Αρχική Special Topics Ζαχάροβα: Να επιτραπούν πλήγματα κατά κρατών που εξοπλίζουν την Ουκρανία

Ζαχάροβα: Να επιτραπούν πλήγματα κατά κρατών που εξοπλίζουν την Ουκρανία

Τα λόγια της ήρθαν μετά τη δήλωση του υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας James Heappey ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει τις ουκρανικές αεροπορικές επιδρομές κατά ρωσικών υποδομών.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία
Διαφήμιση
Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, πρότεινε να επιτραπούν πλήγματα κατά κρατών του ΝΑΤΟ που παρέχουν όπλα στην Ουκρανία.
Η ίδια προειδοποίησε: “Καταλαβαίνουμε σωστά ότι, για χάρη της διακοπής της υλικοτεχνικής υποδομής των στρατιωτικών προμηθειών, η Ρωσία μπορεί να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος των χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου;”
«Εξάλλου, αυτό οδηγεί άμεσα σε θανάτους και αιματοχυσία στο ουκρανικό έδαφος. Από,τι καταλαβαίνω, η Βρετανία είναι μία από αυτές τις χώρες».
Τα λόγια της ήρθαν μετά τη δήλωση του υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας James Heappey ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει τις ουκρανικές αεροπορικές επιδρομές κατά ρωσικών υποδομών. Πρόσθεσε ότι θα ήταναπολύτως θεμιτόνα χρησιμοποιηθούν βρετανικά όπλα σε τέτοιες επιθέσεις, παρόλο που επί του παρόντος δεν πιστεύεται ότι χρησιμοποιούνται.
ζαχαροβα
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να στοχεύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της βρετανικής υποστήριξης προς την Ουκρανία, ενώ πρόσθεσε ότι θα μπορούσε επίσης να πλήξει Βρετανούς διπλωμάτες που επιστρέφουν στο Κίεβο μετά τηνπροκλητικήομιλία του Βρετανού υπουργού Άμυνας για βομβαρδισμό της Ρωσίας.

Ο Heappey δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία θα ξεκινήσει εκ νέου την εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων στο εσωτερικό της Ουκρανίας, εάν η σύγκρουσηπαγώσειστις ανατολικές περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.
Οι παρατηρήσεις του έγιναν αντικείμενο επίθεσης από το Κρεμλίνο, με το υπουργείο Άμυνας να τον κατηγορεί γιαπροβοκάτσια.

Η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα ήταν έτοιμη να επιτεθεί σεκέντρα λήψης αποφάσεωνστο Κίεβο σε αντίποινα ακόμη και αν υπήρχαν Βρετανοί και άλλοι δυτικοί διπλωμάτες.

Εν τω μεταξύ, ο Tobias Ellwood, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας, δήλωσε ότι οι παρατηρήσεις του Heappey είχαν τηδυνατότητα να προκαλέσουν επιθέσεις αντιποίνων στην Πολωνία.
Προειδοποίησε επίσης ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χτυπήσει δυτικούς στόχους εκτός Ουκρανίας και δήλωσε στους Times ότι η Δύσηεμπλέκεται όλο και περισσότερο σε έναν πόλεμο διαντιπροσώπων.
Αυτό συνέβη αφού ο Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Βρετανία θα ανοίξει εκ νέου την πρεσβεία της στο Κίεβο δύο μήνες μετά την εκκένωση του προσωπικού όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Η πρεσβεία αναμένεται να ανοίξει αυτή την εβδομάδαανάλογα με την κατάσταση ασφαλείας
Lloyd Austin, Volodymyr Zelenskyy
Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy, right, and U.S. Secretary of State Antony Blinken shake hands during their meeting in Kyiv, Ukraine. (Ukrainian Presidential Press Office via AP)
Τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Κίεβο ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες θα επιστρέψουν επίσης στην πρωτεύουσαεντός εβδομάδων.

Με αντίποινα απειλείται η Βρετανία

Απαντώντας στην υποστήριξη του κ. Heappey για τις ουκρανικές επιθέσεις κατά των ρωσικών γραμμών εφοδιασμού, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε: «Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι η άμεση υποστήριξη του Λονδίνου προς το καθεστώς του Κιέβου σε τέτοιες ενέργειες εάν αυτές οι ενέργειες πραγματοποιηθούν θα οδηγήσει αμέσως στην ανάλογη απάντησή μας».

«Όπως έχουμε προειδοποιήσει, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε εικοσιτετράωρη ετοιμότητα για να εξαπολύσουν αντίποινα με όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας σε κέντρα λήψης αποφάσεων στο Κίεβο. Η παρουσία συμβούλων από δυτικές χώρες στα ουκρανικά κέντρα λήψης αποφάσεων δεν θα αποτελέσει απαραίτητα πρόβλημα για τη Ρωσία στη λήψη απόφασης για την ανάληψη αντιποίνων».

Ο κ. Heappey δήλωσε χθες στο Times Radio ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει καθήκον να υποστηρίξει τυχόν ουκρανικά πλήγματα κατά των ρωσικών υποδομών, επειδή αυτά θα μπορούσαν να αποτρέψουν θανάτους αμάχων.

Ο κ. Heappey δήλωσε: “Νομίζω ότι είναι βέβαιο ότι τα πράγματα [όπλα] που η διεθνής κοινότητα παρέχει τώρα στην Ουκρανία έχουν το εύρος να χρησιμοποιηθούν πέρα από τα σύνορα. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα. Είναι απολύτως θεμιτό για την Ουκρανία να στοχεύει στο βάθος της Ρωσίας, προκειμένου να διαταράξει την υλικοτεχνική υποδομή που αν δεν διακοπεί θα συμβάλει άμεσα σε θάνατο και σφαγή στο ουκρανικό έδαφος“.

Επέμεινε επίσης ότι η Ουκρανία μπορεί ακόμη να κερδίσει τον πόλεμο εάν η Δύση συνεχίσει να παρέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό.

panagiotopoulos συναντηση 40 υπουργών άμυνας στη Γερμανία
Στη συνάντηση των 40 Υπουργών Άμυνας στη Γερμανία και ο Έλληνας Υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος

Συνάντηση 40 Υπουργών Άμυνας στη Γερμανία

Σαράντα υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συναντήθηκαν χθες στη Γερμανία για να συμφωνήσουν στην αποστολή βαρύτερων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία

Μετά από εβδομάδες αμφιταλαντεύσεων, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα παράσχει 50 αντιαεροπορικά συστήματα Gepard. Ακολούθησε σκληρή κριτική από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ότι ήταν πολύ διστακτική στην παράδοση βαρέων όπλων, καθώς φοβόταν τη διεύρυνση της σύγκρουσης.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν αποκάλυψε ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της συμμαχίας θα συναντώνται μία φορά το μήναγια να διασφαλίσουν ότι θα βελτιστοποιήσουν τις ευκαιρίες αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού. Τόνισε: “Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να κινηθούμε με την ταχύτητα του πολέμου

Η υπουργός Εξωτερικών Liz Truss υποστήριξε την παροχή ισχυρότερων όπλων στην Ουκρανία από το Ηνωμένο Βασίλειο. Είπε ότι δεν αρκεί πλέον η προμήθειααμυντικού οπλισμού, καθώς η φύση της μάχης έχει αλλάξει.

ΠΗΓΗ: Dailymail
Διαφήμιση