Αρχική Περιβάλλον Green and Connected το λιμάνι του Πειραιά

Green and Connected το λιμάνι του Πειραιά

Η εφαρμογή του έργου Green C Ports αποτελεί άλλη μία σημαντική πρωτοβουλία της ΟΛΠ. Α.Ε., στο πλαίσιο υλοποίησης της ολοκληρωμένης στρατηγικής της Εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Πειραιάς, Λιμάνι Πειραιά
Διαφήμιση

Τα αποτελέσματα της δράσης Green and Connected Ports που αφορά την εφαρμογή Πιλοτικής Πλατφόρμας Πληροφορικής και εγκατάστασης Περιβαλλοντικού Δικτύου Αισθητήρων στο λιμάνι του Πειραιά συζητήθηκαν σε εκδήλωση της ΟΛΠ Α.Ε. σε συνεργασία με το ΕΠΙΣΕΥ του ΕΜΠ, τον Δήμο Πειραιά και τις εταιρείες Glomar και Zen Travel.

Το έργο εφαρμόζεται σε έξι ευρωπαϊκά λιμάνια ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και το Λιμάνι του Πειραιά. Το εν λόγω έργο θεωρείται πρωτοπόρο στην εφαρμογή πράσινων τεχνολογιών και εφαρμογών στα λιμάνια της Ευρώπης, ενώ η σειρά τεχνολογιών και εργαλείων ψηφιοποίησης που αναπτύσσονται δημιουργούν νέο λειτουργικό πλαίσιο στους λιμένες και μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και σε άλλα λιμάνια διεθνώς.

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Athens Marriott Hotel στην Αθήνα, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της δράσης του έργου.

Το έργο σχετίζεται με την εγκατάσταση ενός δικτύου αισθητήρων που μετρούν περιβαλλοντικά και μετεωρολογικά δεδομένα (μέτρηση θερμοκρασίας, ατμοσφαιρικής πίεσης, υγρασίας,
ποιότητας αέρα, θορύβου, εκπομπών οχημάτων), την πιλοτική εφαρμογή τεχνολογικής πλατφόρμας για την παρακολούθηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των 6 λιμένων και
τη μοντελοποίηση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για την ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο του προσωπικού των λιμένων, των δημοτικών αρχών και των μελών της εφοδιαστικής
αλυσίδας που συνεργάζονται με τους λιμένες.

GREEN AND CONNECTED PORTS

Σκοπός είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου προγράμματος παρακολούθησης ατμοσφαιρικών ρύπων και ακουστικού περιβάλλοντος και θορύβου.  Επιπροσθέτως θα υλοποιηθεί σχετική διαδικτυακή πλατφόρμα.

Στο δεύτερο μέρος  της εκδήλωσης οι εταίροι του έργου αναφέρθηκαν λεπτομερώς στις πιλοτικές δράσεις του έργου, αναφορικά με τις εγκαταστάσεις των αισθητήρων ήχου και ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις πλατφόρμες διαχείρισης δεδομένων στα συμμετέχοντα λιμάνια, μέσω των οποίων επιδιώκεται πρόβλεψη και ειδοποίηση για τη στάθμη του θορύβου και την ποιότητα του αέρα και τα επίπεδα των εκπομπών CO2, στα λιμάνια του Πειραιά και της Βαλένθια, μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των εκπομπών CO2 για το λιμάνι της Βαλένθια, βελτιστοποίηση αφίξεων πλοίων λόγω καιρικών συνθηκών στο λιμάνι της Βενετίας, κ.α.

Ο ρόλος του Δήμου Πειραιά


Στον Πειραιά προβλέπονται 8 αισθητήρες για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, της ατμοσφαιρικής πίεσης και της υγρασίας, 8 για τη μέτρηση της ποιότητας του αέρα, 6 αισθητήρες θορύβου και 10 κινητοί αισθητήρες για τη μέτρηση των εκπομπών των οχημάτων.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΠ Α.Ε. Cpt. Weng Lin, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Δρ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Αντιδήμαρχος Πειραιά Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Αντωνία Καρακατσάνη και ο υπεύθυνος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τoυ έργου CINEA, κ. Stefano Campagnolo.

GREEN PORTS LOGO

Η εφαρμογή του έργου Green C Ports αποτελεί άλλη μία σημαντική πρωτοβουλία της ΟΛΠ. Α.Ε., στο πλαίσιο υλοποίησης της ολοκληρωμένης στρατηγικής της Εταιρείας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή, όπου με συστηματικές και απολύτως στοχευμένες δράσεις οδηγεί τις εξελίξεις και επιδιώκει να αποτελέσει λιμάνι πρότυπο για τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τι προβλέπει το πρόγραμμα

  • Μείωση της συμφόρησης και των εκπομπών CO κατά 10% για τα φορτηγά που εισέρχονται και εξέρχονται από το λιμάνι της Βαλένθια
  • Βελτιστοποίηση των προσεγγίσεων πλοίων στο λιμάνι της Βενετίας πριν και μετά το κλείσιμο του λιμανιού λόγω κακών μετεωρολογικών συνθηκών (παλίρροια, άνεμος
    και ομίχλη)
  • Πρόβλεψη της ποιότητας του αέρα στα λιμάνια της Βαλένθια και του Πειραιά και στις γύρω γειτονιές τους. Δημιουργία ειδοποιήσεων σε δημοτικό συμβούλιο ή/και άλλα κυβερνητικά όργανα όταν υπερβαίνονται ορισμένα ανεκτά επίπεδα εκπομπών.
  • Πρόβλεψη του επιπέδου θορύβου στα λιμάνια της Βαλένθια και του Πειραιά και στις γειτονιές που τα περιβάλλουν. Οι ειδοποιήσεις θα αποστέλλονται στο δημοτικό συμβούλιο ή/και σε άλλα κυβερνητικά όργανα όταν ορισμένα ανεκτά επίπεδα εκπομπών θορύβου θα ξεπεραστεί.
  • Πρόβλεψη του τρόπου με τον οποίο θα επηρεαστεί η παραγωγικότητα των γερανών STS στους λιμένες Wilhemshaven και Bremerhaven από την αναταραχή των κυμάτων, τα ρεύματα και τον άνεμο. Οι προειδοποιήσεις σχετικά με τις αναμενόμενες μειώσεις της παραγωγικότητας θα αποστέλλονται στα θιγόμενα μέρη έως και 48 ώρες πριν από την εκδήλωση του συμβάντος.
  • Μέτρηση και ενημέρωση των φορτωτών για τις πραγματικές εκπομπές που παράγονται από τις αποστολές τους σε αλυσίδες μεταφοράς μεταξύ της Ιβηρικής χερσονήσου και των Βαλεαρίδων Νήσων.

Με πληροφορίες από : www.nafs.gr, Δήμο Πειραιά, ΟΛΠ

Διαφήμιση