Αρχική Special Topics Υπερδνειστερία το νέο μέτωπο; Η Μόσχα ζητά παραδείγματα διακρίσεων – Το Κισινάου...

Υπερδνειστερία το νέο μέτωπο; Η Μόσχα ζητά παραδείγματα διακρίσεων – Το Κισινάου απόσυρση ρωσικών δυνάμεων

Δύο συνδεόμενες μεταξύ τους εξελίξεις δείχνουν ότι το εύφλεκτο υλικό για μία νέα κρίση (προ)ετοιμάζεται. Η Μολδαβία ζητά την απόσυρση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από την την Υπερδνειστερία και η Ρωσία καταγραφή καταγγελίες συμβάντων

0
Pridnestrovie
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η καύσιμος ύλη υπάρχει και όλοι γνωρίζουν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αρκεί μία σπίθα για να μεταλαμπαδευτεί η φλόγα του πολέμου στην ευαίσθητη, ούτως ή άλλως, πολιτική ισορροπία της Υπερδνειστερίας.

Τη βδομάδα που πέρασε δύο συνδεόμενες μεταξύ τους εξελίξεις δείχνουν ότι τα δύο στρατόπεδα (προ)ετοιμάζονται για μία κρίση που θα περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας.

Η Μολδαβία ζητά την απόσυρση ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από Υπερδνειστερία

Την περασμένη Τετάρτη η επίσκεψη του πρόεδρου της Ρουμανίας Klaus Iohannis, με την ομόλογό του της Μολδαβίας Μάγια Σαντού “ρίχνει ακόμη μία πετριά στη λίμνη”. Η Σαντού επιμένει η Ρωσία να αποσύρει το ειρηνευτικό σώμα από την Υπερδνειστερία. Η Μολδαβή ηγέτης εξέφρασε τη θέση της σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, κι αν αυτό πέρασε στα “ψιλά” των δυτικών μέσων ενημέρωσης, η Μόσχα το αξιολόγησε διαφορετικά.

«Πάντα λέγαμε και απαιτούσαμε την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Υπερδνειστερία. Συνεχίζουμε να ζητάμε ειρηνική λύση σε αυτή τη σύγκρουση». Δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοιες δηλώσεις προέρχονται από τα χείλη της Maia Sandu, απαιτώντας την απόσυρση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων που βρίσκονται εκεί βάσει διεθνών συνθηκών, ώστε να διασφαλιστεί η ειρήνη στην Υπερδνειστερία.

Η απάντηση της Μόσχας την επομένη

Σύμφωνα με ό, τι αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, η ρωσική πρεσβεία ζητάει από τους Ρώσους πολίτες που ζουν στη Μολδαβία να της γνωστοποιήσουν παραδείγματα «διακρίσεων» ή «πράξεις βίας» απέναντί τους. Ως γνωστόν, η Μολδαβία, όπως έχει κάνει γνωστό η ηγεσία της χώρας, φοβάται ότι μπορεί να είναι η επόμενη στη λίστα της Ρωσίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία.Ο δημοσιογράφος Μάικλ Μπερντ αναφέρει ότι «οι ντόπιοι φοβούνται ότι αυτά (σ.σ. τα παραδείγματα) μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απόδειξη για τη Ρωσία έτσι ώστε να αναπτύξει δυνάμεις για να «προστατέψει» τους Ρώσους που βρίσκονται υπό απειλή». Ένα από τα ζητήματα που φοβάται η Μολδαβία είναι η ύπαρξη της Υπερδνειστερίας.

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις βρίσκονται εκεί από τις 29 Ιουλίου 1992, οπότε και σταμάτησε η επιθετικότητα των εθνικιστικών δυνάμεων από τη Μολδαβία.

Το μη αναγνωρισμένο αυτό κράτος των περίπου 500.000 ρωσόφωνων κατοίκων,  είναι ανεξάρτητο (de facto) από τη Μολδαβία από τις 2 Σεπτεμβρίου του 1990, οπότε και διακήρυξε την ανεξαρτησία του υποβοηθούμενο από Ρώσους, Κοζάκους και Ουκρανούς εθελοντές, καθώς και τη 14η Ρωσική (πρώην Σοβιετική) Στρατιά, νίκησε τις δυνάμεις της Μολδαβίας στον πόλεμο της Υπερδνειστερίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνώριζε την Υπερδνειστερία ως περιοχή «παγωμένης διαμάχης», ωστόσο μόλις την περασμένη Τρίτη με απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), το Pridnestrovie αποκαλείται «ζώνη ρωσικής κατοχής»

 

Διαφήμιση