Αρχική Special Topics Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Δύσης-Ρωσίας: Σκληρό μπραντεφέρ Μπάϊντεν-Κρεμλίνου

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Δύσης-Ρωσίας: Σκληρό μπραντεφέρ Μπάϊντεν-Κρεμλίνου

Παρά την «πρόοδο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι ουκρανικές πόλεις συνέχισαν να δέχονται σφοδρούς βομβαρδισμούς για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, αναγκάζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο να περάσει στην «επίθεση».

0
Baiden Putin
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καταδίκασε απερίφραστα τις πρόσφατες φρικαλέες επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, περιγράφοντας τον Ρώσο Πρόεδρο ως εγκληματία πολέμου. Το Κρεμλίνο εξοργισμένο έκανε λόγο για «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική» σπεκουλάροντας εκ προοιμίου το ειρηνευτικό σχέδιο των 15 σημείων, που άλλωστε καμμία πλευρά δεν ικανοποιούσε.

Η συμφωνία των 15 σημείων, την οποία οι δύο πλευρές συζητούσαν από τη Δευτέρα 14 Μαρτίου, περιλαμβάνει την ανάκληση, εκ μέρους της Ουκρανίας, των φιλοδοξιών της για είσοδο στο ΝΑΤΟ και τη δέσμευσή της να μην έχει στα εδάφη της ξένες στρατιωτικές βάσεις ή οπλισμό, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα «προστασία» από συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Τουρκία.

Παρότι Μόσχα και Κίεβο δήλωσαν την Τετάρτη ότι σημείωσαν πρόοδο στους όρους της συμφωνίας, Ουκρανοί αξιωματούχοι παραμένουν δύσπιστοι ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ειρήνη και ανησυχούν ότι η Μόσχα μπορεί να «αγοράσει» χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της και να συνεχίσει την επίθεσή της.

Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι, είπε στους Financial Times ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιελάμβανε οπωσδήποτε την απομάκρυνση ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας και συγκεκριμένα από τις νότιες περιοχές κατά μήκος της Αζοφικής και της Μαύρης Θάλασσας και από τα ανατολικά και βόρεια του Κιέβου.

Η Ουκρανία θα διατηρήσει τις ένοπλες δυνάμεις της, αλλά θα είναι υποχρεωμένη να μείνει εκτός στρατιωτικών συμμαχιών όπως το ΝΑΤΟ και να απέχει από τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι η ουδετερότητα για την Ουκρανία με βάση το καθεστώς της Αυστρίας ή της Σουηδίας είναι μια πιθανότητα. «Αυτή η επιλογή πραγματικά συζητείται τώρα και μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερη», είπε ο Πεσκόφ.

Το Κίεβο απέρριψε την ιδέα ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου και ζήτησε «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας».

«Η θέση μας στις διαπραγματεύσεις είναι αρκετά συγκεκριμένη. Ζητάμε νομικά επαληθευμένες εγγυήσεις ασφάλειας. Κατάπαυση του πυρός.  Αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Όλα αυτά είναι δυνατά μόνο με έναν άμεσο διάλογο μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας» δήλωσε ο σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι σε συνέντευξή του σε αμερικανικό κανάλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ακόμα και αν οι εγγυήσεις της Μόσχας γίνουν δεκτές από το Κίεβο, το ακριβώς αντίθετο -να γίνουν δηλαδή αποδεκτές οι δυτικές απαιτήσεις για την ουκρανική ασφάλεια- μάλλον δεν είναι εύκολο να συμφωνηθούν, με τις βασικότερες δυσκολίες να αφορούν  στο μελλοντικό καθεστώς των ουκρανικών εδαφών που κατέλαβε η Ρωσία μετά το 2014.

Η συμφωνία του 1994, που υποτίθεται πως εγγυάτο την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας με αντάλλαγμα τότε την παράδοση των πυρηνικών όπλων, τελικώς ακυρώθηκε στην πράξη από την ίδια τη Ρωσία.

Σφοδροί βομβαρδισμοί Εν αναμονή της «ειρήνης» – Έκρηξη Μπάϊντεν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι οι δύο πλευρές ήταν «κοντά στο να συμφωνήσουν» στις διαπραγματεύσεις. Παρά την «πρόοδο» στις ειρηνευτικές συνομιλίες, ωστόσο, οι ουκρανικές πόλεις συνέχισαν να δέχονται σφοδρούς βομβαρδισμούς για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, αναγκάζοντας τον Αμερικανό πρόεδρο να περάσει στην «επίθεση».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους από τον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στον Πούτιν ως «εγκληματία πολέμου», η πρώτη φορά που ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο σε σχέση με τον ηγέτη της Ρωσίας από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μπάιντεν: «Ο Πούτιν προκαλεί φρικτό, φρικτό όλεθρο και τρόμο στην Ουκρανία»

 

Η εκπρόσωπός του Τζεν Ψάκι είπε αργότερα ότι ο Μπάιντεν «μίλησε από καρδιάς». Την στιγμή, που η επίσημη έρευνα για το εάν ο Πούτιν διέπραξε εγκλήματα πολέμου βρίσκεται σε εξέλιξη στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, η Ρωσία απέρριψε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό,  με τον εκπρόσωπο του προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ να χαρακτηρίζει το σχόλιο Μπάιντεν ως «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική».

Οι ΗΠΑ θωρακίζουν επιπλέον την άμυνα των Ουκρανών

Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε κατηγορήσει τον Πούτιν για «ωμότητες» στον πόλεμο που είχε διατάξει κατά της Ουκρανίας.

«Ο Πούτιν προκαλεί φρικτό όλεθρο και τρόμο στην Ουκρανία, βομβαρδίζει σπίτια, μαιευτήρια και νοσοκομεία», είπε ο Μπάιντεν σε ομιλία του, υποσχόμενος περαιτέρω παραδόσεις όπλων – συμπεριλαμβανομένων αντιαεροπορικών πυραύλων, drones και αντιαρματικών όπλων. Πρόκειται για ένα πακέτο βοήθειας συνολικής αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να στείλει στην Ουκρανία αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin. Επιπλέον, πρόκειται να παραδοθούν 100 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, δηλαδή drones, 100 εκτοξευτές χειροβομβίδων, 5.000 τουφέκια, 1.000 πιστόλια, 400 υποπολυβόλα και περισσότερα από 20 εκατομμύρια φυσίγγια.

«Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», είπε ο Μπάιντεν. Με τη βοήθεια των νέων αντιαεροπορικών πυραύλων, οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να συνεχίσουν να «σταματούν τα ρωσικά αεροπλάνα και ελικόπτερα» και να υπερασπίζονται τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν επίσης την Ουκρανία να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερης εμβέλειας αντιαεροπορικά συστήματα που μπορούν να φτάσουν στόχους σε μεγαλύτερα υψόμετρα, υποσχέθηκε ο Τζό Μπάιντεν.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει ήδη δεσμευτεί για στρατιωτική βοήθεια και προμήθειες όπλων αξίας 1,35 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος, πριν από περίπου τρεις εβδομάδες. Από τις αρχές του περασμένου έτους, η βοήθεια των ΗΠΑ ανήλθε συνολικά σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ενώ, ο αμερικανικός στρατός έχει εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες και τους έχει εφοδιάσει με εξοπλισμό και σύγχρονα όπλα. Αυτά περιελάμβαναν αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger και κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους Javelin.

Διαφήμιση