Αρχική Διάστημα Άλλη μια έκλαμψη του ήλιου με εκπληκτικές φωτογραφίες

Άλλη μια έκλαμψη του ήλιου με εκπληκτικές φωτογραφίες

Σύνταξη: ecozen.gr

Το Solar Dynamics Observatory της NASA φωτογράφισε τον ήλιο με ανάλυση 10 φορές μεγαλύτερη από τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας.

0
sun
(Εικόνα: NASA)
Διαφήμιση

Το Solar Dynamics Observatory της NASA κατέγραψε άλλη μια ηλιακή έκλαμψη που εκτοξεύτηκε από την ίδια υπερδραστήρια ηλιακή κηλίδα που προκάλεσε διακοπές στο ραδιόφωνο και εκπληκτικές οθόνες σέλας στη Γη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το διαστημόπλοιο, το οποίο παρακολουθεί τον ήλιο από 22.000 μίλια (36.000 χιλιόμετρα) πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη, κατέλαβε τη φωτοβολίδα, που ταξινομήθηκε ως τύπου M μέσης ισχύος, την Πέμπτη (31 Μαρτίου) στις 2:35 μ.μ. EDT (1835 GMT). ).

Το Solar Dynamics Observatory απεικονίζει ολόκληρο τον δίσκο του ήλιου σε μια σειρά από μήκη κύματος κάθε δέκα δευτερόλεπτα, παρέχοντας εικόνες με ανάλυση 10 φορές υψηλότερη από αυτή της τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας, σύμφωνα με τη NASA . Αυτή η έγχρωμη εικόνα δείχνει συγκεκριμένα τη λάμψη στο ακραίο υπεριώδες τμήμα του φάσματος που υπογραμμίζει την υψηλή θερμοκρασία του.

Μια έκλαμψη κατηγορίας M είναι μια αρκετά ισχυρή έκλαμψη, μια ξαφνική απελευθέρωση ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τον ήλιο που ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός . Η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA) κατέταξε τη έκλαμψη της Πέμπτης ως M9.6, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήταν πολύ μακριά από το να γίνει ο ισχυρότερος τύπος, X-class. Η έκρηξη προκάλεσε μέτριο μπλακ άουτ του ραδιοσυχνοτήτων καθώς έπληξε τη Γη, ανέφερε η NOAA στη δήλωση.

Ηλιακές εκλάμψεις

Οι ηλιακές εκλάμψεις μπορούν να διαταράξουν τις ραδιοεπικοινωνίες υψηλής συχνότητας καθώς οι ακτίνες Χ και η ακραία υπεριώδης ακτινοβολία που εκπέμπουν ιονίζουν το ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας της Γης , την ιονόσφαιρα. Η ιονόσφαιρα εκτείνεται από 30 μίλια (48 χιλιόμετρα) έως 600 μίλια (965 χλμ) πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη και περιλαμβάνει τα εξωτερικά ατμοσφαιρικά στρώματα: την εξώσφαιρα, τη θερμόσφαιρα και μέρη της μεσόσφαιρας.

Ένα μέτριο μπλακ άουτ μπορεί να διακόψει τις επικοινωνίες για δεκάδες λεπτά, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου . Αυτός ο τύπος συσκότισης επηρεάζει κυρίως τις αεροπορικές και θαλάσσιες επικοινωνίες, αλλά και  τους σταθμούς εκπομπής βραχέων κυμάτων. Ο ιονισμός μπορεί επίσης να διακόψει τη μετάδοση σημάτων από δορυφόρους πλοήγησης, όπως το δίκτυο GPS των ΗΠΑ .

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚ. Αχ. Καραμανλής: Το μετρό Θεσσαλονίκης σε λειτουργία έως το τέλος του 2023
Επόμενο άρθροΝέες πλημμύρες σαρώνουν το Σίδνεϋ – Παλίρροια «κατάπιε» πασίγνωστες παραλίες