Αρχική Special Topics «Πρόβες» πολέμου από Γαλλικά Rafale τη Δευτέρα στα Δυτικά Βαλκάνια

«Πρόβες» πολέμου από Γαλλικά Rafale τη Δευτέρα στα Δυτικά Βαλκάνια

Στο πλαίσιο της Επιχείρησης Althea, τα αεροσκάφη της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν εκπαίδευση πάνω από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Δυτικά Βαλκάνια τις επόμενες εβδομάδες.

0
rafale
Rafale Πηγή: tanea.gr
Διαφήμιση

Υπό το φως της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας σε παγκόσμιο επίπεδο εξαιτίας του πολέμου του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, η Ειρηνευτική Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία (EUFOR) ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα πραγματοποιήσει από τη Δευτέρα εκπαιδευτικές πτήσεις μεγάλης ταχύτητας με μαχητικά Rafale στα Δυτικά Βαλκάνια, περιλαμβανομένου του εναέριου χώρου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε να αυξήσει τη δύναμη της EUFOR στους 1.100 στρατιώτες από 600, αναπτύσσοντας εφεδρικές δυνάμεις από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ορισμένοι στρατιώτες από την αύξηση της δύναμης, έχουν ήδη αναπτυχθεί.

Όπως επιβεβαιώνεται από την EUFOR Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, στο πλαίσιο της Επιχείρησης Althea, τα αεροσκάφη της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν εκπαίδευση πάνω από τη Β-Ε και τα Δυτικά Βαλκάνια τις επόμενες εβδομάδες.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη προκαλεί «εκνευρισμό» στη Ρωσία

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη βρίσκεται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τις μάχες στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζει ένα ουσιαστικά επιθετικό σερβικό αποσχιστικό κίνημα. Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το κίνημα αυτό, έχει τουλάχιστον τη σιωπηρή υποστήριξη της Μόσχας.

Ωστόσο, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπως η Ουκρανία, έχει εδώ και πολύ καιρό εκδηλώσει την επιθυμία της για είσοδο στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας τον εκνευρισμό της Ρωσίας. Η Μόσχα είχε δηλώσει τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους ότι θα αντιδράσει αν η Βοσνία κάνει βήματα προς την κατεύθυνση της ένταξης της στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο που τελεί υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ.

Οι Σερβοβόσνιοι, υπό την ηγεσία του Μίλοραντ Ντόντικ επιθυμούν η χώρα να παραμείνει ουδέτερη και εκτός του ΝΑΤΟ.

Ο Ντόντικ, εκπροσωπεί το σερβικό στοιχείο στην τριμερή προεδρία της Βονσίας, ενώ προκάλεσε την χειρότερη πολιτική κρίση από την λήξη του πολέμου, στη δεκαετία του 1990, προκαλώντας τους κρατικούς φορείς να αποσχιστούν και να ενταχθούν στη γειτονική Σερβία, στο πλαίσιο μακρόχρονων σερβικών επιδιώξεων.

Διαβάστε επίσης:  Μυρμήγκια μπορούν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο με την όσφρηση
EUFOR
EUFOR Operation Althea

Η EUFOR, η οποία αντικατέστησε τα ΝΑΤΟϊκά ειρηνευτικά στρατεύματα στη Βοσνία το 2004, αποτελείται από 3.500 στρατιώτες, οι 600 από τους οποίους έχουν αναπτυχθεί στη χώρα.

ΝΑΤΟ και ΕΕ ανησυχούν για επέκταση του πολέμου

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν ότι η αστάθεια από τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορεί να επεκταθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μολδαβία και τη Γεωργία.

Ωστόσο,  η απόφαση για τις εκπαιδευτικές υπερτήσεις των Rafale είναι ήδη ειλιμμένη. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της EUFOR, «Υπό το πρίσμα της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας διεθνώς και ως προληπτικό μέτρο, ο διοικητής του OP ALTHEA αποδέχθηκε εθελοντική εθνική συνεισφορά από τη Γαλλία για τη διεξαγωγή εκπαιδευτικών πτήσεων ταχείας τζετ πάνω από τη Β-Ε τις επόμενες εβδομάδες». Όπως επιβεβαιώνεται

 

«Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ διεξάγει επί του παρόντος  επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα και, από τη Δευτέρα 7 Μαρτίου, τα αεροσκάφη τύπου Rafale που διαθέτει θα πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

 

Αυτή τη στιγμή που κλονίζεται η ισορροπία ασφαλείας στην Ευρώπη, η ΕΕ επιδεικνύει τη συνεχιζόμενη δέσμευσή της και την αποφασιστικότητά της να υποστηρίξει ένα ασφαλές περιβάλλον στη Β-Ε και στα Δυτικά Βαλκάνια» αναφέρεται.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠώς παραπλάνησε τον Πούτιν η μυστική υπηρεσία FSB
Επόμενο άρθροΓιουβέτσι με γαρίδες: Νηστίσιμη συνταγή από τον σεφ Τάσο Αντωνίου