Αρχική Special Topics Τσέρνομπιλ: Δεκάδες Ρώσοι στρατιώτες νοσηλεύονται λόγω υπερέκθεσης σε ραδιενέργεια

Τσέρνομπιλ: Δεκάδες Ρώσοι στρατιώτες νοσηλεύονται λόγω υπερέκθεσης σε ραδιενέργεια

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι Ρώσοι στρατιώτες υποβάλλονται σε ειδική θεραπεία στην πόλη Γκομέλ της Λευκορωσίας.

0
Tsernobil vladyslav cherkasenko unsplash
Pripyat EIKONA APXEIOY: Vladyslav Cherkasenko / Unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ανησυχία προκαλούν πληροφορίες Ουκρανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες που βρέθηκαν στην περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας έχουν μολυνθεί με ραδιενέργεια.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», οι Ρώσοι στρατιώτες υποβάλλονται σε ειδική θεραπεία στην πόλη Γκομέλ της Λευκορωσίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Ρώσοι στρατιώτες που κατέλαβαν τον τόπο της πυρηνικής καταστροφής στο Τσερνόμπιλ οδήγησαν τα τεθωρακισμένα οχήματά τους χωρίς ακτινοπροστασία, μέσω μιας εξαιρετικά τοξικής ζώνης που ονομάζεται «Κόκκινο Δάσος».

Αυτό ήταν «αυτοκτονικό» για τους στρατιώτες επειδή η ραδιενεργή σκόνη που εισέπνευσαν ήταν πιθανό να προκαλέσει εσωτερική ακτινοβολία στο σώμα τους.

Η κρατική πυρηνική επιθεώρηση της Ουκρανίας είχε δηλώσει στις 25 Φεβρουαρίου ότι υπήρξε αύξηση των επιπέδων ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ ως αποτέλεσμα των βαρέων στρατιωτικών οχημάτων που «αναστάτωναν» το έδαφος. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες για το τι ακριβώς συνέβη. Ούτε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δέχθηκε να σχολιάσει.

Ο ρωσικός στρατός πάντως, μετά την κατάληψη του εργοστασίου δήλωνε ότι η ακτινοβολία ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα και οι ενέργειές τους απέτρεψαν πιθανές «πυρηνικές προκλήσεις» από Ουκρανούς εθνικιστές.

Ραδιενέργεια εκτός ορίων στο «Κόκκινο Δάσος»

Η τοποθεσία πήρε το όνομά της όταν δεκάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα πεύκων έγιναν κόκκινα μετά την απορρόφηση της ακτινοβολίας από την έκρηξη του 1986, μια από τις χειρότερες πυρηνικές καταστροφές στον κόσμο.

Μια τεράστια περιοχή γύρω από το Τσερνόμπιλ είναι εκτός ορίων για όποιον δεν εργάζεται εκεί ή δεν έχει ειδική άδεια, αλλά το Δάσος θεωρείται τόσο πολύ μολυσμένο που ακόμη και οι εργαζόμενοι στο πυρηνικό εργοστάσιο δεν επιτρέπεται να πάνε εκεί.

Η κρατική υπηρεσία διαχείρισης της ζώνης αποκλεισμού της Ουκρανίας δήλωσε στις 27 Φεβρουαρίου ότι το τελευταίο αρχείο που είχε σε έναν αισθητήρα κοντά σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, πριν χάσει τον έλεγχο του συστήματος παρακολούθησης, έδειξε ότι η απορροφούμενη δόση ακτινοβολίας ήταν επτά φορές υψηλότερη από την κανονική.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε στις 25 Φεβρουαρίου ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στην τοποθεσία του Τσερνομπίλ έφτασαν τα 9,46 μικροσιβερτ ανά ώρα, αλλά παρέμειναν «μέσα σε ένα εύρος λειτουργίας» που καταγράφηκε στη ζώνη αποκλεισμού από τη στιγμή της δημιουργίας του και δεν αποτελούσαν απειλή για το γενικός πληθυσμός.

Τα ασφαλή επίπεδα, σύμφωνα με τα πρότυπα του ΔΟΑΕ που αναφέρονται στον επίσημο ιστότοπο του οργανισμού, είναι έως 1 millisievert ετησίως για τον γενικό πληθυσμό και 20 millisievert ετησίως για όσους ασχολούνται επαγγελματικά με την ακτινοβολία – όπου 1 millisievert ισούται με 1.000 microsievert.

Στις 9 Μαρτίου, ο IAEA ανακοίνωσε ότι σταμάτησε να λαμβάνει δεδομένα παρακολούθησης από την τοποθεσία του Τσερνομπίλ.

Σήμερα όμως ο επικεφαλής της ουκρανικής εταιρείας που διαχειρίζεται τις μονάδες, ανακοίνωσε ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ θα συγκροτήσει αποστολές online εποπτείας στους ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς του Τσερνόμπιλ και της Ζαπορίζια.

Η παραβίαση της ζώνης αποκλεισμού θεωρείται «Έγκλημα»

Η ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ εξακολουθεί να θεωρείται από τις ουκρανικές αρχές επικίνδυνη. Η είσοδος στον τόπο της καταστροφής, χωρίς άδεια, αποτελεί «έγκλημα» σύμφωνα με την ουκρανική νομοθεσία.

Τις εβδομάδες που οι δύο υπάλληλοι του εργοστασίου μοιράζονταν το συγκρότημα με ρωσικά στρατεύματα, είπαν ότι δεν είδαν κανέναν από αυτούς να χρησιμοποιεί εξοπλισμό που να τους προστατεύει από την ακτινοβολία.

Ειδικοί από τον ρωσικό στρατό που έχουν εκπαιδευτεί στην αντιμετώπιση της ραδιενέργειας δεν έφτασαν στο σημείο παρά μόνο μία εβδομάδα μετά την άφιξη των ρωσικών στρατευμάτων, είπαν οι εργαζόμενοι.

Ούτε οι Ρώσοι ειδικοί φορούσαν προστατευτικό εξοπλισμό.

 

 

Διαφήμιση