Αρχική Special Topics Πονοκέφαλος για το NATO η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας

Πονοκέφαλος για το NATO η ενίσχυση της ανατολικής πτέρυγας της συμμαχίας

Οι υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών του NATO συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες με βαριά και κρίσιμη ατζέντα.

0
Lloyd Austin
Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του NATO
Διαφήμιση

Οι υπουργοί Άμυνας των κρατών-μελών του NATO συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν τη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ανατολικοευρωπαϊκής πτέρυγας της συμμαχίας, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η εισβολή που διέταξε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έβαλε νέα «ερωτήματα στο τραπέζι» για την τρέχουσα στρατηγική του NATO όσον αφορά την υποστήριξη των χωρών μελών στη λεγόμενη ανατολική του πτέρυγα, εξήγησε η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στον Οργανισμό, η Τζούλιαν Σμιθ, σε δημοσιογράφους χθες Τρίτη.

Η ανάπτυξη χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών ενισχύσεων για την προάσπιση των χωρών αυτών «πιο μακροπρόθεσμα» παραμένει πιθανή, ανέφερε από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες μέλη εκφράζουν ανησυχία για την ασφάλειά τους. Μεταξύ αυτών η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία.

Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Άμυνας των 30 χωρών μελών, συμπεριλαμβανομένου αυτού των ΗΠΑ, του Λόιντ Όστιν, θα επικεντρωθεί ακόμη στα πιο άμεσα μέτρα της συμμαχίας σε αντίδραση στον πόλεμο, που διανύει την τρίτη του εβδομάδα.

Το NATO έχει ήδη αναπτύξει δυνάμεις ταχείας αντίδρασης στην ανατολική του πτέρυγα σε αντίδραση στη ρωσική εισβολή και έχει ενεργοποιήσει σχέδια για την αντιμετώπιση διαφόρων μελλοντικών σεναρίων.

Η Συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε της συνάντησης των Υπουργών Άμυνας χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

«Κανένα περιθώριο παρερμηνείας»

Ο Γενικός Γραμματέας του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, διευκρίνισε ότι στην Ευρώπη σταθμεύουν σήμερα περίπου 100.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι 40.000 υπό τη διοίκηση της συμμαχίας, ενώ έχουν επίσης αναπτυχθεί περισσότερες αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.

Στην εναρκτήρια τοποθέτηση του ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε επίσης ότι, δεν θα αφήσουμε πλέον κανένα περιθώριο παρερμηνείας από πλευράς Ρωσίας για την πρόθεσή μας να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους μας. Το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι αυτή η κρίση δεν θα κλιμακωθεί πέραν της Ουκρανίας και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε αύξηση της δύναμης στην ανατολική πτέρυγα.

«Θα τηρήσουμε μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις μας»

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αμέσως μετά τόνισε την εκτίμηση των ΗΠΑ στην συμμαχία και τη συνεργασία με την εταιρική σχέση που υφίσταται και επισήμανε τη σπουδαιότητα της άμεσης λήψης αποφάσεων που στέλνει μήνυμα ενότητας των μελών του ΝΑΤΟ στον κόσμο και στήριξης του στην Ουκρανία.

Η σημερινή μας παρουσία εδώ στέλνει μήνυμα ότι καταδικάζουμε απερίφραστα την αδικαιολόγητη και απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Η Ουκρανία , είπε ο κ. Όστιν, είναι μία κυρίαρχη δημοκρατία με εκλεγμένη κυβέρνηση την οποία σεβόμαστε και επίσης αναγνωρίζουμε στους Ουκρανούς, το δικαίωμα αλλά αι την ικανότητα τους να αμυνθούν. Συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε είπε ο κ.Οστιν και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο του άρθρου 5 υποσχόμενος ότι χώρα θα τηρήσει μέχρι κεραίας τις υποχρεώσεις της.

Διαφήμιση