Αρχική Special Topics Αγία Σοφία: Κατέστρεψαν την ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη – Απάντηση ΥΠΕΞ

Αγία Σοφία: Κατέστρεψαν την ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη – Απάντηση ΥΠΕΞ

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, καθώς και την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

0
Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Την καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας κατήγγειλε η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης.

Συγκεκριμένα, η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης σε ανάρτησή της στο Twitter καταγγέλλει ότι: «Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)», παραθέτοντας και τη σχετική φωτογραφία.

Η Ένωση στηλιτεύει επίσης την απάντηση του υπεύθυνου ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό, απειλώντας να φέρει το θέμα στον εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το sigmalive.com στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι η πόρτα καταστράφηκε από το συνωστισμό.

Η Αυτοκρατορική Πύλη, η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας, έχει ύψος 7 μέτρα και είναι σιδερένια. Είναι η κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία και χρησιμοποιούνταν μόνο από τον Αυτοκράτορα. Σύμφωνα με την παράδοση, κατασκευάστηκε από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε, τα οποία ήταν από βελανιδιά.

agiasofia

ΥΠΕΞ: Αποτροπιασμό και λύπη

Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.

Διαφήμιση