Αρχική Special Topics - 2 Στην κορυφή της ερευνητικής ιατρικής Ελληνίδα Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών

Στην κορυφή της ερευνητικής ιατρικής Ελληνίδα Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών

Η Ιατρική εγκυκλοπαίδεια UpToDate, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας τίμησε σε ξεχωριστή Ενότητα έξι συνεργαζόμενες Γυναίκες Ερευνήτριες-Συγγραφείς, από όλο τον κόσμο. Εκ των οποίων μία Ελληνίδα, την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Αιματολογίας/Ογκολογίας Μαρία Μοσχόβη.

0
Maria Moschovi
Διαφήμιση

Η Ιατρική εγκυκλοπαίδεια UpToDate, στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας τίμησε σε ξεχωριστή Ενότητα τις συνεργαζόμενες Γυναίκες Ερευνήτριες-Συγγραφείς. Εντυπωσιακό οτι ανάμεσα στον ανδροκρατούμενο τομέα της Ιατρικής Έρευνας, μόνο έξι γυναίκες διακρίθηκαν παγκοσμίως για το συγγραφικό τους έργο τους, εκ των οποίων η μία Ελληνίδα. Η Μαρία Μοσχόβη τιμήθηκε και απέδωσε εξαιρετική Τιμή στην Ελλάδα.

Η UpToDate, Inc. είναι μια εταιρεία στο τμήμα Υγείας, της οποίας το κύριο προϊόν είναι η εγκυκλοπαίδεια UpToDate κι ένα σύστημα λογισμικού απαραίτητο στην εργαλειοθήκη της ιατρικής κοινότητας και όχι μόνο.

Η Ιατρική εγκυκλοπαίδεια UpToDate είναι μια κλινική πηγή που βασίζεται σε καθαρά ερευνητικά στοιχεία με συνεργαζόμενους περισσότερους από 7.100 γιατρούς συγγραφείς, εκδότες και κριτές από ομοτίμους σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία ξεκίνησε το 1992 από τον Dr. Burton Rose μαζί με τον Dr. Joseph Rush με έμφαση στα ερευνητικά δεδομένα για τη νεφρολογία και έκτοτε έχουν προσθέσει περισσότερες από είκοσι άλλες ειδικότητες.

73790 1324647696514 8324140 n

Η λαμπρή καριέρα της Ελληνίδας Καθηγήτριας

Η Μαρία Μοσχόβη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδιατρικής Αιματολογίας/Ογκολογίας στην 1η Παιδιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Παιδιατρική Ογκολογική Μονάδα «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗΣ-ΕΛΠΙΔΑ», στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», στην Αθήνα.

Η UpToDate έχει δημοσιεύσει πολλές παρεμβάσεις της ειδικότητάς της, με κορυφαίες την «Αντιμετώπιση των Γνωστικών Προβλημάτων σε Παιδιά που Επέζησαν μετά τη Θεραπεία της Λευχαιμίας», για την «Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Στοματίτιδας σε Παιδιά με Λευχαιμία που Υποβάλλονται σε Χημειοθεραπεία» αλλά και την πιο πρόσφατη για τους «Παράγοντες τρόπου ζωής της μητέρας και κίνδυνος νευροβλαστώματος στους απογόνους». Μια μετα-ανάλυση που περιλαμβάνει ελληνικά πρωτογενή δεδομένα NARECHEM-ST.

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τον Παιδιατρικό Καρκίνο,
την Παιδιατρική και Νεογνολογία

Ενώ έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 200 άρθρα σχετικά με

  • Νεογνολογία
  • Παιδιατρική Αλλεργία
  • Παιδιατρικό Άσθμα
  • Παιδιατρικός Καρκίνος
  • Παιδιατρική Καρδιολογία
  • Παιδιατρική Εντατική Φροντίδα
  • Παιδιατρική Δερματολογία
  • Παιδιατρικές παθήσεις
  • Παιδιατρική Γαστρεντερολογία
  • Παιδιατρική Αιματολογία
  • Παιδιατρική Ανοσολογία
  • Παιδιατρική
  • Παιδονευρολογία
  • Παιδιατρική Παχυσαρκία
  • Παιδιατρική Οφθαλμολογία
  • Παιδιατρική Οστεολογία
  • Παιδιατρική Πνευμονολογία
  • Παιδιατρική Ακτινολογία
  • Παιδορευματολογία
  • Παιδοχειρουργική
  • Παιδιατρικό τραύμα

275552663 10217647042248104 1986450868662485404 n

 

Maria Moschovi

Απόσπασμα της τελευταίας παρέμβασης της Μαρίας Μοσχοβή αναφορικά με τη συσχέτιση του μητρικού καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και των συμπληρωμάτων διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον κίνδυνο νευροβλαστώματος παιδικής ηλικίας.

Η αιτιολογία του παιδικού νευροβλαστώματος παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστη. Σε αυτήν τη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση, συνοψίσαμε και συνθέσαμε ποσοτικά δημοσιευμένα στοιχεία σχετικά με τη συσχέτιση των μητρικών τροποποιήσιμων παραγόντων τρόπου ζωής με τον κίνδυνο νευροβλαστώματος στους απογόνους.

Αναζητήσαμε στο MEDLINE έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για επιλέξιμες μελέτες που αξιολογούν τη συσχέτιση του μητρικού καπνίσματος, της κατανάλωσης αλκοόλ και των συμπληρωμάτων διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τον κίνδυνο νευροβλαστώματος παιδικής ηλικίας (0–14 ετών).

Εκτελέστηκαν μοντέλα τυχαίων επιδράσεων και υπολογίστηκαν συνοπτικές αναλογίες πιθανοτήτων (OR) και 95% διαστήματα εμπιστοσύνης (95% CI) στις σχετικές συσχετίσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων που προέρχονται από πρωτογενή δεδομένα (n = 103 περιπτώσεις και n = 103 ελέγχους) των Πανελλαδικό Μητρώο Παιδικών Αιματολογικών Κακοηθειών και Συμπαγών Όγκων (NARECHEM-ST) μελέτη περίπτωσης ελέγχου (2009–2017) στην Ελλάδα.

Είκοσι μία επιλέξιμες μελέτες που ανέρχονται σε 5163 περιπτώσεις που συμμετείχαν τόσο σε μελέτες περιπτώσεων ελέγχου όσο και σε μελέτες κοόρτης/σύνδεσης συμπεριλήφθηκαν στη μετα-ανάλυση. Το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ από τη μητέρα δεν συσχετίστηκαν στατιστικά σημαντικά με τον κίνδυνο νευροβλαστώματος (περίληψη OR κάπνισμα: 1,08, 95% CI: 0,96–1,22, I² = 12,0%, n = 17 μελέτες, περίληψη ORalcohol: 1,01, 95% CI: 1,08, 95% CI: 0,96–1,22. I² =0,0%, n = 8 μελέτες).

Αντίθετα, η μητρική πρόσληψη βιταμινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συσχετίστηκε με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο νευροβλαστώματος (περίληψη OR: 0,57, 95% CI: 0,34–0,95, I² =58,9%, n = 4 μελέτες).

Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης μέχρι σήμερα μετα-ανάλυσης δείχνουν μια αντίστροφη συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης βιταμινών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του κινδύνου παιδικού νευροβλαστώματος. Απαιτούνται μελλοντικές διαχρονικές μελέτες για να επιβεβαιωθούν και να προσδιοριστούν περαιτέρω αυτές οι συσχετίσεις ως καθοδήγηση των προληπτικών προσπαθειών για τροποποιήσιμους μητρικούς παράγοντες κινδύνου παιδικού νευροβλαστώματος.

Διαφήμιση