Αρχική Special Topics Ρωσία: Απειλεί με πυρηνικά Φινλανδία και Σουηδία

Ρωσία: Απειλεί με πυρηνικά Φινλανδία και Σουηδία

Σύνταξη: ecozen.gr

0
πυρηνικα
Διαφήμιση

Η Ρωσία απειλεί ακόμα και με πυρηνικά όπλα στο ενδεχόμενο ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε πως, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, τότε η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει τις χερσαίες, τις ναυτικές και τις αεροπορικές δυνάμεις της στη θάλασσα της Βαλτικής για να αποκαταστήσει τη στρατιωτική ισορροπία.

Ο Μεντβέντεφ έθεσε επίσης ρητά το ζήτημα της πυρηνικής απειλής λέγοντας πως δεν θα μπορεί πλέον να γίνεται λόγος για μια «αποπυρηνικοποιημένη» Βαλτική – όπου η Ρωσία διατηρεί το ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία.

Η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα με τη Ρωσία μήκους 1.300 χιλιομέτρων, και η Σουηδία εξετάζουν αν θα ενταχθούν ή όχι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Η Φινλανδία θα λάβει απόφαση μέσα στις λίγες επόμενες εβδομάδες, δήλωσε χθες η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.

Σουηδία
Η Ρωσία απειλεί Σουηδία και Φινλανδία ακόμα και με πυρηνικά όπλα αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

«Παλιές» οι απειλές της Ρωσίας

Η Μόσχα έχει ήδη πυρηνικά όπλα στη Βαλτική και η απειλή της να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της εκεί «δεν είναι κάτι καινούριο», λένε η πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας.

«Το να απειλεί η Ρωσία δεν είναι κάτι καινούριο», είπε η πρωθυπουργός Σιμονιτέ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Το Καλίνινγκραντ είναι μια πολύ στρατιωτικοποιημένη ζώνη, είναι έτσι εδώ και πολλά χρόνια, και βρίσκεται στην περιοχή της Βαλτικής. Ο ρωσικός θύλακος του Καλίνινγκραντ, στα παράλια της Βαλτικής Θάλασσας, βρίσκεται ανάμεσα στη Λιθουανία και την Πολωνία, αμφότερες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο υπουργός Άμυνας Ανουσάουσκας δήλωσε εξάλλου στο λιθουανικό πρακτορείο ειδήσεων BNS πως πυρηνικά όπλα έχουν αναπτυχθεί στο ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ πριν από τη σημερινή κρίση.

«Οι σημερινές ρωσικές απειλές φαίνονται πολύ παράξενες, όταν γνωρίζουμε ότι, ακόμη και χωρίς τη σημερινή κατάσταση της ασφάλειας, διατηρούν το όπλο σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τα σύνορα της Λιθουανίας», δήλωσε σήμερα ο υπουργός, σύμφωνα με το πρακτορείο.

«Πυρηνικά όπλα υπήρχαν ανέκαθεν στο Καλίνινγκραντ … η διεθνής κοινότητα, οι χώρες στην περιοχή, το γνωρίζουν αυτό θαυμάσια … Τα χρησιμοποιούν ως απειλή», πρόσθεσε ο Ανουσάουσκας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Διαφήμιση