Αρχική Περιβάλλον Ψηφίστηκε στη Βουλή ο Κλιματικός Νόμος

Ψηφίστηκε στη Βουλή ο Κλιματικός Νόμος

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)
Διαφήμιση

Νόμο του κράτους αποτελεί το νομοσχέδιο για το νέο κλιματικό νόμο που προωθεί την ενεργειακή μετάβαση και αλλάζει το ενεργειακό μείγμα της χώρας που ψηφίστηκε από την Βουλή των Ελλήνων.

Παράλληλα, με τις ψήφους της πλειοψηφίας, η Ολομέλεια ενέκρινε και την τροπολογία που πριμοδοτεί ως και 600 ευρώ αναδρομικά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στηρίζοντας πολίτες και επιχειρήσεις που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. Στην ίδια διάταξη ρυθμίζεται και το ζήτημα των υπερκερδών των εταιριών ηλεκτροπαραγωγής οι οποίες και φορολογούνται στο 90% των εσόδων τους.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής και δήλωσαν «παρών» στην τροπολογία της στήριξης των λογαριασμών ρεύματος.
Υπέρ ψήφισε η ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και ΕΛ.ΛΥ δήλωσαν «παρών». Καταψήφισε το ΜέΡΑ25.

ΤΣΙΠΡΑΣ ΑΛΕΞΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και η τροπολογία που προβλέπει την υποχρεωτική εξαίρεση από την αναδάσωση των εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες αλλά δεν έχουν κυρωθεί στους δασικούς χάρτες. Υπέρ ψήφισε μόνο η ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση δήλωσαν «παρών».

Κ. Σκρέκας: Μηδενισμός Τσίπρα

Μηδενισμό, άρνηση και καταστροφολογία, καταλόγισε στον Αλέξη Τσίπρα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας στα όσα υποστήριξε στην ολομέλεια της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον κλιματικό νόμο.

«Ο κ. Τσίπρας επέλεξε για άλλη μια φορά να επαναλάβει τον παλιό κακό εαυτό του, με την προσφιλή τακτική του μηδενισμού, της καταστροφολογίας και της άρνησης, σαν να μην έχει κυβερνήσει ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ. Το κάνει αυτό σε μια δύσκολη στιγμή, όχι μόνο για τη χώρα, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, με την ενεργειακή κρίση να κορυφώνεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας και πρόσθεσε:

«Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και οι έλληνες πολίτες καλούνται σήμερα να πληρώσουν τις συνέπειες της ανύπαρκτης δικής σας πολιτικής για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Στρέφεστε εναντίον των ρυθμίσεων που προσπαθούν να ανακουφίσουν τους πολίτες από τα προβλήματα που τους δημιούργησε η δική σας καταστροφική πολιτική, γιατί δεν θέλετε λύσεις».

Διαβάστε επίσης:  Με την πυρηνική ενέργεια θα πετύχουμε κλιματική ουδετερότητα

«Σας ενοχλεί που πήραμε μέτρα στήριξης και θα εξακολουθήσουμε να παίρνουμε όσο χρειάζεται, για να στηρίξουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις», είπε ο κ. Σκρέκας και κάλεσε το ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίσει ποια είναι δική του πρόταση.

ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση, με στόχο όπως είπε, «να ανακουφίσει και να στηρίξει τον ελληνικό λαό που δοκιμάζεται».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος απέρριψε τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ στηρίζει τα καρτέλ ενέργειας και δεν φορολογεί τα υπέρογκα υπερκέρδη τους, αντιτείνοντας ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα πάρει λεφτά. Με τη πρότασή μας φορολογούμε με 90% τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας και επιδοτούμε μέχρι και 70% τους λογαριασμούς ρεύματος των πολιτών, είπε.

«Λέει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν φορολογούμε τα υπερκέρδη όπως το έχουν κάνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Φορολόγησε η Ισπανία; η Πορτογαλία; Στην Πορτογαλία αγοράζουν 20% πιο ακριβά την ενέργεια και στην Ισπανία 60% πιο ακριβά. Υπήρξε άλλο κράτος που κατάφερε να φορολογήσει τα υπερκέρδη; Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που θα πάρει λεφτά από τα υπερκέρδη. Δεν το λέει η ΝΔ. Το λέει η κ. Λαγκάρντ. Ότι πολιτικές όπως της Ελλάδος, βοηθούν τους πολίτες είπε», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα που υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταρτίσει το πρώτο εθνικό σχέδιο δράσης για την κλιματική ουδετερότητα, ο κ. Σκρέκας αντέτεινε ότι επεστράφη ως απαράδεκτο και ελλιπές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αξιολογήθηκε ότι είχε χαμηλής φιλοδοξίας στόχους για το περιβάλλον, την ενέργεια τις επενδύσεις και ότι δεν προκύπτουν οι απαραίτητες δράσεις. Η ΕΕ το λέει, όχι η ΝΔ. Ότι η δήθεν στρατηγική για την απολιγνιτοποίηση ήταν ελλιπής. Εμείς πήραμε την έγκριση», ανέφερε.

«Πείτε μια εποικοδομητική άποψη, δεν κάνει κακό, θα βοηθήσει και στο εκλογικό σας καλό. Μιλάτε για καρτέλ ενέργειας, για τη ΔΕΗ. Γιατί δεν πάτε στον εισαγγελέα και να πείτε αυτά που έχετε εναντίον τους;», σημείωσε ο κ. Σκρέκας και κατέληξε:

Διαβάστε επίσης:  Με την πυρηνική ενέργεια θα πετύχουμε κλιματική ουδετερότητα

«Με το φιλόδοξο και ρεαλιστικό σχέδιο μας, βοηθούμε στην ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας, ενισχύουμε την διείσδυση των ΑΠΕ, ορίζουμε συγκεκριμένους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους για πετυχημένες αναπτυξιακές δράσεις. Σχεδιάζουμε το μέλλον και έχουμε συγκεκριμένη διαδρομή ώστε να καταστήσουμε την ελληνική κοινωνία πιο βιώσιμη και να θωρακίσουμε ενεργειακά την Ελλάδα από εισαγόμενες μελλοντικές κρίσεις».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Απειλή για την ασφάλεια και την ειρήνη» οι αιτιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο
Επόμενο άρθροOpen Farm Days στις 28 και 29 Μαΐου σε όλη την Ελλάδα