Αρχική Υγεία - Διατροφή Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης για την Ινομυαλγία – Όταν πονάει όλο σου το...

Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης για την Ινομυαλγία – Όταν πονάει όλο σου το σώμα

Σύνταξη: ecozen.gr

0
SWMA romina fariasunsplash
EIKONA: Romina Farias / Unsplash
Διαφήμιση

Η 12η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ινομυαλγία, ένα σύνδρομο που ταλαιπωρεί περισσότερο γυναίκες με χρόνιους πόνους σε όλο το σώμα.

Σύμφωνα με την Ειδική Παθολόγο Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη «Η ινομυαλγία είναι μια ολιστική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο πόνο στο σώμα διάρκειας άνω του τριμήνου, ο οποίος δεν προκαλείται από συγκεκριμένο υποκείμενο αιτιολογικό παράγοντα ή συγκεκριμένο χρόνιο υποκείμενο νόσημα. Τα συμπτώματα της ινομυαλγίας εκτός από πόνο συχνά περιλαμβάνουν κόπωση, διαταραχές ύπνου όπως αυπνία, σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και άπνοια ύπνου, κατάθλιψη, πονοκεφάλους, κράμπες. Ο πόνος στην ινομυαλγία οφείλεται σε διαταραχή της ουδού του πόνου, η οποία οφείλεται σε σύνθετους ανοσολογικούς, ορμονικούς, νευρολογικούς παράγοντες».

Γυναίκα

Συμπτώματα ινομυαλγίας

Εκτός από τον εκτεταμένο πόνο, τα άτομα με ινομυαλγία μπορεί επίσης να έχουν:

  • αυξημένη ευαισθησία στον πόνο
  • ακραία κούραση (κόπωση)
  • μυϊκή δυσκαμψία
  • δυσκολία στον ύπνο
  • προβλήματα με τις νοητικές διεργασίες (γνωστά ωςινομυαλώδες νέφος), όπως προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης
  • πονοκέφαλοι
  • σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), μια πεπτική κατάσταση που προκαλεί πόνο στο στομάχι και φούσκωμαΑν νομίζετε ότι έχετε ινομυαλγία, επισκεφθείτε έναν γενικό ιατρό. Η θεραπεία είναι διαθέσιμη για την ανακούφιση ορισμένων συμπτωμάτων, αν και είναι απίθανο να εξαφανιστούν εντελώς.

άγχος γραφείο

Τι την προκαλεί

Η ακριβής αιτία της ινομυαλγίας είναι άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με μη φυσιολογικά επίπεδα ορισμένων χημικών ουσιών στον εγκέφαλο και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το κεντρικό νευρικό σύστημα (ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα) επεξεργάζεται τα μηνύματα πόνου που μεταφέρονται στο σώμα.

Υποστηρίζεται επίσης ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ινομυαλγία λόγω γονιδίων που κληρονομούν από τους γονείς τους.

Σε πολλές περιπτώσεις, η κατάσταση φαίνεται να πυροδοτείται από ένα σωματικά ή συναισθηματικά στρεσογόνο γεγονός, όπως:

  • τραυματισμό ή μόλυνση
  • γέννα
  • έναν χωρισμό
  • θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου

Πάθηση των γυναικών;

Η ινομυαλγία είναι μια κατάσταση που επικρατεί περισσότερο στις γυναίκες απ ό, τι στους άνδρες. Έως και το 90% όλων των ατόμων με ινομυαλγία είναι γυναίκες. Είναι πιθανό ότι οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για αυτή την τεράστια διαφορά, αλλά ο ακριβής λόγος είναι άγνωστος.

Η πάθηση αναπτύσσεται συνήθως μεταξύ των ηλικιών 30 και 50 ετών, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα κάθε ηλικίας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ηλικιωμένων

Δεν είναι σαφές πόσοι ακριβώς άνθρωποι πάσχουν από ινομυαλγία, αν και έρευνες έχουν δείξει ότι πρόκειται για μια σχετικά συχνή πάθηση. Ορισμένες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σχεδόν 1 στους 20 ανθρώπους μπορεί να πάσχει από ινομυαλγία σε κάποιο βαθμό.

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους δεν είναι σαφές πόσοι άνθρωποι πάσχουν είναι ότι η ινομυαλγία είναι δύσκολο να διαγνωστεί. Δεν υπάρχει ειδική εξέταση για την πάθηση και τα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια με μια σειρά άλλων παθήσεων.

ύπνος

Υπάρχει θεραπεία;

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την ινομυαλγία, κάποια αγωγή μπορεί να ανακουφίσει μερικά από τα συμπτώματα. Δεδομένου ότι τα συμπτώματα είναι ποικίλα και διαφορετικά μεταξύ των ασθενών, τα προγράμματα θεραπείας πρέπει να εξατομικεύονται για κάθε ασθενή.
Τα προγράμματα θεραπείας είναι πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζουν την εκπαίδευση των ασθενών, τη μείωση του στρες, την τακτική άσκηση και τα φάρμακα. Υπάρχουν επίσης εναλλακτικές θεραπείες και συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων της ινομυαλγίας. Τελικά, ο γιατρός, ο φυσιοθεραπευτής και ο ασθενής μπορούν να διαδραματίσουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της ινομυαλγίας.

Η ζωή των ασθενών

Οι προοπτικές για τους ασθενείς με ινομυαλγία είναι γενικά αρκετά καλές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ινομυαλγία δεν είναι μια απειλητική για τα όργανα ασθένεια. Ωστόσο, η καθημερινότητα μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Οι συμβουλές των επιστημόνων για βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών συμπεριλαμβάνουν:
 
  1. Γιόγκα, διαλογισμό ή άλλες δραστηριότητες για τη μείωση του στρες
  2. Τήρηση σημειώσεων λόγω δυσκολίας να θυμηθούν πράγματα
  3. Τακτική άσκηση ώστε να μειωθεί ο πόνος και η δυσκαμψία
  4. Τακτικά μπάνια για ανακούφιση των μυών και μείωση του πόνου.
  5. Ημερολόγιο διατροφής και εμφάνισης συμπτωμάτων
  6. Συμμετοχή σε ομάδα υποστήριξης

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έχοντας υπόψη ότι περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ πάσχουν από ινομυαλγία, έχοντας υπόψη ότι αναγνωρίζεται ως νόσημα από το 1992 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και ότι κάνουν περισσότερες επισκέψεις σε ειδικούς, κάνουν περισσότερες εξετάσεις, λαμβάνουν περισσότερες άδειες προξενώντας σημαντική οικονομική επιβάρυνση, έχει αναπτύξει κοινοτική στρατηγική αντιμετώπισης και ευαισθητοποίησης του κοινού και ανάπτυξη ειδικών προγραμμάτων.

Διαφήμιση