Αρχική Special Topics Ζελενσκι «τίναξε» τη Bundestag στον αέρα: «κ.Σόλτς, δώστε στη Γερμανία την ηγεσία...

Ζελενσκι «τίναξε» τη Bundestag στον αέρα: «κ.Σόλτς, δώστε στη Γερμανία την ηγεσία που της αξίζει»

«Οι κυρώσεις ήρθαν πολύ καθυστερημένα και πολύ διστακτικά, ενώ, πάρα πολλές εταιρείες σας διατηρούσαν καλούς δεσμούς με τη Ρωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στα μέλη της Γερμανικής Βουλής.

0
Bundestag1
Διαφήμιση

Με ολόκληρη την γερμανική Βουλή να στέκει όρθια και να τον χειροκροτεί, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα τις συνέπειες του πολέμου στη χώρα του αλλά και τις υθύνες της Γερμανίας για την «παράδοση της χώρας στη Ρωσία» όπως χαρακτηριστικά σχολίασε.

Ένα «νέο τείχος» χτίζεται στην Ευρώπη, που χωρίζει τα καταπιεσμένα κράτη από τα ελεύθερα κράτη» προειδοποίησε καταλογίζοντας σοβαρές ευθύνες εναντίον Γερμανών πολιτικών.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τα μέλη της Bundestag ότι έδρασαν πολύ αργά. «Οι κυρώσεις ήρθαν πολύ καθυστερημένα και πολύ διστακτικά, ενώ, πάρα πολλές εταιρείες διατηρούσαν καλούς δεσμούς με τη Ρωσία για μεγάλο χρονικό διάστημα» είπε.

«Υπάρχει άλλο ένα τοίχος στη μέση της Ευρώπης», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με τον μεταφραστή, «όχι σαν αυτό του Βερολίνου, αλλά ένα μεταξύ ελευθερίας και δουλείας».

 

«Κύριε Σολτς, καταστρέψτε αυτό το τείχος»

«Με κάθε περαιτέρω βόμβα που ρίχνει η Ρωσία, αυτό το τείχος θα συνεχίσει να χτίζεται» σχολίασε ο Ουκρανός ηγέτης. «Αλλά ο δισταγμός της Δύσης σχετικά με την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι επίσης “πέτρες” για αυτό το τείχος. Η Γερμανία βοήθησε στην οικοδόμηση αυτού του τείχους για την απομόνωση της Ουκρανίας και την έκδοσή της στη Ρωσία» είπε χαρακτηριστικά. Αναφέροντας, τη διατήρηση του αγωγού Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα.

Απευθυνόμενος στον Γερμανό Καγκελάριο και επικαλούμενος τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν, ο Ζελένσκι είπε:

«Κύριε Σόλτς, καταστρέψτε αυτό το τείχος.
Δώστε στη Γερμανία την ηγεσία που της αξίζει».

 

«Στην Ευρώπη ένας λαός θα καταστραφεί»

«Η Ρωσία μας βομβαρδίζει, καταστρέφοντας ό,τι έχουμε δημιουργήσει», είπε ο Ζελένσκι. Χιλιάδες Ουκρανοί έχουν πέσει μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

«Οι κατακτητές έχουν ήδη σκοτώσει 108 παιδιά στη μέση της Ευρώπης,
στα μέσα του 21ου αιώνα.»

 

«Ένας λαός καταστρέφεται στην Ευρώπη»

«Βοηθήστε μας να σταματήσουμε αυτόν τον πόλεμο».

 

Ο Ζελένσκι επανέλαβε τις ίδις εκκλήσεις που απευθύνει σε κάθε δημόσια εμφάνισή του στη Δύση, όπω έκανε και με τους πολιτικούς των ΗΠΑ κατά την χθεσινή εμφάνισή του στο Κογκρέσο.

Όπως είπε, νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να επιβάλλονται κάθε εβδομάδα, ενώ η Ουκρανία χρειάζεται επειγόντως περισσότερα όπλα και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. «Τώρα, στην πιο σκοτεινή ώρα για τη χώρα μας και για όλη την Ευρώπη, σας προτρέπω να κάνετε περισσότερα», είπε, σύμφωνα με αγγλική μετάφραση.

Τα μέλη της Bundestag χειροκρότησαν τον Ουκρανό Πρόεδρο όρθιοι μετά την ομιλία. Ενώ, η Αντιπρόεδρος της Bundestag Katrin Göring-Eckardt υποσχέθηκε στον κ.Ζελένσκι

«Η Γερμανία θα σταθεί δίπλα στη χώρα σας» πρσθέτοντας στα ουκρανικά,
«Μαζί είμαστε πολλοί».

Να σημειωθεί ότι προηγουμένως ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς (CDU) είχε επικρίνει τη χρονική στιγμή της ομιλίας Ζελένσκι ως «εντελώς ακατάλληλη», καθώς, μόλις την προηγούμενη ημέρα η Bundestag είχε μιλήσει για τον πόλεμο της Ουκρανίας και είχε μείνει σε εκκρεμότητα η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό.

Η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock είχε προηγουμένως υπερασπιστεί την έλλειψη συζήτησης, λέγοντας «Νομίζω ότι το να ακούς είναι μια πραγματική δύναμη σε μια στιγμή όπως αυτή».

Με πληροφορίες από Spiegel και DW news

 

Διαφήμιση