Αρχική Ειδήσεις “Ακτιβιστική” η κίνηση του δράστη να πετάξει τάρτα στη «Μόνα Λίζα»

“Ακτιβιστική” η κίνηση του δράστη να πετάξει τάρτα στη «Μόνα Λίζα»

Σύνταξη: ecozen.gr

0
mona liza epithesi
Διαφήμιση

«Υπάρχουν άνθρωποι που καταστρέφουν την Γη … Όλοι οι καλλιτέχνες, σκεφτείτε την Γη. Γι΄ αυτό το έκανα αυτό. Σκεφτείτε τον πλανήτη», λέει ο άνδρας, ντυμένος στα λευκά που φοράει περούκα και μόλις έχει πετάξει μια τάρτα αλά κρεμ στη «Μόνα Λίζα» στο μουσείο του Λούβρου.

Ένας άντρας σε αναπηρικό αμαξίδιο πλησίασε το έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, σηκώθηκε και πέταξε ένα γλυκό στον πίνακα «Μόνα Λίζα». Ευτυχώς ο πίνακας δεν έπαθε ζημιά, καθώς έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας και έχει τοποθετηθεί σε θωρακισμένη γυάλινη προθήκη.

Το Μουσείο του Λούβρου δε θέλησε να σχολιάσει το περιστατικό.

Ωστόσο ένας χρήστης του twitter πρόλαβε να καταγράψει με το κινητό του το περιστατικό και να το αναρτήσει στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

 

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που το αριστούργημα του Ντα Βίντσι, το οποίο απεικονίζει τη Λίζα Γκεραρντίνι, συζύγου του Φρανσέσκο ντελ Τζιοκόντο δέχεται επίθεση. Στις 30 Δεκεμβρίου του 1956 ένας Βολιβιανός φοιτητής είχε πετάξει μια πέτρα στον πίνακα με τόση δύναμη, που έσπασε τη γυάλινη προθήκη και «χάλασε» λίγο από το χρώμα κοντά στον αριστερό αγκώνα. Από τότε τοποθετήθηκε αλεξίσφαιρο τζάμι για να προστατεύει την «Τζιοκόντα».

Αργότερα, στις 21 Απριλίου του 1974, ενώ ο πίνακας βρίσκονταν στο Εθνικό Μουσείο του Τόκιο για μια έκθεση, μια γυναίκα είχε ψεκάσει κόκκινο σπρέι διαμαρτυρόμενη για την έλλειψη προσβασιμότητας για τα ΑμΕΑ στο μουσείο.

Τέλος, στις 2 Αυγούστου του 2009, μια Ρωσίδα που της είχαν αρνηθεί τη γαλλική υπηκοότητα ξέσπασε τα νεύρα της πετώντας μια κεραμική κούπα στο τζάμι του πίνακα.

Διαφήμιση