Αρχική Special Topics Επιβεβαιώθηκαν τα ανησυχητικά επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ

Επιβεβαιώθηκαν τα ανησυχητικά επίπεδα ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) προκαλεί έντονες ανησυχίες μετά από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα από την περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου με αφορμή την επέτειο της έκρηξης του 1986.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Φωτιά - Τσερνόμπιλ
Διαφήμιση

Επιβεβαιώνονται οι επιστήμονες από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ακτινοπροστασίας (BfS) στο Salzgitter μετά από δήλωση του Ραφαέλ Γκρόσι «Για μη φυσιολογικά επίπεδα ραδιενέργειας» στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) προκαλεί έντονες ανησυχίες μετά από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα από την περιοχή του πυρηνικού εργοστασίου με αφορμή την επέτειο της έκρηξης του 1986.

Μετά από πληροφορίες που συγκέντρωσε, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «η κατοχή των εγκαταστάσεων από τις ρωσικές δυνάμεις ήταν πολύ επικίνδυνη», συμπληρώνοντας ότι «τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή δεν είναι φυσιολογικά».

Ραφαελ Γκροσι
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) Ραφαέλ Γκρόσι

 

Όπως δημοσιεύτηκε χθες στο ecozen.gr, οι εμπειρογνώμονες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας και της κρατικής υπηρεσίας της Ουκρανίας για τη διαχείριση της ζώνης αποκλεισμού, έκαναν γνωστά τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν στην περιοχή και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα επίπεδα και την εξάπλωση της ραδιενέργειας στο Τσερνόμπιλ. 

Πριν από λίγες εβδομάδες, εκατοντάδες Ρώσοι στρατιώτες μεταφέρθηκαν με συμπτώματα δηλητηρίασης από το Τσερνομπίλ σε νοσοκομεία της Λευκορωσίας.

Ακολούθησε η εκκένωση της περιοχής από τα ρωσικά στρατεύματα, καθώς οι ανώτεροι έκριναν ότι είναι επικίνδυνο για την υγεία των δυνάμεων που είχαν εγκαταστήσει για τον έλεγχο των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Τσερνόμπιλ

Απαγωγή 170 εργαζομένων του πυρηνικού σταθμού από Ρώσους

Στις αρχές Απριλίου το Κίεβο είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι απήγαγε έως και 170 εργαζομένους του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και τους μετέφερε εξαναγκαστικά στη Ρωσία.

Οι Ρώσοι κράτησαν ομήρους τα μέλη του προσωπικού του πυρηνικού σταθμού στο καταφύγιο βομβών του σταθμού για σχεδόν ένα μήνα προτού τους μεταφέρουν με τη βία στη Ρωσία, είχε δηλώσει στο CNN ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα των Ουκρανών εργαζόμενων εκλάπησαν επίσης κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αντίδραση για τους ισχυρισμούς αυτούς από τους Ρώσους. Το CNN ανέφερε επίσης υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο λεγόμενο «Κόκκινο Δάσος», την ζώνη αποκλεισμού ραδιενεργών ουσιών κοντά στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

 

Διαφήμιση