Αρχική Special Topics Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Μάχη στήθος με στήθος Μακρόν – Λεπέν

Προεδρικές εκλογές Γαλλία: Μάχη στήθος με στήθος Μακρόν – Λεπέν

Το αποτέλεσμα της πρώτης κούρσας των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα κριθεί από τους αναποφάσιστους και από το αν  ο Μακρόν θα μπορέσει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του.

0
france
Εικόνα:Sebastien Calvet / Mediapart
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στοχεύει σε αυτό που κανένας άλλος πρόεδρος δεν κατάφερε μετά τον Ζακ Σιράκ, πριν από 20 χρόνια, να εκλεγεί και για μια δεύτερη θητεία. Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία ο στόχος του φαινόταν εφικτός.  Οι Γάλλοι συσπειρώθηκαν γύρω από τον πρόεδρό τους και τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις ανέβηκαν στο 33% αφήνοντας πολύ πίσω τους αντιπάλους του. Ωστόσο η εικόνα αυτή άλλαξε τις τελευταίες ημέρες. Τα ποσοστά του συρρικνώθηκαν στο 28% και η ακροδεξιά αντίπαλός του Μαρίν Λεπέν τον έχει πλησιάσει σε απόσταση αναπνοής.

Ανησυχία για πληθωρισμό και ενέργεια

Τί συνέβη; Η αύξηση των τιμών λόγω πληθωρισμού, που είναι προς το παρόν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο, και της ενέργειας ανησυχούν του Γάλλους. Και στρέφονται στα βασικά κοινωνικά θέματα, όπως η ανησυχία για το βιοτικό επίπεδο, για  τις κοινωνικές παροχές, τα κοινωνικά οφέλη και τις επιπτώσεις του εκσυγχρονισμού. Όπως παντού στην Ευρώπη, οι ανησυχίες για την καθημερινότητα είναι αυτές που κρίνουν τελικά αναμένεται να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η προεδρία Μακρόν

Ο Μακρόν έχει χαρακτηριστεί ως ο πρόεδρος των πλουσίων. Στην πρώτη θητεία του μείωσε τους εταιρικούς φόρους, ένα από τα θέματα που τροφοδότησαν τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων, λόγω και της αύξησης των τιμών του ντίζελ το χειμώνα του 2018. Επί μήνες οι διαδηλωτές κράτησαν τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού και εξελίχθηκαν σε ένα κοινωνικό κίνημα διαμαρτυρίας. Ο Γάλλος πρόεδρος αναγκάστηκε να βάλει σε δεύτερη μοίρα ένα από τα βασικά πρότζεκτ, τη μεταρρύθμιση του  συνταξιοδοτικού συστήματος. Η πρόθεσή του να φέρει νέο άνεμο ανακόπηκε.

Πριν καλά.καλά τελειώσει η κοινωνική αναταραχή ξέσπασε η πανδημία στη Γαλλία, που έφερε τη χώρα όπως και την Ευρώπη σε αδιέξοδο. Μετά τα πρώτα προβλήματα ο Μακρόν έθεσε υπό τον έλεγχό του την εκστρατεία εμβολιασμού. Με καταβολή αποζημιώσεων εκατομμυρίων κατάφερε να εξομαλύνει κάπως τις κοινωνικές δυσκολίες για τους εργαζόμενους και τις εταιρείες. Όπως συνέβη παντού με την πανδημία, έτσι και η γαλλική κυβέρνηση πέρασε από φάση «μαθητείας» και προσαρμογής στην πραγματικότητα, την οποία ορισμένοι από το εκλογικό σώμα αποκαλούν αναποφασιστικότητα. Τώρα στην προεκλογική εκστρατεία τον στοιχειώνει ένα νέο πρόβλημα. Τα τελευταία χρόνια η κυβέρνησή του έχει ξοδέψει πάνω από ένα δις ευρώ σε συμβουλευτικές εταιρείες που ετοιμάζουν εκθέσεις για διάφορα μεταρρυθμιστικά έργα. Τον κατηγορούν για κακοδιαχείριση, ότι κατασπατάλησε χρήματα φορολογουμένων χωρίς νόημα και ότι αυτές οι εταιρείες δεν πλήρωσαν αρκετούς φόρους στη Γαλλία. Αυτά είναι βούτυρο στο ψωμί των αντιπάλων του Μακρόν.

Η στρατηγική της Μαρίν Λεπέν

Όπως και στις τελευταίες εκλογές, στη δεύτερη θέση των υποψηφίων είναι η Μαρίν Λεπέν, επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού. Αποτελεί μετονομασία του πάλαι ποτέ Εθνικού Μετώπου του πατέρα της, Ζαν Μαρί Λεπέν, τον οποίο διαδέχθηκε. Η Λεπέν εργάστηκε με συνέπεια για να εξαγνίσει την πολιτική κληρονομιά του πατέρα και την εικόνα της στα ΜΜΕ για να ξεχαστεί το ακροδεξιό παρελθόν του. Στο μεταξύ δεν ζητά ούτε να φύγει η χώρα από το ευρώ ούτε από την ΕΕ. Μάλιστα σε σχέση με την εγγύτητά της με τον Πούτιν, ο οποίος της δάνεισε το 2017 χρήματα για την προεκλογική της εκστρατεία, έκανε μια αριστοτεχνική κωλοτούμπα δηλώνοντας ότι «έχει αλλάξει γνώμη για αυτόν». Από την άλλη σε ό,τι αφορά στην εξωτερική πολιτική λέει ότι θέλει κανονικές σχέσεις με τη Ρωσία, όπως αυτές με τη Μ. Βρετανία.

Ανεξαρτήτως αυτού όμως η Μαρίν Λεπέν έκανε αυτό που ο αντίπαλός της δεν έκανε, προεκλογική εκστρατεία. Την ώρα που ο Μακρόν τηλεφωνούσε στον Πούτιν για να αφήσει το στίγμα του στη διεθνή σκηνή, εκείνη περιόδευε ακούραστα στην επαρχία και μιλούσε με τους ανθρώπους. Στο μεταξύ μόνο ένα 51% τη θεωρεί ως απειλή, σημάδι της επιτυχημένης εκστρατείας εξαγνισμού της. Το 2017 είχε πει σε τηλεοπτική συνέντευξη ότι οι κύριες πολιτικές που υπερασπίζεται είναι αυτές των προέδρων Τραμπ και Πούτιν. Επίσης, διαβεβαιώνει τους ψηφοφόρους ότι θα περιορίσει τις τιμές ενέργειας και θα παλέψει για την ποιότητα ζωής τους. «Η μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου θα είναι μια τραγωδία» είχε πει στο RTL.

Το στοίχημα των απαποφάσιστων

Όπως σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές, το αποτέλεσμα της πρώτης κούρσας των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία θα κριθεί από τους αναποφάσιστους και από το αν  ο Μακρόν θα μπορέσει να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους του.

Ως προς τα τελικά αποτελέσματα οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο και της τελευταίας κάλπης (21.00 ώρα Ελλάδας) αφού όπως ορίζει η γαλλική νομοθεσία «κανένα εκλογικό αποτέλεσμα, μερικό ή οριστικό, δεν μπορεί να κοινοποιηθεί στο κοινό με οποιοδήποτε μέσο πριν από το κλείσιμο του τελευταίου εκλογικού τμήματος στη μητροπολιτική επικράτεια».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕΕ: Εξετάζει έκτο πακέτο κυρώσεων κατά Μόσχας σε κλίμα διχασμού
Επόμενο άρθροΕΜΥ- έκτακτο: Πού χαλάει ο καιρός την Κυριακή με ισχυρές βροχές και καταιγίδες