Αρχική Special Topics «Εκτελέσεις για εκδίκηση ή για πλάκα» στη Μπούκα

«Εκτελέσεις για εκδίκηση ή για πλάκα» στη Μπούκα

Η ανάλυση δορυφορικών εικόνων που έγινε από τους New York Times αντικρούει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας

0
buka
Οι δρόμοι καλύφθηκαν με τις σορούς των Ουκρανών
Διαφήμιση

Εκατοντάδες σοροί Ουκρανών κάλυψαν τους δρόμους της Μπούκα όπως έδειξαν οι δορυφορικές εικόνες μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων την περασμένη εβδομάδα. O πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες διέπραξαν σοβαρά εγκλήματα πολέμου στην πόλη, ενώ η Μόσχα επιμένει να αρνείται τις κατηγορίες.

Οι μαζικές δολοφονίες στην πόλη Μπούκα στα περίχωρα του Κιέβου αποτελούσε «την εκδίκηση των Ρώσων για την ουκρανική αντίσταση» δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης Ανατόλι Φεντόρουκ σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera.

«Οι άνθρωποι της πόλης μου πυροβολήθηκαν από πλάκα ή από θυμό». «Οι Ρώσοι πυροβολούσαν ό,τι κινούνταν: περαστικούς, ανθρώπους με ποδήλατα, αυτοκίνητα με την ένδειξη ‘παιδιά’… Mέρη (της πόλης) είχαν «μετατραπεί σε στρατόπεδο συγκέντρωσης» χωρίς φαγητό ή νερό και «όποιος τολμούσε να βγει έξω για να ψάξει για φαγητό πυροβολούνταν».

Μερικοί από τους ανθρώπους βρέθηκαν μπρούμυτα, ή κουλουριασμένοι, χτυπημένοι ενώ οδηγούσαν ποδήλατα ή ενώ περπατούσαν στο δρόμο ή στα υπόγεια σπιτιών. Στον περίβολο της εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα, στην Μπούκα, καταγράφεται μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες, του 21ου αιώνα. Οι Ρώσοι εκτέλεσαν εκατοντάδες Ουκρανούς και τους έθαψαν, μαζικά, σε μια έκταση λίγων δεκάδων μέτρων.

Θα βρεθούν οι εγκληματίες πολέμου

«Η Ουκρανία θα αναζητήσει πιθανούς εγκληματίες πολέμου και οι εισαγγελείς σε άλλες χώρες θα ασχοληθούν μαζί τους» διεμήνυσε ο Ζελένσκι.

Ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) Βιάτσεσλαβ Βολόντιν ισχυρίστηκε ότι οι κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στην Μπούκα είναι ψέματα. Το Reuters αναφέρει πως είπε ότι οι εικόνες που προέκυψαν ήταν «μια σκηνοθετημένη παράσταση» και μια «πρόκληση» με στόχο τη δυσφήμηση της Ρωσίας.

Οι δορυφόροι διαψεύδουν τους Ρώσους

Μέρες μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη, οι Ουκρανοί εξακολουθούσαν να βρίσκουν νεκρούς στις αυλές και στους δρόμους, μεταδίδουν από τη Μπούκα στους New York Times οι δημοσιογράφοι Carlotta Gall και Andrew Kramer.

Η ανάλυση δορυφορικών εικόνων που έγινε από τους New York Times αντικρούει τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι η δολοφονία αμάχων στην Μπούκα συνέβη αφού οι στρατιώτες της είχαν αποχωρήσει από την πόλη. Οι δορυφορικές εικόνες που παραχώρησε στους Times η Maxar Technologies δείχνουν ότι τουλάχιστον 11 από τις σορούς βρίσκονταν στο δρόμο από τις 11 Μαρτίου, όταν η Ρωσία, σύμφωνα με τον δικό της απολογισμό, κατέλαβε την πόλη.

 

 

Διαφήμιση