Αρχική Special Topics ΗΠΑ: Ισχυρό πλήγμα η βύθιση της «ναυαρχίδας» του ρωσικού στόλου

ΗΠΑ: Ισχυρό πλήγμα η βύθιση της «ναυαρχίδας» του ρωσικού στόλου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
moskva καταδρομικο
Το καταδρομικό Moskva
Διαφήμιση

Η βύθιση του καταδρομικού Moskva, της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, αποτελεί «σκληρό πλήγμα» για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Θα έχει συνέπειες» στις επιχειρησιακές τους ικανότητες, γιατί το συγκεκριμένο πλοίο ήταν «κλειδί» στις προσπάθειές τους να εδραιώσουν τη «ναυτική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα», τόνισε ο Κίρμπι στο CNN.

Η απώλεια του Moskva θα μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να πραγματοποιεί επιθέσεις με πυραύλους κρουζ, αλλά είναι απίθανο να επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις ρωσικές επιχειρήσεις συνολικά.

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva σε λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών. «Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε», ανέφερε η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, στην οποία διευκρινιζόταν ότι το πλήρωμα είχε απομακρυνθεί.

Χθες είχε ανακοινώσει η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva με πυραύλους Neptune, προκαλώντας του μεγάλες υλικές ζημιές.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνείται ότι επλήγη το πλοίο από ουκρανικούς πυραύλους αλλά κάνει λόγο για «πυρκαγιά» και «έκρηξη πυρομαχικών».

Εκρήξεις σε Κίεβο και σε άλλες πόλεις

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, και σε άλλες πόλεις της χώρας, μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε πρακτικά όλη τη χώρα. Εκρήξεις αναφέρθηκαν πέραν του Κιέβου στη Χερσώνα, στο Χάρκοβο και στο Ιβανο-Φρανκίφσκ.Οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν τα δημοσιεύματα για τις εκρήξεις αυτές μέχρι στιγμής.

Διαφήμιση