Αρχική COVID-19 «Σαρώνει» η Όμικρον2 στην Ασία: Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια

«Σαρώνει» η Όμικρον2 στην Ασία: Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια

Μόνο η Ινδία καταγράφει 43 εκατομμύρια κρούσματα COVID από την αρχή της πανδημίας. Περισσότερα από το σύνολο των κρουσμάτων σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Βιετνάμ μαζί.

0
Covid 19 unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Οι μολύνσεις από κορονοϊό στην Ασία ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια την Τετάρτη, καθώς η περιοχή καταγράφει αναζωπύρωση των κρουσμάτων, όπου κυριαρχεί η υποπαραλλαγή Όμικρον BA.2.

Η περιοχή αναφέρει πάνω από 1 εκατομμύριο νέα κρούσματα COVID-19 περίπου κάθε δύο ημέρες, με περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού της Γης.

Η εξαιρετικά μεταδοτική αλλά λιγότερο θανατηφόρα υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον έχει ωθήσει τα νούμερα σε μεγαλύτερα υψηλά τις τελευταίες εβδομάδες σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Κίνα και το Βιετνάμ.

Το BA.2 αντιπροσωπεύει πλέον σχεδόν το 86% όλων των περιπτώσεων που έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

Η «γεωγραφία» περισσότερων κρουσμάτων και θανάτων Covid

Η Νότια Κορέα ηγείται παγκοσμίως στον ημερήσιο μέσο αριθμό νέων κρουσμάτων που αναφέρονται, αντιπροσωπεύοντας 1 στις 4 μολύνσεις που αναφέρονται παγκοσμίως κάθε μέρα.

Ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έχει μειωθεί από νωρίτερα τον Μάρτιο, η χώρα εξακολουθεί να αναφέρει περισσότερους από 300 θανάτους κατά μέσο όρο κάθε μέρα, με τις αρχές να διατάσσουν παράταση της λειτουργίας των κρεματορίων σε όλη τη χώρα.

Η Κίνα προσπαθεί να τιθασεύσει το χειρότερο ξέσπασμά της από την έναρξη της πανδημίας. Η αύξηση των κρουσμάτων COVID στη Σαγκάη, έχει εγκλωβίσει την οικονομία  σε παρατεταμένο lockdown. Η πόλη πέρασε τον πληθυσμό των 26 εκατομμυρίων κατοίκων της σε δύο στάδια lockdown, περιορίζοντας την κίνηση μέσω γεφυρών και αυτοκινητοδρόμων για να περιοριστεί η εξάπλωση.

skynews shanghai china covid
Διενέργεια rapid test για την είσοδο πολιτών στη Σαγκάη (@skynews)

Η Κίνα έχει αναφέρει πάνω από 45.000 νέα κρούσματα από την αρχή του τρέχοντος έτους, αριθμός υψηλότερος από ό,τι ανέφερε σε όλο το 2021. Παρόλο που η Κίνα έχει εμβολιάσει το 90% του πληθυσμού της, δεν έχουν λάβει αρκετοί ηλικιωμένοι αναμνηστικές δόσεις, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε επαναμολύνσεις.

Αν και η Κίνα εμμένει στο σχέδιό της για την καταστολή της επιδημίας, οι ειδικοί στο εξωτερικό παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα των lockdown εν όψει της εξαιρετικά μολυσματικής παραλλαγής Όμικρον.

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα lockdown απλά δεν είναι αποτελεσματικά κατά της Omicron, οπότε περιμένετε ένα μεγάλο κύμα να έρθει»,
δήλωσε ο Adrian Esterman, καθηγητής βιοστατιστικής σε Πανεπιστήμιο της Ν.Αυστραλίας.

 

Μόνο η Ινδία καταγράφει 43 εκατομμύρια κρούσματα COVID από την αρχή της πανδημίας, περισσότερα από το σύνολο των κρουσμάτων σε Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Βιετνάμ μαζί.

Βέβαια, η χώρα αναφέρει πλέον λιγότερα από 2.000 κρούσματα την ημέρα, τις τελευταίες 11 ημέρες, σε σύγκριση με την κορύφωσή της φέτος τον Ιανουάριο με πάνω από 300.000 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα.

Νωρίτερα τον Μάρτιο, η Ασία ξεπέρασε το 1 εκατομμύριο θανάτους που σχετίζονται με την COVID. Έχουν σημειωθεί 1.027.586 θάνατοι  σε ολόκληρη την ήπειρο.

 

Μελέτες έχουν δείξει ότι η Όμικρον μπορεί να μολύνει εκ νέου άτομα που είχαν προηγουμένως νοσήσει από άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού. Ενώ, τα εμβόλια θεωρούνται λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της υποπαραλλαγής BA.2 σε σύγκριση με τους προκατόχους της.

covid nick fewings unsplash

Διαφήμιση