Αρχική Special Topics Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη δίχως τέλος – Μακελειό παιδικών ψυχών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη δίχως τέλος – Μακελειό παιδικών ψυχών

Ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν χθες θέατρο το οποίο ειχε σηματοδοτηθεί ως χώρος φύλαξης παιδιών. Βομβαρδίζουν καταφύγια, θέτουν σε καθεστώς ομηρίας νοσοκομεία, ενώ στοχοποιούν αμάχους ακόμα και στην ουρά συσσιτίων.

0
A satellite image shows Mariupol Drama Theatre before bombing
Διαφήμιση

Έναν εφιάλτη δίχως τέλος βιώνουν επί τρεις συνεχόμενες βδομάδες τα εκκατομύρια Ουκρανών που αναγκάζονται να ακολουθήσουν τον δρόμο της προσφυγιάς ή να αποτελέσουν κινούμενους στόχους στους ερειπωμένους δρόμους και καταφύγια της χώρας τους. Οι αγριότητες δεν έχουν προηγούμενο. Βομβαρδίζουν καταφύγια, θέτουν σε καθεστώς ομηρίας νοσοκομεία, ενώ στοχοποιούν αμάχους ακόμα και στην ουρά συσσιτίων.

Ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν χθες ένα θέατρο στη Μαριούπολη με εκατοντάδες πολίτες που είχαν σπεύσει στο σημείο για να προφυλαχτούν από τη δίνη του πολέμου. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν καθαρά τη ρωσική λέξη «παιδιά» αναγραμμένη με μεγάλα γράμματα στον προαύλιο χώρο.

Η εταιρεία Maxar, η οποία ειδικεύεται στις δορυφορικές φωτογραφίες, δείχνει ότι η λέξη «παιδιά» (“дети” στα ρωσικά) ήταν γραμμένη με μεγάλα λευκά γράμματα μπροστά και πίσω από το θέατρο.

«Ένα ακόμη φρικτό εγκλήματα πολέμου στη Μαριούπολη», έγραψε στο Twitter την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα. «Σφοδρή ρωσική επίθεση στο Δραματικό Θέατρο όπου κρύβονται εκατοντάδες αθώοι πολίτες».

Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς. «Οι Ρώσοι πρέπει να γνώριζαν ότι αυτό ήταν ένα ασφαλές σημείο καταφυγής πολιτών» αναφέρεται αλλά η ρωσική κυβέρνηση, αρνείται την επίθεση στο θέατρο. Αυτό μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα.

Στόχος και οι αυτοκινητοπομπές

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν σε επίθεση με ρωσική ρουκέτα σε αυτοκινητοπομπή προσφύγων κοντά στη Μαριούπολη. Γύρω στις 3:30 μ.μ., ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε βαρύ πυροβολικό για να επιτεθεί σε αυτοκινητοπομπή αμάχων που επρόκειτο να μεταφερθούν από την πολιορκημένη Μαριούπολη στη Ζαπορίζια, δήλωσε ο ουκρανικός στρατός την Τετάρτη.

Ο ουκρανικός στρατός δημοσίευσε μια φωτογραφία στην υπηρεσία messenger Telegram που δείχνει ένα σοβαρά τραυματισμένο παιδί. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί. «Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν νεκροί», ανέφερε ο στρατός.

Όμηροι σε νοσοκομείο της Μαριούπολης

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk, τα ρωσικά στρατεύματα ανέλαβαν επίσης τον έλεγχο ενός νοσοκομείου στην πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης. 400 ασθενείς και προσωπικό κρατούνταν όμηροι. Οι στρατιώτες τοποθέτησαν πυροβολικό στο χώρο του νοσοκομείου και θα πυροβολούσαν, είπε ο αναπληρωτής αρχηγός της κυβέρνησης σε ομιλία μέσω βίντεο.

Περικυκλωμένη από ρωσικά στρατεύματα, η Μαριούπολη είναι η πόλη που έχει πληγεί περισσότερο στην Ουκρανία. Βρίσκεται υπό πολιορκία εδώ και τρεις εβδομάδες και οι αρχές λένε ότι περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Η πόλη-λιμάνι έχει 430.000 κατοίκους σε καιρό ειρήνης. Ο κόσμος στερείται τροφής, θέρμανσης και φαρμάκων.

Υπάρχουν προσπάθειες από τα ρωσικά στρατεύματα να προχωρήσουν νότια της πόλης Izyum, πιθανώς για να συνεχίσουν μια επίθεση προς το Sloviansk.

Καταστροφική θεωρείται η ανθρωπιστική κατάσταση στο Izyum στα βορειοανατολικά της χώρας, που πολιορκείται από τον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με πληροφορίες της Ουκρανίας, το Μοναστήρι της Ανάληψης του Σβιατοχίρσκ υπέστη πρόσφατα ζημιές σε μάχες στην περιοχή.

Πυροβόλησαν πολίτες στην ουρά για ψωμί

Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, στην πόλη Τσερνίχιβ, ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών που περίμεναν στην ουρά για φαγητό.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, μια οβίδα ή ένας πύραυλος χτύπησε στο σημείο με αποτέλεσμα να βρουν ακαριαίο θάνατο 10 πολίτες.

Το Τσερνίχιβ είναι περικηκλωμένο από ρωσικές δυνάμεις και έχει δεχτεί επανειλημμένους βομβαρδισμούς την τελευταία εβδομάδα,

Τα πλανα σοκάρουν

Αποκλεισμένο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας

Σύμφωνα με την Ουκρανία, πλοία του ρωσικού ναυτικού συνεχίζουν να εμποδίζουν τη ναυτιλία στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Αυτό ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο σε έκθεση για τη στρατιωτική κατάσταση που δημοσιεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης.

Το περασμένο Σάββατο, η Αρχή Ναυτιλιακών και Ποτάμιων Μεταφορών της Ουκρανίας δήλωσε ότι 94 πλοία με ξένο πλήρωμα και εκατοντάδες ναυτικοί έχουν αποκλειστεί σε ουκρανικά λιμάνια από την έναρξη του πολέμου.

Η ναυτιλιακή αρχή του Παναμά ανέφερε ότι τρία πλοία που φέρουν σημαία Παναμά έχουν χτυπηθεί από ρωσικούς πυραύλους στη Μαύρη Θάλασσα μετά την εισβολή της Ρωσίας. Ένα από τα πλοία βυθίστηκε. Αλλά λέγεται ότι δεν υπήρξαν θύματα.

Επίθεση σε αεροπορικές δομές

Στο νότο, ρωσικές μονάδες μετακινήθηκαν στο αεροδρόμιο που ελέγχεται από τη Ρωσία κοντά στην πόλη Χερσώνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ουκρανικού στρατού και δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, το αεροδρόμιο δέχτηκε πρόσφατα πολλές επιθέσεις από ουκρανικό πυροβολικό, καταστρέφοντας δεκάδες ελικόπτερα.

UKRAINE RUSSIA CONFLICT

Σύμφωνα με τον ανώτατο διοικητή του ουκρανικού στρατού, Valery Saluschnyj, δύο ακόμη ρωσικά μαχητικά Sukhoi Su-35 και Su-30 καταστράφηκαν το βράδυ της Πέμπτης πάνω από την περιοχή του Κιέβου. Συνολικά, περισσότεροι από δέκα ρωσικοί «αεροπορικοί στόχοι» εξαλείφθηκαν μέσα σε 24 ώρες. Οι πληροφορίες δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Η Ουκρανία ανταλλάσσει στρατιώτες με δήμαρχους

Η Ουκρανία φέρεται να παρέδωσε εννέα αιχμαλώτους Ρώσους στρατιώτες στη ρωσική κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να απελευθερώσει τον φυλακισμένο δήμαρχο της πόλης Μελιτόπολη .

«Για την απελευθέρωσή του, η Ρωσία δέχθηκε εννέα στρατιώτες που γεννήθηκαν το 2002 και το 2003. Στην πραγματικότητα είναι ακόμη παιδιά», ανέφερε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο την εκπρόσωπο του προέδρου Volodymyr Zelenskyy Darya Zarivnaya.

Το Γραφείο του Προέδρου είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι ο Ιβάν Φεντόροφ είναι ξανά ελεύθερος.

Άμαχοι στο έλεος της προσφυγιάς ή… των πυρών

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από τρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. Υπάρχουν επίσης εκατομμύρια εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας.

Σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο της Μαριούπολης, που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP «Περισσότεροι από χίλια άτομα είχαν καταφύγει για ασφάλεια στο βομβαρδισμένο τελικά θέατρο της Ουκρανίας».

Οι ανθρώπινες απώλειες σωμάτων και ψυχών είναι πολύ νωρίς να αποτυπωθούν σε αριθμούς.

Διαφήμιση