Αρχική Ειδήσεις Στο Κίεβο με τρένο ηγέτες της ΕΕ: «Βρισκόμαστε εκεί που σφυρηλατείται η...

Στο Κίεβο με τρένο ηγέτες της ΕΕ: «Βρισκόμαστε εκεί που σφυρηλατείται η ιστορία»

Οι τρεις ευρωπαίοι πρωθυπουργοί θα φτάσουν σε μια πόλη που εξακολουθεί να βομβαρδίζεται νυχθημερόν και ο μισός πληθυσμός της  έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του διαλέγοντας τον δρόμο της προσφυγιάς ή τα υπόγεια των σταθμών του μετρό.

0
Oukran
Διαφήμιση

Τρεις Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί οδηγούνται σήμερα με τρένο στην Ουκρανική πρωτεύουσα, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη ξένων ηγετών στο πεδίο των μαχών, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

«Είναι καθήκον μας να βρισκόμαστε εκεί που σφυρηλατείται η ιστορία. Γιατί δεν αφορά εμάς, αλλά το μέλλον των παιδιών μας που αξίζουν να ζουν σε έναν κόσμο απαλλαγμένο από τυραννία», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki, ο οποίος ξεκίνησε μαζί με τον Τσέχο πρωθυπουργό Petr Fiala και τον Janez Jansa της Σλοβενίας να επισκεφτούν το Κίεβο.

Ο Τσέχος Πρωθυπουργός είπε ότι στόχος ήταν «να επιβεβαιωθεί η κατηγορηματική υποστήριξη ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Επίσκεψη στην ασφυκτικά πολιορκούμενη πρωτεύουσα

Οι τρεις ευρωπαίοι πρωθυπουργοί θα φτάσουν σε μια πόλη που εξακολουθεί να βομβαρδίζεται νυχθημερόν και ο μισός πληθυσμός της  έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του διαλέγοντας τον δρόμο της προσφυγιάς ή τη διαβίωσή του στα υπόγεια των σταθμών του μετρό.

Μόλις τα ξημερώματα της Τρίτης δύο ισχυρές εκρήξεις συγκλόνισαν την πρωτεύουσα, κάνοντας τη νύχτα μέρα στον σκοτεινό ουρανό. Μια πολυκατοικία τυλίχτηκε στις φλόγες μετά από χτύπημα οβίδας, αναγκάζοντας τον Δήμαρχο να ανακοινώσει 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00.

Οι πυροσβέστες προσπάθησαν να σβήσουν τη φωτιά και τα σωστικά συνεργεία βοήθησαν στην απομάκρυνση των κατοίκων που είχαν εγκλωβιστεί μέσα χρησιμοποιώντας γερανοφόρες κινητές σκάλες.

Οι κύριες οδικές και σιδηροδρομικές διαδρομές από την πρωτεύουσα είναι ακόμα ανοιχτές, με τη Ρωσία να μην καταφέρνει να καταλάβει εξολοκλήρου καμία από τις 10 μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας.

Κατάσταση αντιαεροπορικού συναγερμού σε ολόκληρη την χώρα κήρυξαν οι ουκρανικές Αρχές σήμερα.

Κατά την τελευταία, δημόσια δήλωσή του ο Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τα ρωσικά στρατεύματα να παραδοθούν, λέγοντας ότι αυτοί και οι αξιωματικοί τους γνώριζαν ήδη ότι ο πόλεμος ήταν σκληρός.

«Δεν θα πάρετε τίποτα από την Ουκρανία, μόνο ζωές θα αφαιρέσετε» διεμήνυσε, «Είστε πολλοί. Αλλά και η ζωή σας θα αφαιρεθεί. Αλλά γιατί να πεθάνετε; Γιατί; Ξέρω ότι θέλετε να επιβιώσετε», είπε.

Τα σενάρια πιθανής λήξης του πολέμου

Ένας από τους κορυφαίους βοηθούς του Ζελένσκι Ολεξέι Αρεστόβιτς είπε ότι ο πόλεμος θα έχει τελειώσει μέχρι τον Μάιο, όταν θα εξαντληθούν οι πόροι που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία. «Πιστεύω ότι το αργότερο μέχρι τον Μάιο, αρχές Μαΐου, θα έχουμε μια ειρηνευτική συμφωνία».

«Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι» είπε, «είτε θα συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, μέσα σε μία ως δύο εβδομάδες, με απόσυρση των στρατευμάτων και των πάντων, ή θα γίνει μια προσπάθεια να μαζευτούν μερικοί, ας πούμε, Σύροι, για τον δεύτερο γύρο, κι αφού τους κάνουμε κιμά κι αυτούς, (θα συναφθεί) συμφωνία στα μέσα Απριλίου ή στα τέλη Απριλίου».

«Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Είτε θα επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία πολύ γρήγορα, είτε θα γίνει μια προσπάθεια να συνενωθούν ορισμένοι, ας πούμε, Σύροι για ένα γύρο ή και δύο ακόμα, όπου θα τους λιανίσουμε και μετά θα έρθει μια συμφωνία μέχρι τα μέσα Απριλίου ή τα τέλη Απριλίου», είπε.

Οι δηλώσεις πρόβαλαν μια νέα πεποίθηση ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας σε μεγάλο βαθμό απέτρεψαν αυτό που οι δυτικές χώρες πιστεύουν ότι ήταν ο στόχος της Μόσχας. Να ανατρέψει δηλαδή τον Ζελένσκι και να εγκαταστήσει φιλορώσους ηγέτες στο Κίεβο.

«Πύρινη ζώνη» ολόκληρη η Ουκρανία

Στην πόλη Ρίβνε στη δυτική Ουκρανία, εκατοντάδες μίλια από τη ζώνη μάχης, Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή της Ρωσίας σε τηλεοπτικό πύργο. Εάν επιβεβαιωθεί, αυτή θα ήταν η χειρότερη επίθεση μέχρι στιγμής σε άμαχο στόχο στη βορειοδυτική Ουκρανία.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν επικεντρωθεί μέχρι στιγμής σε τοπικές εκεχειρίες για να επιτρέψουν στους αμάχους να εκκενώσουν και να φέρουν βοήθεια σε περικυκλωμένες πόλεις.

Το χειρότερο πλήγμα είναι το νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, όπου εκατοντάδες έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία πολιόρκησε την πρώτη εβδομάδα του πολέμου. Τα ρωσικά στρατεύματα άφησαν μια πρώτη στήλη αυτοκινήτων να φύγει από τη Μαριούπολη τη Δευτέρα, αλλά οι προσπάθειες να φέρουν νηοπομπές βοήθειας απέτυχαν για 10 συνεχόμενες ημέρες. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα προσπαθήσουν ξανά την Τρίτη.

Οι μεγαλύτερες επτυχίες της Ρωσίας σημειώνονται στο νότο, όπου η Μόσχα δήλωσε την Τρίτη ότι έχει πλέον τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής της Χερσώνας.

Σε ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας αναφέρονται διαδηλώσεις κατά της ρωσικής κατοχής στις νότιες πόλεις Χερσώνα, Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη, με στρατεύματα να ρίχνουν προειδοποιητικές βολές για να διαλύσουν τα πλήθη. Ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρωσικές δυνάμεις απήγαγαν τους δημάρχους της Μελιτόπολης και της Ντνιπρορούντνης.

 

Ακτιβιστές «χούλιγκανς» πληθαίνουν στη Μόσχα

Ο πόλεμος έχει φέρει τη Ρωσία σε οικονομική απομόνωση, με την ίδια να επιβάλλει σχεδόν ολοκληρωτική καταστολή της ελευθερίας του λόγου, με όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης να κλείνουν και οι δυτικές εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης να μένουν απενεργοποιημένες.

Αργά τη Δευτέρα, ένας υπάλληλος του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού στάθηκε πίσω από μια παρουσιάστρια κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής ειδήσεων και κρατούσε μια πινακίδα στα αγγλικά και τα ρωσικά που έλεγε: “ΟΧΙ ΠΟΛΕΜΟΣ. Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Λένε ψέματα εσυ εδω.”

20220314211829 681847

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία της “χουλιγκανισμό”.

 

Διαφήμιση