Αρχική Ενέργεια Συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας για πυρηνικό σταθμό

Συνεργασία Ελλάδας-Βουλγαρίας για πυρηνικό σταθμό

Ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ επισημαίνει ότι το έργο μπορεί να κατασκευαστεί γρήγορα μόνο στο χώρο του λειτουργούντος πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
κοζλοντουι
Ο πυρηνικός σταθμός στο Κοζλοντούι
Διαφήμιση

Σε 6 με 8 χρόνια υπολογίζεται ότι θα μπορεί να κατασκευαστεί πυρηνικός σταθμός σε περίπτωση που συμφωνήσουν Βουλγαρία και Ελλάδα για την έναρξη του έργου. Οι δύο χώρες έχουν σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες τους για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού, αλλά το ζήτημα της ευθύνης σε περίπτωση ατυχήματος παραμένει γρίφος, σύμφωνα με πληροφορίες της EURACTIV Βουλγαρίας και Ελλάδος.

Η ιδέα αυτή ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον αντιπρόεδρο της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ μετά την επιστροφή του από την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 22 Φεβρουαρίου, όπου συνομίλησε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Ασέν Βασίλιεφ ανακοίνωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι στόχος είναι η υπογραφή 20ετούς συμφωνίας με την Ελλάδα για τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πυρηνικό έργο θα πρέπει να κατασκευαστεί «εξαιρετικά γρήγορα», καθώς υπάρχει αγοραστής για την ηλεκτρική ενέργεια, γεγονός που εξαλείφει το επιχειρηματικό ρίσκο. Ωστόσο, το έργο δεν μπορεί να κατασκευαστεί γρηγορότερα από τις ελάχιστες προθεσμίες των 6-8 ετών και η τιμή του δεν είναι ξεκάθαρη.

πυρηνικο εργοστασιο
Πυρηνικό εργοστάσιο

Σταματά τη χρήση των ρωσικών αντιδραστήρων

Η Βουλγαρία δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τους δύο ρωσικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες, διότι η εγκατάστασή τους δεν θα είναι δυνατή χωρίς ρωσική συμμετοχή, και αυτό είναι αδύνατο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

Ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοφ επισημαίνει ότι το έργο μπορεί να κατασκευαστεί γρήγορα μόνο στο χώρο του λειτουργούντος πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι.

Σύμφωνα με διμερή συμφωνία, η Ελλάδα επωφελείται από το 29% της συνολικής μέσης φυσικής πολυετούς εκροής του ποταμού Νέστου μέχρι το 2030. Η συμφωνία υπογράφηκε το 1996 και επικρίθηκε έντονα στη Βουλγαρία για τη σημαντική μείωση της χρήσης νερού στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.

Σταθερή συνεργασία

Κύκλοι του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνουν την πολύχρονη συνεργασία με την Βουλγαρία τονίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας υπάρχει και η αρχή της αμοιβαιότητας. «Αν η Βουλγαρία χρειαστεί ηλεκτρικό ρεύμα, οφείλουμε να τους βοηθήσουμε και να τους το δώσουμε όπως κάνουν και αυτοί».

πλοίο τροφοδοσίας LNG
Ρεβυθούσα

Ρεβυθούσα

Η Βουλγαρία, ενδεχομένως  και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, θα χρησιμοποιήσουν τους αποθηκευτικούς χώρους της Ρεβυθούσας για αποθήκευση LNG. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ΕΕ αποφάσισε να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές προμήθειες ορυκτών καυσίμων και να στραφεί προσωρινά στο LNG.

Η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες ολοκλήρωσαν πρόσφατα μια συμφωνία για την προμήθεια 15 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) επιπλέον αμερικανικού LNG στις αγορές της ΕΕ φέτος.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνεργαστεί επίσης με τις χώρες της ΕΕ για να διασφαλίσει ότι θα μπορούν να λαμβάνουν περίπου 50 bcm επιπλέον LNG έως τουλάχιστον το 2030, σύμφωνα με ένα ενημερωτικό δελτίο που δόθηκε από τον Λευκό Οίκο.

ΠΗΓΗ: EURACTIV

Διαφήμιση