Αρχική Ειδήσεις Βομβαρδίζουν οι Ρώσοι την Ουκρανία και οι Δυτικοί την ρωσική οικονομία

Βομβαρδίζουν οι Ρώσοι την Ουκρανία και οι Δυτικοί την ρωσική οικονομία

17η ημέρα του πολέμου Ρωσίας στην Ουκρανία: Από το ανθρωπιστικό δράμα της αποκλεισμένης Μαριούπολης και τα πεδία των μαχών, στα σαλόνια των Βερσαλιών και των κυρώσεων από ΗΠΑ και ΕΕ κατά της Μόσχας

 

0
ucrain
Διαφήμιση

17Η ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ 

Συμβολικά από τις Βερσαλλίες οι ηγέτες της ΕΕ διακήρυξαν την απόφασή τους για μία ενισχυμένη ευρωπαϊκή άμυνα, δρομολογώντας την αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών -με ό,τι αυτό σημαίνει για τις κοινωνίες. Οι 27 αποφάσισαν νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, διακηρύττοντας παράλληλα την αυτονόμηση της Ευρώπης διατροφικά και ενεργειακά, με απεξάρτησή της από τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τον οικονομικό πόλεμο εναντίον της, με τους Κινέζους να εκδηλώνουν ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία. Κινήσεις στο πλαίσιο των γεωπολιτικών διευθετήσεων ανάμεσα στα μπλοκ ισχύος για τον διεθνή καταμερισμό εξουσίας.

Στο στόχαστρο η ρωσική οικονομία

Οι Δυτικοί έχουν βάλει πλέον για τα καλά στο στόχαστρό τους την ρωσική οικονομία. Τις δύο πρώτες βδομάδες του πολέμου επεβλήθησαν κυρώσεις στον οικονομικό τομέα, την ενέργεια, το εμπόριο, τις μεταφορές, τα πρόσωπα πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, τα μέσα ενημέρωσης. Από χθες σφίγγουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό στην ρωσική οικονομία. Τόσο οι ΗΠΑ όσο η ΕΕ αποφάσισαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σφίγγοντας ακόμη περισσότερο τον κλοιό στην οικονομία της. Με την Μόσχα να διακηρύττει ότι ο κόσμος όλος δεν είναι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, δείχνοντας την (από)στροφή της από τον ευρωατλαντικό χώρο και την επιθετικότητά του. Κινήσεις που ερμηνεύονται στο πλαίσιο των γεωπολιτικών διευθετήσεων ανάμεσα στα μπλοκ ισχύος για τον διεθνή καταμερισμό εξουσίας.

Προς αυτονόμηση η Ευρώπη

Στη σύνοδο των ηγετών των κρατών της ΕΕ που κάλεσε ο γάλλος πρόεδρος στις Βερσαλλίες, οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν την αυτονόμηση της Ευρώπης στους τομείς της ενέργειας, της τροφοδοσίας, της άμυνας. Είναι πλέον θέματα κυριαρχίας είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν, με κάποιους να μιλάνε για τεκτονική στροφή στην ευρωπαϊκή ιστορία. Οι 27 ενέκριναν την ιδέα μιας κοινής στρατιωτικής στρατηγικής, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του προϋπολογισμού τους. Δηλαδή τις απαρχές μιας ευρωπαϊκής άμυνας με δρομολόγηση επανεξοπλισμού της.  Αποτέλεσμα της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία ή αξιοποίησής της.

eu
Εικόνα: Ludovic Marin/AFP/Getty

Νέες κυρώσεις από 27

Η επικεφαλής της Κομισιόν Φον Ντερ Λάϊνεν γνωστοποίησε τις νέες κυρώσεις που προωθούν οι Ευρωπαίοι κατά της Ρωσίας: διακοπή του καθεστώτος του πιο ευνοούμενου κράτους στις αγορές και τα οφέλη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Επιδίωξη αναστολής των δικαιωμάτων της σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα. Μέτρα ώστε το Ρωσικό κράτος και οι ελίτ του να μη μπορούν να χρησιμοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης για να παρακαμφθούν οι κυρώσεις. Απαγόρευση εισαγωγής βασικών αγαθών στον τομέα σιδήρου και χάλυβα από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Απαγόρευση εξαγωγής οποιωνδήποτε προϊόντων πολυτελείας της ΕΕ στη Ρωσία.

Κυρώσεις και από Μπάιντεν

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το κανονικό καθεστώς αμοιβαιότητας που διέπει το παγκόσμιο εμπόριο, κάτι που ανοίγει το δρόμο για την επιβολή τιμωρητικών δασμών. Επιπρόσθετα γνωστοποίησε την απαγόρευση βασικών τομέων της ρωσικής οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των θαλασσινών, της βότκας και των διαμαντιών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ επισήμανε επίσης  ότι δεν θα εμπλακούν σε πόλεμο με την Ρωσία και θα αποφύγουν μια άμεση αντιπαράθεση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, επειδή θα προκαλούσε έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυξήσεις παντού

Ενέργειες των Δυτικών που κάνουν πολλούς να μιλάνε για έναν οικονομικό πόλεμο παγκοσμίως, που θα οδηγήσει σε γενικότερη αναταραχή με αυξήσεις στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) προειδοποίησε για αύξηση στις τιμές των τροφίμων που μπορούν να φθάσει το 22%. Ενώ κάποιοι επισημαίνουν ότι η Μόσχα δεν έχει προβεί ακόμη στα αντίποινα που μπορεί και π.χ. πέρα από την απαγόρευση των πτήσεων ή την εθνικοποίηση των ξένων επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργίας τους στη Ρωσία, έχει πολλά στο οπλοστάσιό της. Τόσα, με πρώτο την ενεργειακή προμήθεια στη Δύση, που αναμένεται να επιδεινώσουν αν όχι διαλύσουν τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα. Εξ ου και ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ αναφέρθηκε χθες στις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

 

Στο πεδίο των συγκρούσεων

Στο πεδίο των συγκρούσεων, από το βράδυ βομβαρδίζονται τρείς νέες περιοχές στην Ουκρανία και έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι στα δυτικά του Κίεβου. Πρόκειται για το Λούτσκ, το Ιβανο-φρανκίσκι και τη Βινίτσια. Στο Κίεβο όλο το βράδυ ακούγονταν εκρήξεις και πυρά, με τις σειρήνες να ηχούν στην υπό πολιορκία πόλη. Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Βολνοβάχα. Στο Τσερνίβιχ έχει διακοπή υδροδότησης. Το Χάρκοβο σφυροκοπείται. Η Μαριούπολη πολιορκείται σκληρά.

Πόλεμος ενημέρωσης

Την ίδια ώρα συνεχίζεται και ο άλλος πόλεμος της ενημέρωσης και επικοινωνίας, με τη Μόσχα να αντιδρά σφόδρα στις οδηγίες facebook και twitter να επιτρέπουν τη ρητορική μίσους κατά της ρωσικής ηγεσίας. Από την άλλη, οι ρωσικές πρεσβείες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κοινοποιούσαν ως ψεύτικες ειδήσεις τα περί βομβαρδισμού της παιδιατρικής κλινικής – μαιευτηρίου στην Μαριούπολη και τις εικόνες στα δυτικά μέσα παραπλανητικές (αναφέρονται και στο ρόλο ενός γνωστού μοντέλου της Ουκρανίας που εγκυμονούσε και… φωτοφραφήθηκε μπροστά στο κτίριο που χτυπήθηκε). Ο πόλεμος της ενημέρωσης και προπαγάνδας σε εξέλιξη…

ΠΗΓΗ: infolibre.gr

 

 

Διαφήμιση