Αρχική Διάστημα Ο κομήτης – γίγαντας κατευθύνεται προς τον Ήλιο

Ο κομήτης – γίγαντας κατευθύνεται προς τον Ήλιο

Σύνταξη: ecozen.gr

Ο πυρήνας του είναι μεγαλύτερος από όλη την Πολιτεία Ρόουντ ‘Αιλαντ των ΗΠΑ. Η μάζα του εκτιμάται σε 500 τρισεκατομμύρια τόνους, 100.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη ενός τυπικού κομήτη.

0
κομήτης Μπερναντινέλι Μπερσταιν
Γραφική απεικόνιση του κομήτη Μπερναντινέλι Μπερνστάιν
Διαφήμιση

Ένας γιγάντιος κομήτης – ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής- κατευθύνεται προς τον Ήλιο, ενώ υπολογίζεται ότι το 2031 θα βρίσκεται κοντά στη Γη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος για πιθανή σύγκρουση. Ο “Μπερναντινέλι-Μπερνστάιν” είναι 1000 φορές μεγαλύτερος από έναν τυπικό κομήτη και η έκτασή του υπολογίζεται μεταξύ 100 έως 200 χιλιομέτρων. Το «μάτι» του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ κατάφερε να αποτυπώσει σε πέντε φωτογραφίες τον «γίγαντα» C/2014 UN271, γνωστότερος ως “Μπερναντινέλι-Μπερνστάιν” από τα ονόματα των αστρονόμων που τον ανακάλυψαν. όπως ανακοίνωσε η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA).

“Πάντα υποπτευόμασταν ότι αυτός ο κομήτης είναι μεγάλος, επειδή είναι τόσο φωτεινός σε τόσο μεγάλη απόσταση. Τώρα το επιβεβαιώσαμε. Ο εν λόγω κομήτης είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου, καθώς πολλές χιλιάδες κομήτες είναι πολύ αχνοί για να γίνουν ορατοί στα πιο μακρινά μέρη του ηλιακού συστήματος”, δήλωσε ο καθηγητής πλανητικής επιστήμης και αστρονομίας Ντέηβιντ Τζούιτ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος ‘Αντζελες (UCLA). Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής “The Astrophysical Journal Letters”.

Ο μεγα-κομήτης, ο οποίος έγινε για πρώτη φορά αντιληπτός τυχαία το 2010 και η ύπαρξη του επιβεβαιώθηκε το 2014, έχει στερεό πυρήνα διαμέτρου περίπου 80 μιλίων (129 χιλιομέτρων), 50 φορές μεγαλύτερο από τον μέσο κομήτη. Ο πυρήνας του είναι μεγαλύτερος από όλη την Πολιτεία Ρόουντ ‘Αιλαντ των ΗΠΑ. Η μάζα του εκτιμάται σε 500 τρισεκατομμύρια τόνους, 100.000 φορές μεγαλύτερη από εκείνη ενός τυπικού κομήτη. Ο προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ μεγέθους ήταν ο κομήτης C/2002 VQ94 που είχε ανακαλυφθεί το 2002 και η διάμετρος του πυρήνα του εκτιμήθηκε σε 60 μίλια (96 χιλιόμετρα).

Ο παγωμένος τεράστιος κομήτης κινείται με ταχύτητα περίπου 35.400 χιλιομέτρων την ώρα και βρίσκεται σήμερα μακριά από τη Γη, ενώ η κοντινότερη απόσταση του από τον πλανήτη μας αναμένεται να είναι τα 1,6 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα που θα πλησιάσει το 2031 – μια απόσταση ασφαλείας που δεν εγείρει ανησυχίες. Η τωρινή θερμοκρασία του, καθώς απέχει από τον Ήλιο περίπου 3,2 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, είναι μείον 211 βαθμοί Κελσίου.

Διαβάστε επίσης:  Δύο νέα ορυκτά ανακαλύφθηκαν σε Μετεωρίτη στην Αν. Αφρική

Ο κομήτης εκτιμάται ότι προέρχεται από το παγωμένο Νέφος Όορτ, την πιο μακρινή περιοχή του ηλιακού συστήματος, όπου τριγυρνάει ένας τεράστιος αριθμός κομητών, εωσότου κάποιοι αρχίσουν το “ταξίδι” τους προς το εσωτερικό ηλιακό σύστημα (και τη Γη) μετά από μια βαρυτική διατάραξη της έως τότε τροχιάς τους. Ο “Μπερναντινέλι-Μπερνστάιν”εκτιμάται ότι χρειάζεται περίπου τρία εκατομμύρια χρόνια για να διαγράψει μια ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο, φθάνοντας στο αφήλιο (το μακρινότερο σημείο της τροχιάς του) σε απόσταση έως μισού έτους φωτός από το άστρο μας.

 

ΦΩΤΟ NASA/ESA /Zena Levy

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Παραδόθηκαν πάνω από 1.000 Ουκρανοί πεζοναύτες στη Μαριούπολη»
Επόμενο άρθροΑπό 1η Μαΐου χωρίς πιστοποιητικά η είσοδος σε λιανεμπόριο και εστίαση