Αρχική Special Topics Μενβέντεφ: Η Ρωσία ενδέχεται να εξάγει γεωργικά προϊόντα μόνο σε φιλικές χώρες

Μενβέντεφ: Η Ρωσία ενδέχεται να εξάγει γεωργικά προϊόντα μόνο σε φιλικές χώρες

Το μοντέλο που εφαρμόζει από σήμερα η Ρωσία στο φυσικό αέριο και αναμένεται να υιοθετηθεί και στα τρόφιμα, προβλέπει οι πληρωμές των αγοραστών θα γίνονται μόνο σε ρούβλια

0
medvedev
Διαφήμιση

Η Ρωσία ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μόνο στα «φιλικά» κράτη, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία προειδοποίησε ο πρώην Πρόεδρος της χώρας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Παράλληλα επεσήμανε ότι θα ήθελε να παρουσιάσει «κάποια απλά αλλά σημαντικά στοιχεία για την επισιτιστική ασφάλεια στη Ρωσία». Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν μέρος της γεωργικής πολιτικής της χώρας επί χρόνια.

«Θα παρέχουμε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα στους φίλους μας», τόνισε ο Μεντβέντεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ευτυχώς έχουμε πολλούς και δεν βρίσκονται στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική».

Ήδη η Ρωσία παρέχει σιτηρά κυρίως στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η ΕΕ και η Ουκρανία είναι οι μεγάλοι ανταγωνιστές της στο εμπόριο σιτηρών.

Προτεραιότητα αποτελεί η εγχώρια αγορά της Ρωσίας και ο έλεγχος τιμών σε αυτή, επεσήμανε ο Μεντβέντεφ. Η Ρωσία έχει επιβάλει ποσοστώσεις στις εξαγωγές σιτηρών και φόρους από το 2021 σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές τροφίμων.

Οι εξαγωγές σιτηρών στους «φίλους» της Ρωσίας θα πληρώνονται τόσο σε ρούβλια όσο και στα εθνικά νομίσματα των χωρών, εξήγησε ο ίδιος.

Φόβοι για την προμήθεια και τις τιμές σιταριού σε Ευρώπη και Ελλάδα

Η νέα απόφαση της Μόσχας αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες διαταραχές στον εφοδιασμό της ευρωπαϊκής και ελληνικής αγοράς που έχουν ήδη κλονιστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος εξαγωγέας μαλακού σιταριού στον κόσμο και αντιπροσωπεύει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής και το 20% των διεθνών εξαγωγών.

Μαζί με την Ουκρανία αποτελούν τον σιτοβολώνα της Ευρώπης καθώς είναι υπεύθυνες για το 14% της παγκόσμιας παραγωγής σίτου και πραγματοποιούν περίπου το 29% των εξαγωγών.

Η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στο μαλακό σιτάρι, με μερίδιο 10%, ενώ επίσης κατέχει ποσοστό στις διεθνείς εξαγωγές καλαμποκιού που υπερβαίνει το 10%.

Η Ρωσία έχει επιβάλει ποσοστώσεις στις εξαγωγές σιτηρών και φόρους από το 2021 σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές τροφίμων.

Μοντέλο φυσικού αερίου και στα τρόφιμα

Υπενθυμίζουμε ότι το μοντέλο που εφαρμόζει από σήμερα η Ρωσία στο φυσικό αέριο και αναμένεται να υιοθετηθεί και στα τρόφιμα, προβλέπει οι πληρωμές των αγοραστών θα γίνονται μόνο σε ρούβλια και δεν θα προχωρούν αν:

  • Η πληρωμή δεν γίνει από τον αγοραστή ή
  • Η πληρωμή γίνει σε ξένο νόμισμα ή/και
  • Η πληρωμή δεν γίνει εξ ολοκλήρου ή/και
  • Η πληρωμή γίνει σε λογαριασμό τράπεζας που δεν είναι εξουσιοδοτημένη για το νέο σύστημα πληρωμών
Διαφήμιση