Αρχική Καταστροφές Ραγδαία επιδείνωση του καιρού το Σάββατο, ειδικά σε Αττική και Εύβοια προειδοποιεί...

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού το Σάββατο, ειδικά σε Αττική και Εύβοια προειδοποιεί η ΓΠΠ

Έντονα καιρικά φαινόμενα που ξεκινούν αύριο από την Μακεδονία και κατεβαίνουν με μεγάλη ένταση σε ανατολική Στερεά, Εύβοια, Αττική αλλά και Πελοπόννησο, έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης

0
elpida1 eurokinissi
Σπασμένα κλαδιά δέντρων από την ισχυρή χιονόπτωση που προκάλεσε η κακοκαιρία "Ελπίς" στην οδό Ριζάρη, Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Για έντονα καιρικά φαινόμενα που ξεκινούν αύριο από την Μακεδονία και κατεβαίνουν σιγά – σιγά με μεγάλη ένταση στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Αττική αλλά και την Πελοπόννησο, έκανε λόγο ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Φίλιππος» πρόσθεσε μάλιστα ότι έπειτα από συστηματική ανάλυση των μετεωρολογικών δεδομένων οι μετεωρολόγοι επιμένουν πως πρόκειται για μία ραγδαία επιδείνωση του καιρού σε πολλές περιοχές της χώρας μας και ιδιαίτερα στην Αττική, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια.

Έντονα φαινόμενα στην Αττική

Ο κ. Στυλιανίδης επισήμανε ότι με βάση τις μετεωρολογικές προβλέψεις τα φαινόμενα θα είναι εξαιρετικά έντονα στην Αττική, με ενδεχόμενο χιονόστρωσης ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Παράλληλα, απηύθυνε ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη απαραίτητων μετακινήσεων ειδικά στην Αττική, την Εύβοια, την Φθιώτιδα, την Βοιωτία και την κεντρική και ανατολική Πελοπόννησο.

Σημείωσε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην Αττική λόγω του πολυάριθμου του πληθυσμού της και τις ανάγκες λήψης συγκεκριμένων μέτρων που αφορούν σε θέματα κυκλοφορίας οχημάτων για την αποφυγή εγκλωβισμού οδηγών σε περιοχές όπου η χιονόπτωση και η χιονόστρωση θα είναι σημαντική κι ενδεχομένως να δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα.

Ακόμη, τόνισε ότι όσοι βρίσκονται στις περιοχές αυτές κι είναι αναγκαίο να μετακινηθούν και να κυκλοφορήσουν θα πρέπει να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν πώς να τις τοποθετήσουν στο όχημά τους, ενώ προσέθεσε ότι η σύσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή για τους οδηγούς σε όλα τα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής όπου το φαινόμενο θα είναι έντονο καθώς και στους κεντρικούς άξονες που οδηγούν στην βόρεια κι ανατολική Αττική. Επιπλέον είπε ότι αν κριθεί σκόπιμο θα ενεργοποιηθεί το 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων και προσέθεσε ότι όπου και εφόσον χρειαστεί θα εκδίδονται συνεχώς σχετικές ανακοινώσεις από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Έντονη και σύντομη κακοκαιρία

«Φαίνεται να είναι μία έντονη αλλά σύντομη κακοκαιρία κι ενδεχομένως να έχει επικίνδυνες διαστάσεις. Παρακαλώ να μην την υποτιμήσουμε, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας, αποφεύγουμε τις μη απαραίτητες μετακινήσεις, ειδικά αν δεν έχουμε αντιολισθητικές αλυσίδες ή αν δεν ξέρουμε να τις τοποθετούμε, στις περιοχές που θα δεχτούν έντονα το φαινόμενο. Παραμένουμε όλοι σε εγρήγορση και σε διαρκή συντονισμό για να αποφύγουμε προβλήματα τα οποία δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε την κρίσιμη στιγμή», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι «σκοπός τους στη διαχείριση αυτής της κρίσης είναι να βρίσκουν σε κάθε διάστασή της τη χρυσή τομή ώστε από τη μια οι πολίτες να μείνουν ασφαλείς, να μην διακινδυνεύσουν σε καμία περίπτωση ανθρώπινες ζωές, χωρίς βέβαια να διαταραχθεί και υπέρμετρα η ζωή της πόλης, ειδικά εάν προκύψει το ενδεχόμενο τα μετεωρολογικά δεδομένα να μην επαληθευτούν».

Απαγόρευση βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό

Επιπλέον, έπειτα κι από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, αποφασίστηκε ότι από νωρίς αύριο το πρωί θα απαγορευθεί εκ νέου η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική και στην Νέα Οδό. Περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό θα ανακοινωθούν και θα ανακοινώνονται συνεχώς από την Τροχαία και από τις εταιρείες διαχείρισης του οδικού δικτύου. Ακόμη, υπογράμμισε ότι όλα τα σώματα ασφαλείας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η αστυνομία, οι ένοπλες δυνάμεις, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι βρίσκονται σε ετοιμότητα, κυρίως στις περιοχές όπου αναμένεται να εκδηλωθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ως προς τη λειτουργία των μέσων μεταφοράς στην Αττική, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

«Η σημερινή μέρα σε πολλές περιοχές ενδεχομένως να παραπλανήσει ότι η κακοκαιρία έχει τελειώσει. Δυστυχώς όχι. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, η κακοκαιρία φαίνεται να επιμένει κι αύριο και γι αυτό απαιτείται από όλους μας ιδιαίτερη προσοχή. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και πρέπει να λειτουργήσουμε όλοι μαζί με βάση το δυσμενέστερο σενάριο», κατέληξε ο υπουργός.

Απαγόρευση και στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών

Απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, θα ισχύσει από αύριο στις 6 το πρωί στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας στην εθνική οδό, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση προς Αθήνα, από το 484ο (Διόδια Μαλγάρων) έως το 474ο χιλιόμετρο (Κόμβος Κλειδίου).

Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το 471o χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης) έως το 400o χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

  • τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λαμίας,
  • τα οχήματα που κατευθύνονται από Κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία Οδό (Βέροια, Κοζάνη κλπ)
  • τα οχήματα οδικής βοήθειας,
  • τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι,
  • τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κ.α.).
Διαφήμιση