Αρχική Ελλάδα Μητσοτάκης: Απαραίτητες οι αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής για ενεργειακό

Μητσοτάκης: Απαραίτητες οι αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής για ενεργειακό

«Στόχος είναι να προστατέψουμε τους πολίτες μας ειδικά τους πιο αδύναμους» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
7ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ
7ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών με τίτλο "New Realities", (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε πάνελ στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στο οποίο συμμετείχε ο Mathias Cormann Γενικός Γραμματέας του OECD (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης)

Άτυπο γεύμα εργασίας στους ηγέτες Δυτικών Βαλκανίων που συμμετέχουν στο Φόρουμ των Δελφών παρέθεσε ο Kυριάκος Μητσοτάκης.Στο άτυπο γεύμα παρακάθισαν οι πρωθυπουργοί Βόρειας Μακεδονίας, Ντίμιταρ Κοβατσέφκσι, Βουλγαρίας, Κίριλ Πετκόφ, Μαυροβουνίου, Ζντράβκο Κριβοκάπιτς, Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι, ο Πρόεδρος Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, Ζόραν Τεγέλτιγια και ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τον Διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας, Μίροσλαβ Λάιτσακ.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας και τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας.

«Τεράστιο λάθος να χάσουμε τη λαϊκή στήριξη για οικονομικούς λόγους»

«Πρέπει να κινητοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους για να το κάνουμε, διαφορετικά θα συνεχίσουμε σε εθνικό επίπεδο. Αν δεν το κάνουμε θα δυναμώσουμε φωνές λαϊκισμού. Θα είναι τεράστιο λάθος αν για οικονομικούς λόγους χάσουμε την λαϊκή στήριξη», ήταν η προειδοποίηση που απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συμπλήρωσε στη συνέχεια: «Είμαστε δημοκρατίες, δεν πρέπει την ισχύ αυτή να την μετατρέψουμε σε αδυναμίες, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην άκρα δεξιά και άκρα αριστερά να το εκμεταλλευτούν αυτό. Στόχος είναι να προστατέψουμε τους πολίτες μας ειδικά τους πιο αδύναμους». «Έχουμε 230εκ ευρωπαϊκά δάνεια μηχανισμού σταθερότητας, πρέπει να τα αξιοποιήσουμε για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση αλλά και την μεταναστευτική. Το κάναμε το 2020 με το ταμείο ανάπτυξης».

7ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Πρόσθεσε ακόμα: «Είναι αρκετά χρήματα (σ.σ. στα 230 εκατ.), πρέπει να είμαστε δημιουργικοί πως θα τα χρησιμοποιήσουμε. Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να το κάνουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διαφορετικά θα το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο».

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά στην Ελλάδα». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί η αγορά φυσικού αερίου και σημείωσε ότι: «Η ενεργειακή αγορά στην Ευρώπη δεν ήταν σχεδιασμένη για μια τέτοια κρίση», ενώ επανέλαβε πως: «Δεν είναι δυνατόν να καθορίζεται ηλεκτρική ενέργεια από φυσικό αέριο σε αυτές τις τιμές. Στην Ελλάδα είχαμε πολύ ήλιο και παρήγαμε από ΑΠΕ αλλά η τιμή καθορίστηκε από αέριο».

«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε τα δάνειο του ΔΝΤ νωρίτερα, πήρε την πρώτη δόση από το ταμείο ανάκαμψης, και τον Αύγουστο θα βγούμε από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας. «Έχει σημασία να δώσουμε μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, ότι είμαστε αξιόπιστοι» είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι ο επόμενος εφικτός στόχος είναι να αναβαθμιστεί η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.
Διαφήμιση