Αρχική Διάστημα Γιγάντια σμήνη ηλιακών κηλίδων θα μπορούσαν να κατασπαράξουν τη Γη

Γιγάντια σμήνη ηλιακών κηλίδων θα μπορούσαν να κατασπαράξουν τη Γη

Τέτοιες ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να δημιουργήσουν όμορφα σέλας — αλλά μπορούν επίσης να αποτελέσουν κίνδυνο για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τους δορυφόρους, τα δίκτυα επικοινωνιών

0
sun
Οι δύο τεράστιες ομάδες ηλιακών κηλίδων, γνωστές ως AR 2993 και AR 2994, έγιναν ορατές πριν από λίγες μέρες στο βορειοανατολικό άκρο του ήλιου αφού έγιναν ενεργές (Εικόνα: Εθνικό Αστεροσκοπείο Langkawi, MYSA/MOSTI)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Δύο τεράστια σμήνη ηλιακών κηλίδων έχουν εμφανιστεί στην επιφάνεια του ήλιου, οι οποίες ενδέχεται να μην περιοριστούν σε εκθαμβωτικά σέλας, αλλά δημιουργούν ανησυχία για πιθανές καταστροφικές ηλιακές εκλάμψεις τους επόμενους μήνες. Μερικές από τις ηλιακές κηλίδες είναι τόσο γιγάντιες που θα μπορούσαν να καταπιούν ολόκληρη τη Γη .  

Και τρίτη ομάδα ηλιακών κηλίδων

Γνωστές ως «ενεργές περιοχές» 2993 και 2994 ( AR2993 και AR2994 ), οι νέες ομάδες ηλιακών κηλίδων φαίνεται να ακολουθούνται από μια τρίτη ομάδα ηλιακών κηλίδων — ακόμα κρυμμένη πίσω από το βορειοανατολικό άκρο του ήλιου (ή προφανή άκρη) — που φαίνεται να έχει προκαλέσει ισχυρή ηλιακή έκλαμψη η οποία δεν κατευθύνθηκε προς τη Γη πριν από λίγες μέρες.

Κάθε σμήνος αποτελείται από πολλές ηλιακές κηλίδες και καλύπτει μια περιοχή εκατοντάδων εκατομμυρίων τετραγωνικών μιλίων — πολύ μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γης. Προκαλούνται από μαγνητικές διαταραχές της ορατής φωτόσφαιρας του ήλιου, η οποία εκθέτει τα σχετικά ψυχρότερα στρώματα από κάτω. 

Ηλιακός κύκλος

Οι μαγνητικές εμπλοκές και η απεμπλοκή του ήλιου συμβαίνουν σε κύκλους 11 ετών, με κάθε ηλιακό κύκλο να έχει φάσεις χαμηλής και υψηλής δραστηριότητας. Οι κύκλοι ηλιακής δραστηριότητας έχουν αριθμηθεί από το 1775, όταν ξεκίνησε η εκτεταμένη καταγραφή της δραστηριότητας των ηλιακών κηλίδων. Αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε στον Ηλιακό Κύκλο 25, ο οποίος δεν έχει φτάσει ακόμη στο αποκορύφωμά του, υποδηλώνοντας ότι θα υπάρξει ακόμη περισσότερη δραστηριότητα ηλιακών κηλίδων. 

“Είμαι βέβαιος ότι θα δούμε μεγαλύτερες [ενεργές περιοχές] τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε ο ηλιακός φυσικός Dean Pesnell του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA σε ένα email στο Live Science. “Οι ενεργές περιοχές 2993 και 2994 είναι μεσαίου μεγέθους και δεν αντιπροσωπεύουν το καλύτερο που μπορεί να παράγει το Solar Cycle 25.”

Έπεται συνέχεια

Ο Pesnell είπε ότι ο τρέχων κύκλος αναμένεται να φτάσει στη μέγιστη δραστηριότητά του στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025. Ενέργεια από τις ενεργές περιοχές μπορεί να απελευθερωθεί ως ακτινοβολία (ηλιακές εκλάμψεις) και εκτινάξεις στεφανιαίας μάζας (CMEs), που είναι υπερ-καυτές μπάλες πλάσματος.

Τέτοιες ηλιακές εκλάμψεις και CME μπορούν να δημιουργήσουν όμορφα σέλας — αλλά μπορούν επίσης να αποτελέσουν κίνδυνο για τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, τους δορυφόρους, τα δίκτυα επικοινωνιών και ενδεχομένως ακόμη και για τους ταξιδιώτες στο διάστημα πέρα ​​από την προστασία του μαγνητικού πεδίου της Γης .

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

Διαφήμιση