Αρχική Ειδήσεις Τα παιδιά της HELMEPA στέλνουν SOS για το θαλάσσιο περιβάλλον

Τα παιδιά της HELMEPA στέλνουν SOS για το θαλάσσιο περιβάλλον

Το Συμβούλιο Αντιπροσώπων της Παιδικής HELMEPA πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Μαρτίου, με οικοδεσπότη και συντονιστή την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA και με την ευγενική φιλοξενία της ναυτιλιακής εταιρείας Costamare Shipping Company S.A.

0
HELMEPA
Διαφήμιση

Στην Ετήσια Συνάντηση του Συμβουλίου Αντιπροσώπων της Παιδικής HELMEPA,  συμμετείχαν μαθητές/τριες Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων εκπροσωπώντας 6.129 παιδιά από όλη την Ελλάδα, και μέσω της τεχνικής design thinking κατέληξαν στην ανακοίνωση κοινού ψηφίσματος για την κλιματική αλλαγή:

«Ο πλανήτης Γη μας προειδοποιεί:

Δεν αντέχει την κλιματική αλλαγή.

Με το Γλάρο βοηθό, τους πόρους εξοικονομώ,

κάνω σήμερα την αλλαγή,

για να κρατήσω τη φύση και τη θάλασσα υγιή!»

Το ψήφισμα θα επικοινωνηθεί σε διεθνείς οργανισμούς και fora που ασχολούνται με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όπως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ), το Περιφερειακό κέντρο αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης της Μεσογείου (REMPEC), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενικές Διευθύνσεις Περιβάλλοντος, Κλίματος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας), κ.α.

Παράλληλα με το Συμβούλιο των παιδιών, Εκπαιδευτικοί, Γονείς και Εκπρόσωποι Διευθύνσεων Εκπαίδευσης παρακολούθησαν το Εργαστήριο Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει αναπτύξει η HELMEPA και δεσμεύτηκαν να πραγματοποιήσουν συγκεκριμένες δράσεις εκπαιδευτικού – περιβαλλοντικού περιεχομένου. Το συγκεκριμένο εργαστήριο συμβάλλει στην επίτευξη των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και θα προσφερθεί σε εκατοντάδες νέους και νέες από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 40 χρόνων λειτουργίας της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος – HELMEPA με σκοπό την κατανόηση των εννοιών και προκλήσεων και την εξεύρεση βιώσιμων λύσεων για την υγεία των θαλασσών και ακτών.

HELMEPA
Ακολούθησε γεύμα με την ευγενική προσφορά της ναυτιλιακής εταιρείας Costamare Shipping Company S.A.

40 έτη δράσεις από τη HELMEPA

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Πρόεδρος της HELMEPA, κα Σεμίραμις Παληού: «Φέτος η HELMEPA γιορτάζει 40 χρόνια πολυδιάστατης δραστηριότητας, και στο πλαίσιο αυτό έχουμε επιλέξει 40 κεντρικές δράσεις που θα επικοινωνήσουν τα μηνύματά μας, σε όλη την Ελλάδα και εκτός συνόρων, για να ενημερώσουμε, να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε μικρούς και μεγάλους να αναλάβουν δράση για την υγεία των θαλασσών και ακτών μας, και του πλανήτη μας γενικότερα. Μία από αυτές τις κεντρικές δράσεις είναι και η σημερινή εκδήλωση, με επίκεντρο εσάς, τα παιδιά και την εκπαιδευτική κοινότητα, αναγνωρίζοντας μεταξύ άλλων και την αξία του εθελοντισμού και τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων που αναλαμβάνετε και υλοποιείτε. Και χαιρόμαστε πολύ που υποδεχόμαστε σήμερα το Συμβούλιο Αντιπροσώπων «Παιδική HELMEPA», που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρόγραμμα και αποτελεί και οδηγό για τις δράσεις μας απέναντι στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση από πλαστικά κ.ά».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Costamare Shipping Company S.A., κ. Αθανάσιος Μπέης συμμετείχε ενεργά και επίσης μετέφερε χαιρετισμό του κ. Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, υιού του αειμνήστου Καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλου: «Ο πατέρας μου, Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος ιδρυτής της COSTAMARE, έτρεφε ιδιαίτερη αγάπη για τα παιδιά και είχε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους. Έτσι στήριξε με ενθουσιασμό το θεσμό της Παιδικής HELMEPA από το ξεκίνημά της το 1993. Με την ίδια αγάπη εμείς, τα παιδιά του, συνεχίζουμε να στηρίζουμε αυτό το θεσμό που θεωρούμε ότι επιτελεί έργο υψίστης σημασίας. Η ανθρωπότητα χρειάζεται ενεργούς πολίτες με θεμελιωμένη γνώση για να υποστηριχτεί το βιώσιμο μέλλον της. Η σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών στα θέματα αυτά αποτελεί την σημαντικότερη επένδυση για την υλοποίηση των σκοπών της HELMEPA»

HELMEPA

Από το Διοικητικό Συμβούλιο της HELMEPA, εκτός του κ. Αθανάσιου Μπέη, παρέστησαν επίσης η Γενική Γραμματέας, κα Ειρήνη Νταϊφά, ο Αναπληρωτής Ταμίας, κ. Μιχάλης Δαλακούρας, το Μέλος, κ. Γεώργιος Καλλιάνης καθώς και ο Επιστημονικός Σύμβουλος, Δρ. Μιχάλης Σκούλλος. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης και ο κ. Δημήτρης Λεμονίδης, Ιδρυτής και Πρόεδρος της Element Shipmanagement S.A. και πρώην Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA.

Η σωστή εκπαίδευση και ενημέρωση των παιδιών στα θέματα αυτά αποτελεί την σημαντικότερη επένδυση για την υλοποίηση των σκοπών της HELMEPA

 

Η Γενική Διευθύντρια της HELMEPA, κα Όλγα Σταυροπούλου απένειμε τα Αναμνηστικά Διπλώματα Ενεργούς Εθελοντικής Συμμετοχής των Αντιπροσώπων παιδιών και ο Υπεύθυνος Νέα Γενιάς της HELMEPA, κ. Δημήτρης Καζάς συντόνισε την εκδήλωση. Εισηγητές των εργαστηρίων ήταν η κα Αναστασία Πενταγιώτη, υποψήφια διδάκτωρ με εμπειρία ως αναλύτρια βιωσιμότητας και Ειδική Σύμβουλος για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η κα Ναταλία Τσαντσαρίδη στέλεχος του Τμήματος Ευαισθητοποίησης, Κατάρτισης και Αντίκτυπου της HELMEPA.

Ακολούθησε γεύμα με την ευγενική προσφορά της ναυτιλιακής εταιρείας Costamare Shipping Company S.A., και επίσκεψη στο Πλανητάριο, ευγενική προσφορά του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Από το 1993 «Παιδική HELMEPA»

Η HELMEPA προσφέρει από το 1993 στην εκπαιδευτική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA» με στόχο να ενισχύσει τη γνώση μαθητών και εκπαιδευτικών για τους ωκεανούς, να τους ενθαρρύνει να αναλάβουν ενεργό ρόλο σε ατομικό αλλά και συλλογικό επίπεδο για την επίτευξη του Στόχου 14: «Ζωή κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας» για τη βιώσιμη ανάπτυξη και να αναδείξει την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και θάλασσας.

Τη φετινή σχολική χρονιά περισσότεροι από 11.000 μαθητές και 694 εκπαιδευτικοί δραστηριοποιούνται στο πρόγραμμα, αριθμοί ρεκόρ στη μέχρι σήμερα λειτουργία του.

Διαφήμιση