Αρχική Διάστημα Το φεγγάρι του Δία, η Ευρώπη, μπορεί να έχει νερό και να...

Το φεγγάρι του Δία, η Ευρώπη, μπορεί να έχει νερό και να υπάρχει ζωή

Επιφανειακά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά που φαίνονται στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας υποδηλώνουν την ύπαρξη υπόγειου υγρού νερού που θα μπορούσε να φιλοξενήσει οργανική ύλη, αναφέρουν επιστήμονες.

0
jupiter
Tο φεγγάρι του Δία, Ευρώπη, με φωτογραφίες από το διαστημόπλοιο Galileo της NASA στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Φωτογραφία: Nasa Nasa/Reuters
Διαφήμιση

Επιφανειακά χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά που φαίνονται στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας υποδηλώνουν την ύπαρξη υπόγειου υγρού νερού που θα μπορούσε να φιλοξενήσει οργανική ύλη, αναφέρουν επιστήμονες.

Οι υπόγειες λίμνες αλμυρού νερού μπορεί να είναι συνηθισμένες στο φεγγάρι του Δία, την Ευρώπη, σύμφωνα με ερευνητές που πιστεύουν ότι οι τοποθεσίες θα μπορούσαν να είναι πολλά υποσχόμενα σημεία για αναζήτηση δειγμάτων ζωής πέρα ​​από τη Γη.

Το μυστικό των γιγάντιων παράλληλων κορυφογραμμών

Τα στοιχεία για τις ρηχές πισίνες, όχι πολύ κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού, προέκυψαν όταν οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι γιγάντιες παράλληλες κορυφογραμμές που εκτείνονται για εκατοντάδες μίλια στην Ευρώπη ήταν εντυπωσιακά παρόμοιες με επιφανειακά χαρακτηριστικά που ανακαλύφθηκαν στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας.

Εάν οι εκτεταμένες κορυφογραμμές πάγου που διασχίζουν την Ευρώπη σχηματίστηκαν με παρόμοιο τρόπο με εκείνες της Γροιλανδίας, τότε οι θύλακες του υπόγειου νερού μπορεί να είναι πανταχού παρόντες και να βοηθούν στην κυκλοφορία των χημικών ουσιών που είναι απαραίτητες για τη ζωή .

«Το υγρό νερό κοντά στην επιφάνεια του κελύφους πάγου είναι ένα πραγματικά προκλητικό και πολλά υποσχόμενο μέρος για να φανταστεί κανείς τη ζωή», δήλωσε ο Ντάστιν Σρέντερ, αναπληρωτής καθηγητής γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Διπλάσια ποσότητα νερού από τη Γη

Με πλάτος 2.000 μίλια, η Ευρώπη είναι ελαφρώς μικρότερη από το φεγγάρι της Γης. Έγινε κορυφαία υποψήφια στην αναζήτηση ζωής  όταν παρατηρήσεις από επίγεια τηλεσκόπια και διερχόμενους διαστημικούς ανιχνευτές βρήκαν στοιχεία ενός βαθέως ωκεανού 10 έως 15 μίλια κάτω από την παγωμένη επιφάνειά του.

Ο ωκεανός της Ευρώπης υπολογίζεται σε βάθος 40 με 100 μίλια, επομένως, παρόλο που είναι το ένα τέταρτο του πλάτους της Γης, μπορεί να περιέχει διπλάσιο νερό από όλους τους ωκεανούς της Γης μαζί.

Η διορατικότητα της ομάδας του Στάνφορντ πυροδοτήθηκε από μια ακαδημαϊκή παρουσίαση για την Ευρώπη που ανέφερε τις περίεργες διπλές κορυφογραμμές. Οι εικόνες των χαρακτηριστικών θύμιζαν στους επιστήμονες μια πολύ μικρότερη διπλή κορυφογραμμή που είχαν παρατηρήσει στη βορειοδυτική Γροιλανδία. Οπλισμένοι με ραντάρ και άλλες παρατηρήσεις των κορυφογραμμών της Γροιλανδίας, ξεκίνησαν να κατανοήσουν πώς σχηματίστηκαν.

«Στο φύλλο πάγου της Γροιλανδίας υπάρχει αυτό το μικρό χαρακτηριστικό διπλής κορυφογραμμής που μοιάζει σχεδόν ακριβώς με αυτά που βλέπουμε στην επιφάνεια του φεγγαριού του Δία Ευρώπη», δήλωσε ο Ράιλι Κούλμπεργκ, υποψήφιος διδάκτορας και γεωφυσικός στο Στάνφορντ.

Στο Nature Communications , οι ερευνητές περιγράφουν πώς οι διπλές κορυφογραμμές πάγου της Γροιλανδίας, οι οποίες είναι περίπου 50 φορές μικρότερες από αυτές της Ευρώπης, σχηματίστηκαν όταν ρηχές λίμνες υπόγειου νερού πάγωσαν και έσπασαν την επιφάνεια ξανά και ξανά, οδηγώντας σταθερά τις δίδυμες κορυφογραμμές. «Είναι όπως όταν βάζεις ένα κουτάκι σόδα στην κατάψυξη και σκάει. Είναι αυτό το είδος πίεσης που ωθεί τις κορυφογραμμές στην επιφάνεια», είπε ο Culberg.

ΠΗΓΗ: Guardian

Διαφήμιση