Αρχική COVID-19 ΕΟΦ: Αυτές είναι οι παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

ΕΟΦ: Αυτές είναι οι παρενέργειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Reuters έγκυοι covid
Παρενέργειες καταγράφηκαν και σε εγκυμονούσες. Φωτό Reuters
Διαφήμιση

Τη λίστα με τις παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού εξέδωσε ο ΕΟΦ. Στο πλαίσιο του συστήματος φαρμακοεπαγρύπνησης οι Αρμόδιες Αρχές καταχωρούν στην εθνική και ευρωπαϊκή βάση όλες τις εικαζόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες που εκδηλώνονται στην ελληνική επικράτεια και οι οποίες αναφέρονται αυθόρμητα από ασθενείς ή από επαγγελματίες του τομέα της υγείας στον ΕΟΦ.

Τα εμβόλια κατά της COVID19 τα οποία κυκλοφορούν στην Ελλάδα έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας υπό ειδικούς όρους, από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σύμφωνα με τις διατάξεις των Κανονισμών Ε.Ε. 726/2004 και 507/2006.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα παρακάτω εμβόλια:

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ /ΚΑΤΟΧΟΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

1 Comirnaty/ BioNTech Manufacturing GmbH
2
Spikevax / Moderna Biotech Spain S.L
3
Vaxzevria / AstraZeneca AB
4
Janssen / Janssen Cilag International NV


Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, οι παρενέργειες χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

Ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η απόκριση σε ένα φάρμακο που χορηγείται σύμφωνα με τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του και είναι επιβλαβής και ακούσια.
Σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια που θάνατο, είναι άμεσα απειλητική για τη ζωή του ασθενούς, απαιτεί νοσηλεία ή παράταση νοσηλείας, οδηγεί σε μόνιμη ή σημαντική αναπηρία ή ανικανότητα ή επιφέρει συγγενή ανωμαλία/βλάβη κατά τον τοκετό ή αποτελεί σημαντικό ιατρικό συμβάν.
Μη αναμενόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η ανεπιθύμητη ενέργεια της οποίας η φύση, η σοβαρότητα ή το αποτέλεσμα δεν είναι σύμφωνα με την Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος.

Δείτε τη λίστα με τις παρενέργειες αναλυτικά εδώ

ΕΜΒΟΛΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Εικόνα: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ο ΕΟΦ έχει καταγράψει 9.411 αναφορές παρενεργειών των εμβολίων. Αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,055% επί των συνολικών εμβολιασμών με τα εμβόλια έναντι της COVID-19, με τη χρήση της κίτρινης κάρτας από επαγγελματίες υγείας και από πολίτες (5,5 αναφορές /10.000 δόσεις)

Μάλιστα, έχει αναφερθεί για όλα τα εμβόλια έναντι της Covid19
σημαντικός αριθμός περιστατικών απορρύθμισης σακχάρου καθώς επίσης και αναμενόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών, άλλοτε άλλου βαθμού σοβαρότητας, όπως αλλεργικές αντιδράσεις, κνιδωτικά εξανθήματα, αγγειοοίδημα λεμφαδενοπάθεια, γριπώδης συνδρομή κ.α

Μερικές από τις ανεπιθύμητες παρενέργειες που αναφέρει ο ΕΟΦ:

  • Περιστατικά μυοκαρδίτιδας/ περικαρδίτιδας
  • Καρδιακές διαταραχές
  • Αιματολογικές διαταραχές
  • Αναφορές κατά την εγκυμοσύνη
  • Αλλεργίες
  • Νευρολογικά περιστατικά (σύνδρομο GuillainBarré,
    νευρίτιδα/νευροπάθειες, επιληπτικές κρίσεις/σπασμοί)
  • Διαταραχές έμμηνου ρύσης
  • Διαταραχές αυτιού/όρασης (εμβοές, βαρηκοΐα, απώλεια ακοής/απώλεια όρασης, διπλωπία, θρομβώσεων αγγείων οφθαλμού, ιριδοκυκλίτιδα,
    ραγοειδίτιδα)

 

Διαφήμιση