Αρχική Περιβάλλον ΠΟΥ: Το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα

ΠΟΥ: Το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει μολυσμένο αέρα

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο ΠΟΥ εκτιμά πως περίπου 4.2 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι το 2016 οφείλονται στα PM2.5ΜΜ αιωρούμενα σωματίδια.

0
μόλυνση της ατμόσφαιρας
Διαφήμιση
Σε μία νέα έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) παρουσιάστηκαν ανησυχητικά στοιχεία για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε. Η έρευνα που περιλαμβάνει πάνω από 6.000 πόλεις σε 117 χώρες (καλύπτοντας το 80% των αστικών περιοχών του κόσμου), δείχνει πως το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού, αναπνέει αέρα που δεν πληροί τις προϋποθέσεις ασφαλείας.

Ο ΠΟΥ εκτιμά πως περίπου 4.2 εκατομμύρια πρόωροι θάνατοι το 2016 οφείλονται στα PM2.5ΜΜ αιωρούμενα σωματίδια.
Οι ποσότητες διοξειδίου του αζώτου (ΝΟ2) από τα οχήματα, τον κατασκευαστικό εξοπλισμό, εργοστάσια κλπ που εκλύονται στην ατμόσφαιρα είναι αρκετές για να ερεθίσουν τους πνεύμονες προκαλώντας αλλεργίες, φλεγμονές, άσθμα και μειώνοντας τη λειτουργία των πνευμόνων. Μόλις το 23% των ανθρώπων σε 4.000 πόλεις αναπνέουν αέρα όπου τα επίπεδα NO2 είναι εντός των ορίων του ΠΟΥ, ενώ οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις NO2 καταγράφονται στη Μεσόγειο.

Στη Μεσόγειο οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου

ατμοσφαιρα
Συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου

Μία νεότερη έρευνα από την Ελβετική εταιρία IQAir, έδειξε πως καμία χώρα δεν πληροί τις προϋποθέσεις του ΠΟΥ για την ποιότητα του αέρα στα 2.5ΜΜ το 2021.

Όλες οι χώρες “πνίγονται” από τα αιωρούμενα σωματίδια

ατμόσφαιρα
Συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων PM 2.5

Καμία μεγαλούπολη δεν είναι ασφαλής για τους κατοίκους της όπως αναφέρεται στην έρευνα καθώς ο αέρας που εισπνέουν είναι μολυσμένος σε μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus: οι τωρινές ενεργειακές ανησυχίες αναδεικνύουν τη σημασία επιτάχυνσης της μετάβασης σε ένα καθαρότερο ενεργειακό σύστημα. Οι υψηλές τιμές των ορυκτών καυσίμων, η ασφάλεια της ενέργειας και η ανάγκη επείγουσας αντιμετώπισης της ρύπανσης του αέρα και της κλιματικής αλλαγής, υπογραμμίζουν την ανάγκη να κινηθούμε ταχύτερα προς ένα κόσμο λιγότερο εξαρτημένο από τα ορυκτά καύσιμα.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο#JobDay Προσφύγων: Πάνω από 2.000 συναντήσεις εργασίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΕΟΤ: Ελλάδα – Η χώρα του ευ ζην