Αρχική Special Topics Πούτιν: Η ρωσική οικονομία σταθεροποιείται – Οι συνέπειες των κυρώσεων επιστρέφουν στους...

Πούτιν: Η ρωσική οικονομία σταθεροποιείται – Οι συνέπειες των κυρώσεων επιστρέφουν στους ενορχηστρωτές τους

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι η στρατηγική του οικονομικού πολέμου αποδεικνύεται ανεπιτυχής.

0
βλαντιμιρ πουτιν συντροφος
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στο μέτωπο, της οικονομίας και των διεθνών σχέσεων, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δηλώνει ότι η πολιτική της Δύσης έναντι της Ρωσίας έχει αποτύχει και η στρατηγική του οικονομικού πολέμου αποδεικνύεται ανεπιτυχής. Τονίζει ότι οι συνέπειες των κυρώσεων επιστρέφουν στους ίδιους τους ενορχηστρωτές τους και ότι η ρωσική οικονομία σταθεροποιείται.

Η επιχείρηση της Δύσης να εξαπολύσει οικονομική  επίθεση κατά της Ρωσίας έχει αποτύχει και οι πρωταγωνιστές των κυρώσεων έχουν υποφέρει επίσης, είπε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και μεταδίδει το Interfax. «Αυτή η πολιτική σε σχέση με την Ρωσία έχει αποτύχει και η στρατηγική του οικονομικού πολέμου αποδεικνύεται ανεπιτυχής. Κι ακόμη περισσότερο, οι κυρώσεις αφήνουν το σημάδι τους σε όσους τις υποκίνησαν, εννοώ με την άνοδο του πληθωρισμού και της ανεργίας, τη χειροτέρευση των εμπορικών οικονομικών συναλλαγών στις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες, την πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων και την υποτίμηση των αποταμιεύσεών τους».

“Η οικονομική κατάσταση σταθεροποιείται”

Ο ίδιος είπε και για τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην Ρωσία, λέγοντας ότι η Ρωσία έχει σταθεί όρθια σε αυτήν την άνευ προηγουμένου πίεση, η οικονομική κατάσταση σταθεροποιείται, ενώ η ισοτιμία του ρουβλίου επιστρέφει στα επίπεδα πριν τον Φεβρουάριο. Μάλιστα ανέφερε ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έφθασε σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ καταγράφοντας πλεόνασμα 58 δισ. δολαρίων το πρώτο τέταρτο της χρονιάς.

Από κοντά και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ ο οποίος προειδοποίησε την Ευρώπη ότι στην πραγματικότητα θα προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στον εαυτό της αν οδηγήσει το ρωσικό δημόσιο σε πτώχευση. «Η αφερεγγυότητα της Ρωσίας θα μπορούσε να μετατραπεί σε αφερεγγυότητα της Ευρώπης», τόνισε ο Μεντβέντεφ, που σήμερα είναι αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ρωσίας. Κατηγόρησε επίσης την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι έχει σκοπό να οδηγήσει τη χώρα του σε πτώχευση, μιλώντας περί «κρυφής πρόθεσης των μαζοχιστών στις Βρυξέλλες».

Το ρωσικό swift

Στην Μόσχα, η επικεφαλής της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Ελβίρα Ναμπιούλινα ανακοίνωσε ότι 52 ξένοι οργανισμοί από 12 χώρες έχουν ενταχθεί στο ρωσικό Σύστημα Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών συναλλαγών (SPFS) – κάτι ανάλογο με το  SWIFT. Μιλώντας στη ρωσική Δούμα, η Ναμπιούλινα τόνισε ότι «όταν προέκυψε για πρώτη φορά η απειλή αποσύνδεσης των ρωσικών τραπεζών από το SWIFT το 2014, η Τράπεζα της Ρωσίας ανέπτυξε το σύστημα SPFS, το οποίο λειτουργεί σύμφωνα με τα πρότυπα SWIFT. «Είναι σημαντικό για εμάς να κάνουμε πληρωμές σε εθνικά νομίσματα. Ούτε εδώ ξεκινάμε από το μηδέν. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και αναπτύξει τέτοια διμερή έργα με πολλές χώρες. Τώρα διαπραγματευόμαστε με εταίρους σε διάφορες χώρες προκειμένου να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με τις πληρωμές το συντομότερο δυνατό», τόνισε η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.

Με δεδομένο ότι το πρώτο θύμα σε κάθε πόλεμο είναι η αλήθεια η σταθεροποίηση της ρωσικής οικονομίας είναι κάτι που μέλλει να επιβεβαιωθεί στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο ως προς το δεύτερο σκέλος της εκτίμησης του ρώσου προέδρου ότι οι συνέπειες πλήττουν τις κοινωνίες όσων τις επέβαλλαν, αυτό ήδη είναι εμφανές στις δυτικές κοινωνίες και κυρίως τις ευρωπαϊκές.

Με πληροφορίες από Interfax, Tass

Διαφήμιση