Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Νέος στρατηγικός σχεδιασμός για την πρόληψη πυρκαγιών

Νέος στρατηγικός σχεδιασμός για την πρόληψη πυρκαγιών

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2022 ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΧΡ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΤΗΝ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Λ. ΜΕΝΔΩΝΗ, ΤΟΝ ΥΦΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Γ. ΑΜΥΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΦΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΥΑΓ. ΤΟΥΡΝΑ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ενημέρωση για τον σχεδιασμό αντιπυρικής περιόδου 2022 από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, Τρίτη 17 Μαΐου 2022. (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Ξεκίνησε ο καθαρισμός 40.000 στρεμμάτων δασών σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο πρόληψης πυρκαγιών και του νέου στρατηγικού σχεδιασμού. Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου περιλαμβάνει 90 εναέρια μέσα, διπλάσιες περιπολίες, διπλάσιο αριθμό εθελοντών και 500 δασοκομάντος, καθώς και 250 πυροσβέστες από 6 χώρες από την Ευρώπη που θα εδρεύουν στη χώρα μας Ιούλιο και Αύγουστο.

Πυροσβεστική
Φώτο αρχείου

Τον στρατηγικό σχεδιασμό παρουσίασαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρηστος Στυλιανίδης, και ο υφυπουργός, Ευάγγελος Τουρνάς, μαζί με την υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά.

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι ο φετινός στρατηγικός σχεδιασμός βασίζεται στην εμπειρία τού παρελθόντος και ειδικότερα των περσινών πυρκαγιών, ενώ είπε ότι «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» γι’ αυτό το βασικό δόγμα είναι πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα και άμεση επέμβαση, καθώς και για το οτιδήποτε γίνεται πρέπει να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση και να αξιοποιηθεί στο έπακρον το ανθρώπινο δυναμικό.

Δάσος, δάση, φύση

Συνεργασία δασικής υπηρεσίας και Πυροσβεστικής

Στο πλαίσιο αυτό μετά από 24 χρόνια ξεκίνησε η συνεργασία δασικής υπηρεσίας με την Πυροσβεστική ενώ ενεργοποιήθηκαν όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες όπως ο στρατός, η τοπική αυτοδιοίκηση και οι εθελοντές. Το κόστος συνολικά για την πρόληψη και την καταστολή πρόκειται να ξεπεράσει τα 150 εκατομμύρια ευρώ μεγάλο μέρος του οποίου θα καλυφθεί από χρηματοδότηση της ΕΕ, καθώς και από χορηγίες.

Πρόκειται για μία μεγάλη εθνική προσπάθεια που στοχεύει στην ολιστική αναδιάρθρωση του μηχανισμού διαχείρισης κινδύνων της χώρας μας, δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Η υπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, χαρακτήρισε τον νέο στρατηγικό σχεδιασμό ως μία δομικού τύπου συνεργασία που σκοπό έχει να θωρακίσει και να προστατεύσει εκτός των άλλων τους αρχαιολογικούς χώρους από τις δασικές πυρκαγιές μέσω του προγράμματος δημιουργίας αντιπυρικών ζωνών και καθαρισμών σε 11 αρχαιολογικούς χώρους τής Ελλάδας και σε περιαστικά δάση.

πυρκαγιές

Διάνοιξη 1.625 χιλιομέτρων αντιπυρικών ζωνών

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των προληπτικών καθαρισμών, ANTINERO, ύψους 50 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο που έχει εκπονηθεί και υλοποιείται από το ΥΠΕΝ.

Μέσω του ANTINERO, όπως είπε ο κ. Αμυράς, θα καθαριστούν περίπου 40.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων σε βάθος χρόνου τριών μηνών, θα συντηρηθούν σχεδόν 11.000 χιλιόμετρα δασικών δρόμων και θα διανοιχθούν 1.625 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚορωνοϊός: Στο «κόκκινο» η Αττική με 3.319 κρούσματα σε σύνολο 6.252 μολύνσεων
Επόμενο άρθροDomus – Το τριμαράν μηδενικών εκπομπών