Αρχική Περιβάλλον Έρευνα: Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων

Έρευνα: Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων

0
Κρήτη
ΚΡΗΤΗ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ (EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Το ποσοστό των πιστοποιημένων ξενοδοχείων που εφαρμόζουν μεθόδους μέτρησης του αποτυπώματος άνθρακα του ξενοδοχείου είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των μη πιστοποιημένων ξενοδοχείων (25% έναντι 9%), σύμφωνα με την έρευνα πεδίου για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα των ελληνικών ξενοδοχείων.

Σε μια συνεργασία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) με την Google στο πλαίσιο της επιτάχυνσης του πράσινου και βιώσιμου μετασχηματισμού του τουριστικού κλάδου της Ελλάδας, διερευνήθηκε και αποτυπώθηκε η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό ξενοδοχειακό κλάδο, όσον αφορά στην εφαρμογή πρακτικών για περιβαλλοντική βιωσιμότητα και αειφορία.

Ξενοδοχείο

Επίσης έγινε καταγραφή των αναγκών σε ενημέρωση και εκπαίδευση πάνω στα θέματα αυτά.

Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής αξιοποιήθηκαν στο σχεδιασμό του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος του Υπουργείου Τουρισμού και της Google, σε συνεργασία και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού (GSTC), το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει τις τουριστικές επιχειρήσεις να επιταχύνουν το βιώσιμο μετασχηματισμό τους και να επικοινωνήσουν τις περιβαλλοντικές τους δράσεις. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει τον Απρίλιο και θα διατίθεται στους ενδιαφερόμενους χωρίς κόστος.

Τα συμπεράσματα της έρευνας:

  • Το ποσοστό ξενοδόχων με γνώσεις άνω του μετρίου πάνω σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας είναι υψηλότερο στα δημοφιλή νησιά (51,2%).
  • Η εφαρμογή πρακτικών βιωσιμότητας θεωρείται μεγάλης σημασίας για το μέλλον όλων των ξενοδοχείων, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους. Ωστόσο, τα μεγάλα και μεσαία ξενοδοχεία καταγράφουν υψηλότερα ποσοστά από τα μικρά και οικογενειακά ξενοδοχεία.
  • Το επίπεδο γνώσεων πάνω σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας είναι αρκετά υψηλότερο στα μεγάλα ξενοδοχεία.
  • Το ποσοστό των ξενοδοχείων που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα είναι αντιστρόφως ανάλογο με το μέγεθός τους. Ωστόσο, αντίθετη τάση καταγράφεται για τους στόχους μείωσης.

βιωσιμότητα

  • Παρατηρείται ότι η εφαρμογή μεθόδων μέτρησης του αποτυπώματος άνθρακα είναι πιο έντονη σε ξενοδοχεία που αποτελούν μέρος μιας αλυσίδας.
  • Τα πιστοποιημένα ξενοδοχεία αναγνωρίζουν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη σημασία της υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών για το μέλλον της ξενοδοχειακής επιχείρησης συγκριτικά με τα μη πιστοποιημένα ξενοδοχεία.
  • Μεγάλη διαφορά παρατηρείται και στο επίπεδο γνώσεων (των ξενοδόχων) πάνω σε θέματα περιβαλλοντικής βιωσιμότητας ανάμεσα στα πιστοποιημένα και μη ξενοδοχεία.
  • Το ποσοστό των πιστοποιημένων ξενοδοχείων που εφαρμόζουν μεθόδους μέτρησης του αποτυπώματος άνθρακα του ξενοδοχείου είναι σημαντικά υψηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό των μη πιστοποιημένων ξενοδοχείων (25% έναντι 9%).
Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτις 31 Μαίου το 2o Digital Business Cloud, Data Centers & Digital Transformation
Επόμενο άρθροΧοιρινό κότσι από τον Τάσο Αντωνίου