Αρχική Ανακύκλωση «Δώσε αξία στα σκουπίδια»: Πρόγραμμα ανακύκλωσης στις λαϊκές αγορές

«Δώσε αξία στα σκουπίδια»: Πρόγραμμα ανακύκλωσης στις λαϊκές αγορές

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης εγκαινιάζεται για τέσσερις βδομάδες στις λαϊκές αγορές της Αττικής με συλλογή για δημιουργία βελτιωμένου κομπόστ.

 

0
κομποστοποίηση
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

«Ανακύκλωση στις Λαϊκές Αγορές της Αττικής», είναι η δράση που εγκαινιάζεται από την περιφέρεια Αττικής και τη διεύθυνση λαϊκών αγορών με τη συνδρομή παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Η δράση θα αφορά στη συλλογή των απορριμμάτων σε καφέ κάδους με σκοπό τη δημιουργία βελτιωμένου κομπόστ.

Η δράση θα διαρκέσει συνολικά τέσσερις εβδομάδες, από τις 26 Απριλίου ως τις 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ) καθημερινά, σε 20 λαϊκές αγορές, σε διαφορετικούς δήμους (συνολικά 240 λαϊκές αγορές), θα βρίσκεται ένα «κινητό πράσινο σημείο» του ΕΔΣΝΑ, μαζί με ομάδα εκπαιδευμένων προωθητών, οι οποίοι θα αναλάβουν μεταξύ άλλων:

  •  να προβάλλουν στους πολίτες τα οφέλη της ανακύκλωσης
  • να τους ενημερώσουν για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν εύκολα να ανακυκλώνουν, στον τόπο που ζουν
  • να τους δώσουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε προγράμματα επιβράβευσης κι ανταπόδοσης, με βάση τις ποσότητες που θα ανακυκλώνουν
  • να τους ενημερώσουν για τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων μέσω της χρήσης του καφέ κάδου, αλλά και να τους μοιράσουν δωρεάν πιστοποιημένο κομποστ που παράγεται σήμερα από τον ΕΔΣΝΑ.

Το μήνυμα από τις λαϊκές αγορές

Όπως σημειώνει η ομοσπονδία «οι λαϊκές αγορές στέλνουν ισχυρό μήνυμα προς τις τοπικές κοινωνίες ότι συμφέρει όλους να αλλάξουν συνήθειες στον τρόπο που διαχειρίζονται τα απορρίμματα».

Η σχετική δράση παρουσιάστηκε χτες, σε ειδική εκδήλωση, παρουσία του περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη του προέδρου του ΕΔΣΝΑ και αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Β. Κόκκαλη, προέδρων ομοσπονδιών παραγωγών, πωλητών λαϊκών αγορών, αντιπεριφερειαρχών, δημάρχων, αντιδημάρχων, περιφερειακών συμβούλων και άλλων.

Προσφορά στο Γηροκομείο Αθηνών

Τέλος, η ΠΟΣΠΛΑ γνωστοποίησε ότι σήμερα το πρωί, Μεγάλη Τρίτη, στο πλαίσιο της δέσμευσης του προέδρου της ομοσπονδίας, Δημήτρη Μουλιάτου για σταθερή και έμπρακτη στήριξη σε μηνιαία βάση του κοινωνικού έργου που επιτελεί το Γηροκομείο Αθηνών, παραδόθηκαν στις εγκαταστάσεις της δομής παρουσία του προέδρου της, φρέσκα φρούτα και λαχανικά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σίτισης των υπερήλικων οικότροφων του γηροκομείου.

«Για όλους εμάς τους επαγγελματίες πωλητές των λαϊκών αγορών οι έννοιες της κοινωνικής προσφοράς και της αλληλεγγύης αποτελούν προτεραιότητα. Όχι μόνον τώρα λόγω των ημερών του Πάσχα αλλά διαχρονικά γιατί οι λαϊκές αγορές αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα, για κοντά 100 χρόνια τώρα, είναι να προσφέρουν ιδίως σε όσους συνανθρώπους μας βρίσκονται σε αδυναμία να εξασφαλίσουν ακόμα και τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους. Σε ότι έχει να κάνει με το Γηροκομείο Αθηνών η παρουσία μας εδώ επισφραγίζει τη δέσμευσή μας ήδη από τον Ιούλιο του 2021 για συνεχή και αδιάληπτη κάλυψη μεγάλου μέρους των αναγκών σίτισης των ωφελούμενων της δομής», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΛΑ Δημήτρης Μουλιάτος.

Τη διαδικασία συντόνισε και ο ταμίας της ομοσπονδίας και πρόεδρος της Β΄ Λαϊκής Αγοράς Πειραιά, Γιώργος Τσούνιας ενώ παρών ήταν κι ο διευθυντής των Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής Χάρης Πασβαντίδης.

Διαφήμιση