠΗΓΕΣ: ntv.de , ΤΑ ΝΕΑ, DW

Διαφήμιση