Αρχική Special Topics ΕΕ: Εξετάζει έκτο πακέτο κυρώσεων κατά Μόσχας σε κλίμα διχασμού

ΕΕ: Εξετάζει έκτο πακέτο κυρώσεων κατά Μόσχας σε κλίμα διχασμού

Αντιμέτωποι με την εξάρτηση τους από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο οι  υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καλούνται να συζητήσουν ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας αύριο στο Λουξεμβούργο

 

0
borell
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Ένα ιδιαίτερα δύσκολο ζήτημα, το οποίο διχάζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα βρεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο. Οι  υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ καλούνται να συζητήσουν ένα 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, καθώς και τη διακοπή αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία, προκειμένου να σταματήσει η χρηματοδότηση της ρωσικής πολεμικής μηχανής.

Διχασμός

 Ο Josep Borrell, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ξεκινήσει τη συζήτηση για εμπάργκο πετρελαίου τη Δευτέρα, “αλλά δεν υπάρχει επίσημη πρόταση στο τραπέζι”, παραδέχτηκε υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος την Παρασκευή. Για την έγκριση των κυρώσεων απαιτείται ομοφωνία. Ωστόσο, μπορούμε να δούμε ξεκάθαρα τις εξαρτήσεις έναντι της Ρωσίας από πολλά κράτη μέλη». Η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία και η Ουγγαρία εξαρτώνται πολύ από το ρωσικό αέριο.

Την ίδια ώρα για τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι η Ουκρανία δεν έχει χρόνο για να περιμένει και ακόμη μια φορά ζήτησε την επιβολή εμπάργκο πετρελαίου στην Ρωσία. Παράλληλα, επανέλαβε την έκκλησή  του για αποστολή όπλων από κάποια κράτη και μάλιστα τώρα που οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις επικεντρώνουν στα ανατολικά. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, χιλιάδες επιπλέον ρώσοι στρατιώτες συγκεντρώνονται στα όρια της ουκρανικής πόλης Χάρκοβο για να ξεκινήσει επιχείρηση για την κατάληψη της περιοχής Ντονμπάς.

Στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, περισσότεροι από 4,4 εκατομμύρια Ουκρανοί εγκατέλειψαν τη χώρα τους μετά την ρωσική εισβολή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας το ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), ενώ 7,1 εκατ. είναι ο αριθμός των εκτοπισμένων μέσα στην Ουκρανία. Περίπου το 90% αυτών είναι γυναίκες και παιδιά, καθώς οι ουκρανικές αρχές δεν επιτρέπουν την αναχώρηση ανδρών που είναι σε ηλικία να φέρουν όπλα. Συνολικά, είναι περισσότεροι από 11 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το ένα τέταρτο που πληθυσμού, που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους είτε διασχίζοντας τα σύνορα για να φθάσουν στις γειτονικές χώρες, είτε βρίσκοντας καταφύγιο κάπου αλλού μέσα στην Ουκρανία.

Διαφήμιση